ASOCIAȚII DE PROPRIETARI: Ce amenzi riscă administratorii, care nu depun situația financiară a asociației

Direcția de Asistență Socială Deva reamintește administratorilor asociațiilor de proprietari din municipiul Deva OBLIGAȚIA legală de a transmite Compartimentului Asociații de Proprietari situația soldurilor elementelor de activ și pasiv la data de 31 decembrie 2023.

 

Conform Legii 196/2018, care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, administratorul are ca principală atribuție întocmirea lunară a situației financiare a asociației și depunerea acesteia, SEMESTRIAL, la compartimentul specializat în sprijinirea și îndrumarea asociațiilor de proprietari din cadrul administrației publice locale (art. 66 alin. 1 lit. n).

 

Modelul de FORMULAR privind situația soldurilor elementelor de activ și pasiv a asociației poate fi descărcat de pe https://dasdeva.ro, Secțiunea Locuințe și Asociații sau accesând link-ul: https://dasdeva.ro/index.php/locuinte/detaliu/44.

Formularele – completate și semnate de președintele, administratorul și cenzorul asociației de proprietari – se depun la Registratura Direcției de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1) sau pot fi transmise online, pe adresa: dasdeva@primariadeva.ro.

 

Până la această dată, mai puțin de un sfert (22%) dintre cele 451 de asociații de proprietari care funcționează în municipiul Deva au depus la DAS Deva situația financiară aferentă celui de-al doilea semestru al anului trecut (1 iulie – 31 decembrie 2023).

 

DE REȚINUT! Neîndeplinirea atribuțiilor de către administratorul asociației de proprietari constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei, conform legii care reglementează organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.

 

IMPORTANT! Potrivit Legii nr. 196/2018, proprietarii de apartamente pot consulta oricând situația financiară a asociației – printr-o CERERE SCRISĂ, adresată președintelui, care are OBLIGAȚIA să răspundă, în scris, în termen de 10 ZILE de la primirea acesteia.

De altfel, membrii asociației de proprietari au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației și pot solicita în scris copii după orice document al acesteia.

 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE. Proprietarii de apartamente și reprezentanții asociațiilor de proprietari pot solicita Direcției de Asistență Socială Deva sprijin, îndrumare sau consiliere cu privire la obligațiile și drepturile ce le revin în administrarea proprietății comune, la numerele de telefon 0755.878.637 și 0254.218.030 / Tasta 7 (Compartiment Asociații de Proprietari), de luni până joi – între orele 8:00-16:30 și vineri – între orele 8:00-14:00.

 

Direcția de Asistență Socială Deva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *