Armoniile Vienei în inima Hunedoarei

În prima zi a anului 2022, în municipiul Hunedoara au răsunat armoniile Vienei, într-un prim eveniment cultural remarcabil: un concert extraordinar, susținut de Răzvan Stoica, vioara sa Stradivarius și pianul Andreei Stoica. Un concert organizat de Dobondi ART și găzduit, într-o ambianță cu totul specială, de WERK, un brand hunedorean deja binecunoscut atât localnicilor, cât mai ales călătorilor, români sau străini, ce poposesc la Castelul Corvinilor, în orașul de pe Cerna.

Am găsit de cuviință să vă transmitem emoțiile deosebite ale acestui eveniment printr-un text însuflețit pe care o participantă la eveniment, Viorica Aioanei, l-a distribuit pe rețelele de socializare.

Vă prezentăm integral această emoționantă relatare de la eveniment.

***

Visul unei nopți de iarnă

Nu știu cum sunt alții, dar eu, de mulți ani, în prima zi a anului, urmăresc concertul de Crăciun al Filarmonicii din Viena, cu speranța pe care fiecare din cei un miliard de spectatori din 90 de țări unde este difuzat concertul o are, de a fi acolo, într-o zi, și a trăi pe viu emoția și bucuria muzicii și atmosfera de vis de acolo.

Dincolo de cuvinte

Ei bine, ieri seară (1 ianuarie 2022, n.r.), o parte din visul acesta s-a împlinit. Ieri seară, pentru două ore, Viena s-a mutat la Hunedoara. Nu a fost bine cunoscuta orchestră a Filarmonicii din Viena, dar au fost „ai noștri”, Răzvan Stoica și Andreea Stoica, al căror talent, geniu și carieră muzicală ar face mândră orice Filarmonică din lume. Nu au fost zecile de instrumente ce compun orchestra simfonică, dar au fost o Vioară Stradivarius din 1729 și un pian. Nu a fost celebra sală de concerte Großer Musikvereinssaal din clădirea Filarmonicii din Viena, construită pe malurile râului Wien la 1870, ci clădirea Restaurantului Werk – rezultatul renovării excepționale a unui imobil construit tot de austrieci, la 1890, pe malul râului Zlaști. Nu au fost 1000 de spectatori, ci doar 100… DAR muzica, emoția, bucuria au fost egale și dincolo de cuvinte.

O poezie muzicală

Răzvan Stoica, cu delicatețea unui Luchian pictând anemone, ne-a purtat într-o călătorie muzicală din Spania în Rusia, cu popasuri în Franța, Polonia și Austria. Nu doar mâinile lui sunt vrăjite și binecuvântate cu talentul muzicii – vorba lui, sufletul lui sunt muzică. Cu atâta gingășie, pasiune și respect vorbește despre cei a căror muzică o interpretează, încât prezentările în sine devin poezie muzicală. Nu întâmplător, vioara Stradivarius a ajuns la el. A câștigat-o, este adevărat, într-un concurs, dar eu cred că au fost meniți să fie împreună și, indiferent când s-ar fi născut, era sortit ca ei doi să fie UNA. Așa cum o icoană cu har ajunge întotdeauna în mâinile celui care crede cu adevărat în ea, vioara Stradivarius a ajuns în mâinile celui atins de aripi îngerești.

Andreea Stoica a completat minunat interpretarea fratelui său. Se simte simbioza dintre ei, se simte aceeași bucurie a muzicii, Andreea fiind accentul de culoare ce întregește și desăvârșește tabloul muzical. Fragilitatea viorii căruia pianul îi este punct de sprijin și oglindă… Aceeași atingere a îngerului muzicii.

Respect

Dar câtă muncă în spatele performanței de a ne aduce pe noi, cei care i-am ascultat, la lacrimi? Pentru că lacrimi de emoție am avut în ochi la sfârșitul concertului, când cei doi au interpretat, cum altfel?!, Marșul Radetzky, făcându-ne parte din ceea ce a fost împlinirea, măcar în parte, a unui vis!

Generațiile mai vechi știu că nu există semn mai mare de respect față de părinți și, în special, față de mamă, decât sărutul mâinilor lor.

În semn de respect și venerație sinceră, sărutăm mâinile și inimile voastre, Răzvan și Andreea Stoica!

Recunoștință

Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile, fără organizarea evenimentului de către Dobondi ART , fără deschiderea și sprijinul financiar către artă, muzică și frumos a familiei Hărău Lucian și Carmen , Robert și Catrina Lup Hărău, Irina Hărău și prietenia pe care Simona și Alex Dobondi au reușit să o cultive și întrețină cu adevărate valori ale culturii românești.

Mulțumim tuturor!

22 views

NOTĂ: Așezarea textului în format jurnalistic aparține redacției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *