REȚETĂ LA MASA ALEGERILOR PARLAMENTARE: COVID-19, bâte pesediste, golănii proaspete și fierbere liberală

Suntem în furca celor mai complicate alegeri parlamentare pe care le-a avut România vreodată, dar nu alegerile sunt marea miză a iernii 2020-2021 – nu ar trebui să fie. Marea miză e supraviețuirea fiecăruia în parte și a întregii societăți românești, ieșirea cu bine din cea mai mare încercare a istoriei recente: epidemia COVID-19.

Schița politică a momentului

Pe de-o parte, cu un guvern responsabil de gestionarea epidemiei și crizei economice, PNL încearcă să supraviețuiască onorabil și bătăliei politice electorale.

Pe de altă parte, un PSD încă sângerând din bătăliile politice pierdute în ultima vreme, profită fără jenă de situația nenorocită în care se află societatea românească sub presiunea COVID-19 și ține foc de artilerie continuu pe guvernul PNL. Iar sateliții social-democrați dau și ei cu Molotovul.

Întrețesut, USR-PLUS joacă, departe de scena luptei cu epidemia, jocul observatorului atotștiutor, bine hrănit și gata să pună mâna pe putere, oricare ar fi ea, chiar și valsând cu huliții pesediști.

Periferic, PMP stă la cotitură, suficient de cuminte încât să dobândească, de Crăciun, loc în Parlament.

Cine va câștiga acest război? Vom afla după 6 decembrie 2020. Ceea ce știm, însă, este că, în numele luptei pentru putere politică, sunt sacrificați cetățenii, cei care ar avea nevoie de o solidaritate a tuturor în efortul de a depăși criza epidemiologică COVID-19.

Iresponsabilitate în stil românesc

Evident că e foarte greu să lupți, din poziția guvernului Orban, cu un dușman agresiv și prea puțin cunoscut, COVID-19, cârpind un sistem sanitar românesc putred, dominat de decenii de corupție, prost management, nepotism și politizare excesivă. Peste asta, mai pui și bâtele peste picioare date de un PSD care, multă vreme, a propagat inclusiv refuzul social la măsurile de prevenire și combatere a virusului, iar acum lovește orbește, mai pui și starea de golănaș-spectator în care se mențin celelalte forțe politice românești, care au refuzat repetat să se implice alături de guvernul PNL, dar fac spectacol de zgomote criticând orice mișcare a acestuia.

Din asemenea adunare, nu iese decât o jalnică stare românească de iresponsabilitate.

Fiecare se descurcă așa cum poate

Să fim, totuși, corecți, atunci când arătăm cu degetul. Pentru a judeca cinstit felul în care guvernul PNL condus de Ludovic Orban a gestionat diversele faze ale crizei epidemiologice, ar trebui să avem repere și termeni de comparație ce nu pot fi contestați. Or, așa ceva nu există: nici pentru guvernul României, nici pentru cel al Franței, Germaniei, Rusiei, Braziliei sau Japoniei.

Nu există un protocol general și imuabil cu care să gestionezi noua epidemie care a lovit întreaga lume, nu există soluții incontestabile care să salveze o țară din criza generată de COVID-19. Fiecare stat, fiecare guvern, fiecare sistem sanitar se descurcă pe bâjbâite, încercând permanent soluții, reușind unii pași, greșind alții, învățând din mers. Asta e situația reală și nimeni nu posedă argumentul final în această chestiune.

Criza e a întregii lumi, nu-i o toană românească

Valul al doilea al epidemiei nu poate fi tratat ca o suferință exclusiv românească și, de aici, tras, din toate pozițiile, cu tunurile într-un guvern aflat sub o presiune neobișnuită – și politică, și economică, și sanitară – de prea multă vreme. Acest nou val de îmbolnăviri a lovit la fel de puternic și în Germania, și în Franța, și în Marea Britanie, și în Italia, peste tot. E o realitate căreia trebuie să-i facem față cu toții: nimic nu este ușor sau simplu în povestea asta, nici pentru guvernanți, nici pentru omul de rând.

Epidemia COVID-19, prin agresivitate și viteză de răspândire, a devenit o provocare unică pentru întreaga lume, o provocare care cuprinde, pe lângă sistemele de sănătate, cele de educație, relații și forță de muncă, economie pe toate palierele, dar și efectele psihologice individuale și de grup social.

Astfel încât este o aroganță prostească să dai lecții de gestionare a unei astfel de crize: mult mai bună ar fi depășirea conflictelor politice și bătăliei electorale și colaborarea pentru găsirea celor mai bune soluții.

Sănătoși împreună sau bolnavi fiecare de capul lui

Poate că guvernul liberal ar fi trebuit să fie mai de demult flexibil în a coopta în efortul strategic centralizat de rezolvare a crizei epidemiologice o arie mai largă de specialiști și strategi: a-ți asuma integral, singur o astfel de bătălie e periculos. Dar vedem, în ultima vreme, că ușile s-au mai deschis.

Poate că toate forțele politice românești ar trebui să ducă bătălia electorală fără să profite de nenorocirea tuturor, fără să sporească artificial spaima și așa suficient de mare a românilor.

Poate că ar fi momentul să descoperim că românii pot fi solidari cu eforturile autorităților de a lupta cu necunoscutul, de a gestiona o criză globală fără precedent.

Poate că punem umărul să ieșim cu toții întregi din nenorocirea asta.

Să fim sănătoși!

Un comentariu la „REȚETĂ LA MASA ALEGERILOR PARLAMENTARE: COVID-19, bâte pesediste, golănii proaspete și fierbere liberală

  • 20 noiembrie 2020 la 14:28
    Permalink

    Eu nu cred că e nici o pandemie…cel puțin în firmele din subordinea CJ Hunedoara.Cum ar putea fi pandemie când tu nu ai un gram de săpun în Apaprod,de exemplu? Au o rețetă nouă,o soluție miraculoasă prin care să nu te speli ? Au adus lămpi cu UV?!??!!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *