Good bye, Lenin!

Nu-l vor ierta pentru ce le-a făcut. Pentru că și-a bătut joc de o grămadă de oameni și de o întreagă organizație și de munca lor.

El i-a pus, cu un cinism de neimaginat, să se lanseze într-o competiție internă, în trei, să meargă prin cartiere și să le spună oamenilor că ei candidează pentru Primărie. Și să le promită că vor face, dacă vor ajunge.

Le-a spus celor trei că se va face un sondaj, pe baza căruia se va alege candidatul.

Cinstit și corect. Cel mai bun să cîștige.

Cei trei și echipele lor s-au pus pe treabă și au irosit zile, bani, energie și mai ales speranțe, le-au vîndut și altora speranțe, fără să-și imagineze, măcar, că el, șeful lor, le rîde pe la spate. Și că decizia fusese luată deja, de multă vreme, pe terasa unei cafenele de mall, într-o discuție (două, trei…) cu sponsorul.

Cînd trei se bat, al patrulea cîștigă, nu? – se vor fi distrat păpușarii de pe terasa cafenelei, de așa o glumă reușită.

De ce-a făcut el asta? Care a fost prețul vînzării? Cît? Cum poți să-ți trădezi tovarășii? Și de ce să-ți bați joc de ei, înainte de a-i vinde?

Îi vor lua gîtul, fără nicio îndoială. Și data descăpățînării va fi 5 noiembrie, cînd el, singur, pe mîna lui, va pierde Primăria Deva, cu candidatul de pripas pe care l-a vîrît în față, peste rînd, peste logică, în disprețul oamenilor care au muncit ani întregi. Dar, așa cum dinozaurii uriași mai trăiau o vreme, pînă le ajungea la creier informația că-s morți, el va mai conduce, puțin, partidul. Dracu știe cînd va fi ziua din calendar cînd îl vor schimba. Dar despărțirea capului de corp, prin mușcătură de lup tînăr, în 5 noiembrie va fi.

Și bine că. Adio, Lenin! Nu-ți va duce nimeni dorul. Dacă ești atent puțin, răsuflarea de lup tînăr o poți simți, deja, în ceafă. Ssst, nu întoarce capul, nu deschide ochii. Lasă să fie surpriză.

 

Alin BENA

 

Alin Bena

alin.bena@gmail.com

bena has 103 posts and counting.See all posts by bena

Un comentariu la „Good bye, Lenin!

  • 13 octombrie 2017 la 19:41
    Permalink

    Cam criptat editorialul, pe unul din poza il cunosc dar in rest nu am inteles mare lucru.
    Asta cu sondajele imi place deoarece doar asa se poate evita Statutul, bunul simt s.a cand este vorba de alegeri. In loc sa se supuna la vot candidatura unui om se comanda un sondaj. Mai stiu si eu cum se faceau sondaje la noi in Valea Jiului, in Vulcan…venea seful si ne zicea rezultatul unui sondaj, apoi am aflat ca sondajul era facut de niste colegii de serviciu . Si astfel au ajuns consilieri locali niste nulitati , si ce mi-a placut cel mai mult, acesti oameni i-au facut si Sefului felul deoarece au invatat repede cum e cu sondajele si cu indicatiile de la Centru. Toate sunt trecatoare, dar asa, ca un fel de pariu, cine este cel mai bun dintre candidatii la Deva. Puneti macar o lista cu candidatii sa vada si nenea R din Vulcan.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.