„Nu ne putem juca cu sănătatea publică și mai ales cu sănătatea copiilor noștri”

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, i-a convocat pe directorii unităților de învățământ la o discuție pe marginea începutului de an școlar. Sunt multe incertitudini la acest capitol din cauza crizei generate de noul tip de coronavirus. Cea mai mare problemă o reprezintă sistemul de învățământ preșcolar.

”Nu ne putem juca cu sănătatea publică și mai ales cu sănătatea copiilor noștri. Noi, primăria, vom asigura resursele materiale pentru igienizare, dezinfectare, astfel încât aceste lucruri să fie în regulă în momentul în care începe școala”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

S-au luat în calcul mai multe variante privind începerea noului an școlar, însă părinții sunt cei care vor decide în final modalitatea în care copiilor lor vor studia. Părinții sunt temători din cauza acestui nou virus.

„Toate școlile își doresc să înceapă anul școlar în modalitatea hibrid, adică și prezență fizică la școală și online, decizia să rămână la părinți. Cei care doresc să facă școala online să aibă această posibilitate, iar cei care doresc să fie prezenți la școală să aibă această posibilitate. Până pe data de 2 septembrie noi o să mai avem o întâlnire în această formă. Se vor pregăti niște proceduri care vor fi unitare, proceduri care vizează modalitatea în care se va face accesul în școli, modul în care se vor ține orele sub această formă hibrid, iar a treia procedură este legată de ceea ce înseamnă măsuri de igienă, dezinfecție, programul școlilor. Vom asigura ceea ce este necesar pentru dezinfecție, spălare, igienizare, măști pentru fiecare copil și fiecare cadru didactic. Modalitatea de desfășurare a orelor încă este în analiză. Ideea desprinsă este că 2 săptămâni, jumătate din clasă vine la școală, jumătate online, apoi se schimbă, pentru a putea să asigurăm distanțarea copiilor în timpul orelor de curs”,a  mai spus sursa citată.

S-a luat în calcul ca sălile de sport să fie transformate în săli de curs, astfel încât să se poată respecta distanțarea socială între elevi.

 „Din toamnă, vrem  să mergem în sistemul hibrid, în contextul în care vom face grupe în fiecare clasă. Câte două săptămâni, va veni o grupă efectiv la școală, iar cealaltă grupă stă acasă și urmărește ora on-line. Vom folosi și sălile de sport, dar vrem sa împărțim imaginar în 4 sectoare sala, pentru cei din clasele mici. Analizăm această problemă, ca să fie în siguranță, elevii și profesorii”, a spus Alexandru Lăutaru, directorul Colegiului Național Mihai Eminescu din Petroșani.

Cele mai mari probleme sunt la grădiniță. Micuții nu pot purta nici mască, iar condițiile de aici sunt altele față de cele de la școală. Circa 200 de copii nu vor avea loc în săli în noile condiții.

 „De anul acesta, grupa mare este obigatorie prin lege. Atunci, prioritate vor avea copiii de grupe mari și, în funcție de locurile rămase libere, vom lua și grupele mici. Presiunea  pe care o avem din partea părinților, însă, este pentru copilașii de 3, 4 ani. Pentru ei va trebui să găsim o soluție. Căutăm soluții și pentru distanțarea paturilor, așa încât să asigurăm toate condițiile”, a subliniat Lucia Muntean, profesor coordonator al grădinițelor cu program prelungit din municipiul Petroșani.

Procedurile care vor fi adoptate trebuie aprobate în Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *