Casă nouă pentru micuţa Ema
Ema tocmai a împlinit un an şi, câteva zile mai târziu, părinţii ei aflau că vor trebui să părăsească micuţa casă unde stăteau cu chirie. Impresionat de traiul familiei, un paramedic de la modulul Băiţa le-a povestit totul colegilor, apoi voluntarilor campaniei „Ajută satul”.
La Hărţăgani, familia Lăpădat trăia într-o căsuţă tradiţională de lemn, de aproape trei ani, de când tinerii s-au căsătorit.
E o casă pitorească, dar cu cu o singură cameră şi nici vorbă de utilităţi. Sursa de apă era o fântână, din curte.
Cât au fost acolo doar Paula cu Ionuţ, se mai descurcau. De când a venit pe lume micuţa Ema, celor doi le era tot mai greu: practic, îşi duceau viaţa cu toţii, într-o singură încăpere care era dormitor, bucătărie şi baie.
Acum Paula este însărcinată în luna a IV-a şi se gândea cum o să se descurce toţi patru în camera unde de-abia te mai strecurai. „Nu ştiam ce să ne facem, nu avem bani şi să dăm pe o chirie mare şi să ne creştem copiii.
Era rău oricum că este mirosul ăsta de fum şi de mâncare în care trebuie să dormi şi care se imprimă în haine. Nu ştiu ce ne făceam dacă nu primeam ajutor”, spune Paula.
De povestea lor, a aflat un paramedic din Modulul Băiţa, din cadrul ISU Hunedoara: „Am fost trimişi la ei prin 112. M-a impresionat cum stă o familie în camera asta.
Suntem totuşi aproape de anul 2020. Să ai copil mic şi să aduci apă cu găleata, să stea în aburul de la mâncare, nu e un trai pe care să ţi-l doreşti”, spune Zoltan Locsei.
Le-a povestit colegilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara şi apoi a luat legătura cu iniţiatorul campaniei „Ajută satul”, Marius Achim.
Impreună cu Silvia Olari, au mers să-l cunoască, să vadă condiţiile de acolo şi să-i asculte povestea.
„Mie mi-au plăcut pentru că ţineau curat, casa era bine gospodărită, micuţa Emanuela e bine îngrijită”, a spus Silvia.
Când tatăl Emei le-a povestit că proprietarul urma să vândă casa, Marius Achim s-a decis: „Am ştiut imediat că avem soluţia bună pentru Ionuţ.
Asociaţia are un teren la Hunedoara şi ne-am hotărât să îi oferim lui Ionuţ o casă, dar şi un loc de muncă.”
Zile în şir, tatăl Emei a muncit cot la cot cu ceilalţi voluntari ai campaniei pentru a repara şi a transforma construcţia de acolo într-un cămin.
S-a muncit de dimineaţa până noaptea târziu şi a doua, a treia zi, voluntarii o luau de la capăt, totul pentru ca micuţa Ema să aibă o casă călduroasă de Crăciun. „Aseară am plecat la 4 noaptea de aici, azi dimineaţă am venit din nou. Noi suntem obişnuiţi să lucrăm mult. Să ştie să ne aprecieze gestul şi să se bucure de casă”, spune Raul Antal.
Astăzi, Ema, Paula şi Ionuţ au plecat din casa din Hărţăgani, cu tot cu căţeluşul lor. Şi-au strâns lucrurile din casă, le-au adunat în saci. S-au cam speriat când au văzut autospeciala de foc şi atâţia pompieri din Deva şi Băiţa la poartă.
Împreună cu locotenent colonel Mihai Dorobăţ, comandantul Detaşamentului Deva, pompierii militari au ajutat la mutarea familiei, dar au şi strâns bani pentru o sobă bună pentru noua casă unde să stea familia Lăpădat. „Am vrut să arătăm că noi participăm şi altfel la salvarea oamenilor. Ei stau în condiţii grele mai ales pentru o familie cu copii. Ne-am bucurat că am putut da o mână de ajutor”, spune lt. col. Mihai Dorobăţ.
La Hunedoara, Ema şi Paula au păşit pentru prima dată în noua locuinţă. Au aici o cameră mare şi luminoasă, o bucătărie utilată complet, înclusiv chiuvetă cu apă curentă. Voluntarii muncesc la baie la instalarea duşului şi a grupului sanitar, iar lucrările sunt în toi la instalaţiile electrice. Până în 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, totul trebuie finalizat.
„Eu am lucrat şi la Deva, dar o treime din salariu se ducea pe navetă, mai lucram cu ziua prin sat. Ne permiteam să stăm la Hărţăgani, în căsuţă fiindcă acolo chiria era de 100 de lei pe lună. Alt loc nu ne-am fi găsit dacă nu ne ajutau cei de la „Ajută satul” şi pompierii. Nici nu mai ştiu cum să le mulţumesc!”, spune tatăl fetiţei.
Pe lângă soba oferită de pompieri, voluntarii „Ajută satul” au adus alimente şi tot felul de cadouri pentru cei trei. Ema are acum o cameră luminoasă, un loc pentru zecile de jucării primite şi primul ei brad de Crăciun.
E un brad frumos, montat de voluntari, într-o roată de maşină ca să fie siguri că micuţa se va putea juca cu siguranţă în jurul lui.
Laura OANA