Primarul Bobouțanu are responsabilități privind incendiile din Hunedoara

Pe lângă praful cu care se confruntă hunedorenii care, la câteva ore după ce își spală mașinile, le au iar murdare, o dată la câteva săptămâni, municipiul Hunedoara are parte de nori de fum, a căror proveniență este pusă, în general, pe seama producătorului de oțel din urbe. Acum câteva zile, în plină pandemie, deși „vinovatul de serviciu” pentru poluarea aerului Hunedoarei nu lucrează, praful este în continuare prezent, iar aerul orașului a fost din nou afectat de fumul rezultat din incendii. Este firească, prin urmare, îngrijorarea oamenilor în legătură cu ce se petrece pe zona dezafectată a fostului combinat transformată, în ultimii an, într-o uriașă groapă de gunoi ilegală. Mașini mai mari sau mai mici, inclusiv aparținând Primăriei Hunedoara, depozitează deseuri municipale în zonă. Ce deșeuri? Primăria nu pare interesată să lămurească. Incidentul i-a adus iar în pragul disperării pe cei suferinzi de boli cronice respiratorii. Încercările Primarului și ale susținătorilor lui de a se disculpa și a se deroba de răspundere, ne-au determinat la un demers de documentare. Prin urmare, ne-am adresat Inspectoratului Situațiilor de Urgență din județul Hunedoara:

Interviu cu Doamna Maior Anemona Doda, Purtătorul de Cuvânt al Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” Hunedoara.

Rep: V-am apelat, în interesul bunei informări a cititorilor noștri, pentru a ne da informații referitor la incendiul de joi, 23 aprilie, a.c. din municipiul Hunedoara

ISU: În cursul zilei de ieri după amiază, pompierii detașamentului din Deva au intervenit la un incendiu de vegetație uscată de pe terenul fostei platforme siderurgice. Această ardere s-a extins pe aproximativ 12 ha. Arderea a generat o cantitate destul de însemnată de fum, probabil din cauza unei substanțe ce a părut a fi  gudron, prezent pe teren pe aproximativ 100 mp din suprafața afectată de ardere.

Rep: Este terenul de acolo  îmbibat și cu substanțe periculoase? Care este analiza dvs?

ISU: O deteminare exactă a substanțelor care există pe acele terenuri se poate face cu aparatură specializată și asta este o chestiune legată de echipamentele aflate la Garda de mediu a județului Hunedoara, dar sigur că în acea zona industrială de zeci de ani s-au executat operațiuni industriale care au implicat și asemenea resturi care sunt destul de periculoase. Este important de spus că totuși suprafața afectată de ardere îmbibată cu o substanță ce pare a fi gudron nu a fost foarte mare, practic ne referim la o suprafață de o lungime de 10 metri pe 10 metri, luând în considerare că arderea a fost pe 12 ha.

Cel mai probabil acest incendiu a fost generat de această cauză de care vorbim foarte des de câțiva ani și anume utilizarea focului deschis în vederea igienizării terenului.

Rep. Cititorii noștri hunedoreni sunt interesați dacă administrația locală are atribuții, conform legii, în problema incendiilor. Poate primarul să intervină și să ia măsuri?

Am avut și noi mai multe materiale prin care s-a arătat că, inclusiv firma de curățenie a primăriei, depune resturi vegetale în tot felul de locuri din jurul orașului Hunedoara.

ISU: În ceea ce privește contribuțiile autorităților locale, trebuie spus că există la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență un ordin al prefectului care prevede printre altele și dă putere atât primarilor cât și reprezentanților stabiliți de aceștia precum și pompierilor din cadrul inspecției de prevenire, să intensifice controalele din această perioadă vulnerabilă, din acest punct de vedere al arderilor de vegetație și să poată aplica sancțiunile legale, aceste sancțiuni sunt cuprinse între 1000 și 2500 de lei pentru igienizarea terenurilor prin intermediului focului.

Rep: Deci  administrația locală are responsabilități în problema aceasta? 

ISU: DA, legislația prevede aceste lucruri și mai mult decât atât legislația este întărită printr-un ordin specific prefectului județului Hunedoara, care împuternicește comitetele locale să monitorizeze și să supravegheze mult mai bine această chestiune.

Rep: La redacția Replica au apelat mai  multe persoane care au avut probleme cu respirația care s-au plâns că aseară au fost sub o presiune fantastică. Administrația locală vă raportează și dumneavoastră sau nu aveți o legătură referitor la ce măsuri au luat sau vor lua?

ISU: Există o colaborare între instituțiile județului Hunedoara, dealtfel trebuie spus că toate arderile de vegetație, înclusiv deșeurile urbane, sunt monitorizate inclusiv prin intermediul dispozitivelor moderne, adică după fiecare acțiune de stingere de vegetație sunt transmise coordonatele GPS ale acestor suprafețe afectate atât către APIA și pentru alte instituții pentru ca acestea să poată realiza o monitorizare clară cu privire la proprietarii acestor terenuri și să procedeze în consecință.

Rep:  Cum ați intervenit să rezolvați ceea ce depindea de dumneavoastră?

ISU: Incendiul a fost lichidat după câteva ore de intervenție destul de dificilă dat fiind și cantitatea destul de mare de fum. Pompierii au reușit să stingă și să oprească propagarea acestui fum înecăcios asupra orașului.

Rep. Vă mulțumesc și așteptăm acțiuni din partea Primăriei Municipiului Hunedoara!

 

Mircea GOIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *