Opt gospodării tradiționale din satele Alun și Bunila vor fi reabilitate prin PNRR

Reabilitarea a 8 gospodării tradiționale din satele Alun și Bunilavizită pe teren a echipei de lucru și demararea proiectelor tehnice

Parte din proiectul Planul National de Redresare si Reziliență, Pilonul IV. Coeziunea Socială și Teritorială, Componenta C11. Turism și Cultură, Investiția I1 Modernizarea / Reabilitarea Siturilor Turistice, Ruta satelor cu arhitectură tradițională, Satul de Marmură – Comuna Bunila, din județul Hunedoara, cuprinde 8 gospodării din satele Alun și Bunila ce vor beneficia de finanțare nerambursabilă pentru restaurare, în vederea includerii acestora în programul „România Atractivă”.

Duminică, 05 martie, a avut loc o vizită de lucru pe teren a echipei responsabile de proiectarea soluțiilor de reabilitare, în prezența arh. Eugen VAIDA – consultant tehnic probono.

 

Acțiunea a marcat finalizarea fazei pregătitoare privind configurarea structurii principale de parteneri și colaboratori responsabili de implementarea proiectului, precum și debutul activităților de elaborare și coordonare a soluțiilor tehnice de reabilitare pentru gospodăriile incluse în „Satul de marmură”.

Vizita pe teren a fost coordonată de Ioan BÂRSAN – manager proiect și reprezentant al Asociației  SalvaSat, cu participarea echipei de proiectare, formată din arh. Mara VIDA – șef proiect și ing. Brigita KISS – specialist structuri tradiționale, a reprezentanților Primăriei Comunei Bunila – beneficiară a finanțării prin programul PNRR și a proprietarilor construcțiilor vizate.

Astfel, au fost analizate situația existentă a structurilor construite, gradul de coeziune socio – politică la nivel local și complexitatea mecanismelor de intervenție. Unul dintre obiectivele principale ale acestei acțiuni a fost familiarizarea echipei de lucru cu specificitatea provocărilor contextuale în vederea elaborării unui plan de lucru adecvat condițiilor reale de pe teren.

Conform planificării, în prima parte a acestui an vor fi finalizate studiile de teren și vor fi contractate companiile responsabile de coordonarea șantierelor și desfășurarea lucrărilor de restaurare, urmând ca demararea lucrărilor pentru primele două case incluse în proiect să se deruleze în partea a doua a lui 2023.

 

Adina POPA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *