Sprijin necondiționat pentru energeticienii de la Termocentrala Mintia

M-am întâlnit astăzi, la sediul Primăriei, cu președintele Federației Sindicatelor Libere Independente ,,Energetica”, Claudiu Gal și cu Mircea Crișovan, președintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva Mintia pentru a discuta despre situația angajaților de la Termocentrala Mintia.

La întâlnire au participat și colegii mei, doamna senator Carmen Hărău, care este și Vicepreședintele Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială din Senatul României și domnul deputat Lucian Heiuș, președintele PNL Hunedoara, precum și Adrian David, Administratorul Public al municipiului Deva.

Întâlnirea a avut loc în condițiile în care, în această dimineață, angajații Termocentralei Mintia au declanșat un protest spontan solicitând să le fie plătite drepturile salariale restante – ajutorul de încălzire, transportul la locul de muncă și plata tichetelor de masă pe care spun că nu le-au mai primit de câteva luni.

Reprezentanții sindicatelor din energie ne-au cerut să îi sprijinim în demersurile făcute.

Sindicaliștii din energie au trimis domnului Prim-Ministru al României, Ludovic Orban o propunere de proiect legislativ (,,Inițiativa Energeticienilor”) care vizează angajații din termocentralele pe cărbune și gaze naturale, minerit de suprafață prin care, în cazul în care activitatea încetează total sau parțial și se va ajunge la disponibilizări colective, salariații din aceste domenii cum sunt și cei de la Termocentrala Mintia să beneficieze de anumite facilități, printre care și reducerea vârstei de pensionare.

Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, în primul rând, susțin necondiționat orice demers menit a salva Termocentrala Mintia de la închidere iar angajații să nu rămână fără un loc de muncă.

Nu pot accepta nici faptul ca peste 4000 de locuințe din municipiul Deva, școli, grădinițe, Spitalul Județean, alte instiuții publice și aproximativ 300 de agenți economic, racordați la sistemul centralizat de termoficare, să rămână fără apă caldă și căldură.

Ca primar al municipiului Deva, împreună cu Consiliul Local și cu colegii din administrația publică locală am purtat un dialog constant cu cei de la Termocentrala Mintia, cu Prefectura Județului Hunedoara, cu Ministerul Energiei și cu toți factorii de decizie care ar putea să clarifice cu responsabilitate situația de la Mintia, atât din punct de vedere social, cât și economic.

De asemenea, am plătit la timp subvențiile lunare către Termocentrala Mintia și am suportat de la bugetul local diferențele de tarif pentru ca populația să nu resimtă majorarea prețurilor la energia termică, ca o măsură de protecție socială.

Împreună cu deputatul Lucian Heiuș, cu doamna senator, Carmen Hărău, cu Administratorul Public al municipiului Deva, Adrian David, i-am asigurat pe reprezentanții energeticienilor de susținerea și sprijinul nostru.

Consider în continuare că menținerea în funcțiune a acestei unități energetice este vitală pentru deveni.

Nicolae-Florin OANCEA
Primarul Municipiului Deva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *