Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, online

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) de anul acesta va avea loc online, pe parcursul a zece zile, în care vor fi prezentate 138 de evenimente, spectacole şi invitaţi din 30 ţări, a anunţat Constantin Chiriac, preşedinte FITS, joi, într-o videoconferinţă.

În contextul pandemiei de Covid-19, cele peste 500 de evenimente care ar fi trebuit să aibă loc în cadrul celei de-a 27-a ediţii a FITS au fost reprogramate pentru 2021.

Astfel, în perioada 12 – 21 iunie 2020, va fi organizată o ediţie specială online „Puterea de a crede/ Empowered”, ce va fi difuzată integral pe canalele festivalului (Facebook, YouTube, site).

În fiecare zi, vor fi 720 de minute de spectacole, transmise pentru spectatori din ţară şi de pe alte continente. În plus, a mai spus Chiriac, publicaţia festivalului o să apară zilnic.

FITS va oferi publicului, online, un program de transmisii care va include marile spectacole ale lumii din zona de excelenţă a teatrului, operei, dansului, muzicii, circului contemporan, realizate de artişti consacraţi. Bursa de spectacole de la Sibiu, „Therme Forum”, întâlnirile din cadrul Platformei Doctorale, conferinţele speciale ale festivalului sunt evenimente care nu vor lipsi din programul ediţiei speciale online.

„Aducem acum spectacole pe care nu le-am fi putut aduce în festival, pentru că nu avem scene atât de mari, iar costurile ar fi fost absolut inhibitorii. Ei bine, le vom prezenta”, a mai afirmat Chiriac.

El a dat exemplu spectacolul în limba germană „Mesia”, regizat de Robert Wilson, care beneficiază de aportul unui cor „uriaş”. Acesta va fi difuzat doar pe teritoriul României.

Pe lângă producţii româneşti, între care „Povestea Prinţesei deocheate” (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu), regia Silviu Purcărete, şi „TragiComedy” (Gigi Căciuleanu Romania Dance Company), coregrafia Gigi Căciuleanu, vor fi difuzate spectacole din ţări ca Japonia, Belgia, Marea Britanie, Rusia, Germania şi Franţa.

Chiriac a anunţat şi că actriţa britanică Helen Mirren va fi prezentă în ediţia de anul viitor şi că ea va primi o stea pe Aleea celebrităţilor din Sibiu.

Ediţia de anul acesta, organizată în 67 de zile, se desfăşoară sub Înaltul patronaj al preşedintelui României, care recunoaşte punerea în valoare a contribuţiei constante a teatrului românesc la dezvoltarea democratică a societăţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis: „Titlul său din acest an, «Puterea de a crede», este cu atât mai potrivit, cu cât transmite un mesaj de speranţă şi energie, esenţial pentru a trece cu bine peste greaua încercare la care suntem supuşi cu toţii în această perioadă. (…) Sunt convins că spectacolele, conferinţele şi toate celelalte manifestări care vor fi transmise live vor aduna în spaţiul virtual importanţi creatori şi numeroşi spectatori”.

Un alt mesaj a venit din partea Guvernul. Viceprim-ministrul Raluca Turcan a declarat: „Silviu Purcărete spunea că teatrul este o metamorfoză. O metamorfoză a omului în ceea ce vrea el. La 27 de ani de la prima ediţie, FITS este o metamorfoză a fenomenului teatral din România dar şi a oraşului Sibiu şi a comunităţii sale. Nimic nu mai este cum a fost înainte de FITS în Sibiu. (…) O ediţie intitulată simbolic «Puterea de a crede7 şi aşa este. Am depăşit cu bine criza sanitară iar pentru a parcurge etapa relansării avem nevoie să credem în puterea noastră că ne vom reconstrui viitorul şi drumul pe care ni l-am ales”.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis: „Fără cultură nu putem reveni la viaţa de dinainte, iar acum, mai mult ca niciodată, realizăm cât de mult ne lipsesc teatrele, muzeele, festivalurile şi realizăm cât de gol poate fi un oraş fără ca aceste edificii culturale să-şi primească publicul. Însă, graţie devotamentului organizatorilor, anul acesta, un public foarte mare se poate bucura prin intermediul platformelor online, gratuit, de produse culturale de cea mai înaltă calitate, cu care am fost obişnuiţi an de an”.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *