Un secol de la tragedia din mina Aurelia

Un secol a trecut de la una din cele mai mari tragedii din mineritul din Valea Jiului. În urmă cu 100 de ani, 82 de mineri și-au găsit sfârșitul în cel mai tragic accident înregistrat într-o mină din Valea Jiului. Comemorarea din acest an a avut o încărcătură emoțională mai puternică pentru că s-au împlinit 100 de ani de la acea explozie.

”Astăzi se împlinesc 100 de ani de la cea mai neagră zi pentru mineritul din România – catastrofa de la Ocna Aurelia, unde 82 de mineri și-au pierdut viața în urma unei explozii. În urma acestei tragedii au rămas în urmă 67 de văduve și 94 de orfani, iar Majestatea Sa Regele Ferdinand s-a deplasat la Lupeni pentru a fi alături de comunitatea îndoliată. Gândurile mele se îndreaptă, așadar, către comunitățile locale din Valea Jiului, care știu exact cât de scump este prețul pe care-l pot plăti cei care tulbură liniștea pământului și către toți minerii din România, care-și riscă viața intrând în șut.

Din 1922 și până acum, mineritul din România a traversat o perioadă lungă și destul de tumultoasă. Acum, însă, totul pare să ajungă la un liman”, a scris pe Facebook, Virgil Popescu, ministrul Energiei.

În urma acestei drame au rămas 62 de văduve și 124 de orfani, dar și infinite lacrimi de durere și amintiri tulburătoare. La înmormântarea lor, care a avut loc pe 30 aprilie, în Cimitirul Eroilor din Lupeni au luat parte toţi muncitorii din regiunea Văii Jiului.

În 27 aprilie 1922, la Mina Aurelia din Lupeni, 82 de mineri au pierit și alți 14 au fost răniți, în cel mai mare accident minier din Valea Jiului lăsând în urmă 67 de văduve şi 94 de copii. Conform datelor vremii, tragedia de la Mina Aurelia, a fost cauzată de acumularea de gaz metan în subteran, în galeriile care nu erau ventilate corespunzător. Veche de peste un secol, Mina Lupeni are o istorie marcată de numeroase tragedii.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *