Jongleriile fiscale ar putea trimite CEH direct în faliment

Jongleriile fiscale ale Guvernului ar putea trimite Complexul Energetic Hunedoara direct în faliment. Senatorul PNL, Carmen Eleonora Hărău, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește impactul ordonanței
“lăcomiei” asupra socității energetic hunedorene.

Controversata ordonanță 114 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene îi dezavantajează pe producătorii de energie.

“Supra-impozitarea sectorului energetic din România, ca efect al măsurilor introduse prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018, a generat un val de probleme financiare și logistice pentru cea mai mare parte a producătorilor de energie din România”, arată senatorul PNL, Carmen Eleonora Hărău, în interpelarea adresată ministrului Energiei, Anton Anton.  

Complexul Energetic Hunedoara ar putea fi grav afectat de această ordonanță. Și așa situația societății energetice nu este una stabilă.

“Pentru Complexul Energetic Hunedoara, care se chinuie de peste 3 ani să se restabilizeze financiar, să se retehnologizeze și să se relanseze economic, noile măsuri fiscale introduse prin această ordonanță pot trimite această companie direct în faliment, cu toate efectele negative pe care le implică pentru România: destabilizarea sistemului energetic național, trimiterea în șomaj a mii de oameni într-o zonă economică defavorizată și închiderea mai multor exploatări miniere”, mai arată parlamentarul.

Oficialii din Ministerul Energiei au declarat, după protestul minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, că vor încerca să renunțe la supra-taxarea companiilor enegetice. Companiile din energie și gaze naturale trebuie să plătească ANRE o taxă de 2% din cifra de afaceri. Conform unei propuneri legislative ANRE, companiile vor trebui că comunice instituției, până la 20 februarie, cifra de afaceri estimată în anul precedent în vederea calculării taxei de 2%. Documentul prevede că plata se poate face în patru tranșe, trimestrial, dacă valoarea depășește 5.000 de lei.

 

Colaborator

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *