ANALIZĂ ALEGERI: Balonul de săpun al șansei liberale

Șansa istorică a liberalilor din PNL de a schimba amprenta și viitorul politic al județului Hunedoara la alegerile locale din 27 septembrie 2020 s-a pierdut. Un balon de săpun înțepat sec cu o strategie electorală șchioapă, departe de electorat. A ieșit chiar mai rău decât arătau cele mai pesimiste scenarii.

Șansa PNL aruncată în curtea PSD

Oricum am privi lucrurile, rezultatul alegerilor locale în județul Hunedoara e sumbru. PSD a obținut o victorie nesperată pe votul politic, cu Laurențiu Nistor și trupa de consilieri județeni radical învingători, iar scorul a fost sinistru pentru PNL Hunedoara. Următorii patru ani, Consiliul Județean Hunedoara va fi condus de PSD-Nistor, fără opoziție care să conteze. Mărunta compensație a unui relativ echilibru de moment privind numărul de primari aleși (34 PSD, 33 PNL, 2 Pro România) nu compensează decât vag teoretic înfrângerea cruntă de la județ.

Ce-și face partidul cu strategia lui…

Unde s-au pierdut voturile PNL și susținerea dintr-un trend național favorabil? În combinații „minune” ale PNL cu un partener slab și găunos, USR, în lipsa PNL ca partid de forță de pe buletinele de vot de la Consiliul Județean și președinția acestuia, în distrugerea șanselor unor organizații locale în favoarea unei utopii politice și într-o slabă prezență în teritoriu, între oameni.

PNL a pierdut voturi importante în capcana Alianței PNL-UDMR-PNȚCD, o alianță alungată mortal și pipernicit în ultimele poziții pe buletinele de vot, acolo unde și propriii votanți o găseau cu greu (dacă o mai căutau!). Lipsa PNL pe buletinele de vot de la președinția CJ și listele de conslieri ai Consiliului Județean a reprezentat un handicap dur, o decizie strategică fatală, lucru confirmat de majoritatea celor consultați în legătură cu asta. Până la urmă, ce aducea pentru PNL această alianță? Câteva procente de la UDMR și aproape nimic (relevant) de la PNȚCD.

Un sacrificiu inutil

În al doilea rând, protocolul de susținere PNL-USR a produs un rău uriaș liberalilor. În primul rând, prin conflictul generat în electorat, susținătorii celor două formațiuni fiind mai degrabă adversari, decât posibili parteneri. Apoi, eliminarea candidaților PNL la postul de primar în Hunedoara și Brad a fost, evident, o soluție proastă și, ca atare, a produs dezastru. În fapt, a fost un sacrificiu dureros și inutil.

Pentru a înțelege efectul distructiv al impunerii eliminării candidaților PNL, fără analiza cinstită a consecințelor, de conducerea județeană a PNL, să luăm exemplul municipiului Hunedoara. La Hunedoara, înlocuirea de la candidatura pentru primar a lui Lucian Gherman (PNL) – la a cărui notorietate organizația muncise mult în ultimii ani și care avea deja campania în linie dreaptă – cu un candidat USR inutil, aflat în marja de eroare a sondajelor, a însemnat amputare inclusiv pentru șansele PNL de a mai prinde voturi pentru Consiliul Local sau pentru candidaturile Alianței județene în jurul PNL. Rezultatul a fost o mare dezamăgire pentru electoratul liberal din municipiul Hunedoara, electorat care a dus masiv din voturi către alte oferte și, astfel, a fost asigurată o victorie copleșitoare a lui Dan Bobouțanu și a PSD în municipiul de pe Cerna. Faptul că acum se aruncă vina pe organizația de la Hunedoara pentru eșecul electoral este doar manipulare politică ieftină și acoperirea adevăraților vinovați prin prezentarea de țapi ispășitori.

Gesturi și… gesturi

…Și ar mai fi de analizat elemente de strategie electorală care au transformat șansa liberală într-un eșec usturător, dar lăsăm acestea pe seama PNL, care are acum, în deja vâltoarea următorului scrutin, alegerile parlamentare, timp extrem de firav pentru a-și reevalua strategiile și electoratul și pentru a găsi un mesaj credibil.

Să mai amintim doar câteva din primele consecințe ale eșecului PNL.

Una din ele, așa cum era firesc în logica politicii asumate, a fost demisia liderului PNL Hunedoara, Lucian Heiuș. Urmată de demisia din funcția politică a lui Adrian David, fost primvicepreședinte PNL Hunedoara și candidat la președinția CJ Hunedoara. Ne e greu să credem (știm, de fapt!) că responsabilitatea pentru eșecul PNL de la alegerile locale este strict a celor doi lideri demisionari. Doar că există, în organizațiile politice, o linie de politicieni direct implicați în decizii și strategie care scapă mereu de responsabilitatea publică a eșecurilor!

Carmen Hărău s-a retras elegant

Dar cel mai puternic gest politic – răsunător și neașteptat – de după aceste alegeri locale și intrarea furtunoasă în schema următoarelor alegeri este retragerea senatorului PNL de Hunedoara Carmen Hărău înainte chiar de competiția internă pentru candidaturi la parlamentare. Carmen Hărău a ieșit elegant, lăsându-i pe alții să se bată pe poziții.

Chiar dacă nu a candidat la alegerile locale și nu a fost implicată în decizii și strategie electorală nici la nivel local, la Hunedoara, nici la nivel județean, Carmen Hărău a transmis că este solidară cu Lucian Heiuș, fostul lider al organizației județene PNL. A mai transmis că cele două mandate de parlamentar au fost mai mult decât își propusese inițial, în 2012, astfel încât retragerea de acum este în logica simplă a lucrurilor.

Citește și BREAKING NEWS: Eleonora Carmen Hărău: „NU MAI CANDIDEZ!”

 

Trebuie notat, însă, ca detalii de culise, că există un sprijin puternic pe care Carmen Hărău îl are la nivel național în PNL, un sprijin care i-ar fi asigurat, fără probleme, încă un mandat de parlamentar, ba chiar și o funcție administrativă de rangul cel mai înalt în județ, dacă ar fi acceptat. Totuși, Carmen Hărău a ales să nu folosească pârghiile la îndemână și să iasă din aceste „curse cu premii”. Dar nu și din PNL. Oricum, este greu de crezut că un politician ca ea va renunța definitiv la politică, de aceea așteptăm cu interes să vedem cum se va poziționa în viitorul apropiat.

În loc de concluzie

Dincolo de amănunte, așa cum spuneam la începutul acestei analize, eșecul PNL Hunedoara de la alegerile locale face ca, în următorii patru ani, Consiliul Județean Hunedoara să fie condus, de PSD-Nistor, fără emoții, fără opoziție care să conteze. Asta avem, asta ducem mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *