RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 04 IULIE 2022

Guvernul crește taxele. Viciul dulciurilor și fumatului în top majorare

Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede, printre altele, creșterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere (de la 1 milion, la 500 de mii de euro), creșterea la 9% a TVA pentru băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr şi majorarea accizelor pentru țigarete. Argumentul Guvernului în cazul măririi TVA-ului la băuturi răcoritoare dulci ține de nevoia reducerii impactului medical nefast pe care consumul acestora îl provoacă. Proiectul de Ordonanță propune majorarea accizelor pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creștere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete. De asemenea, de la 1 ianuarie 2023, livrarea de alimente (catering) și serviciile de restaurant și cazare vor avea aplicată aceeași cotă de TVA de 9%. Proiectul de act normativ propune, de asemenea, revizuirea reglementării privind acordarea facilităților fiscale în sectorul construcții, precum şi în sectorul agricol şi în industria alimentară. În linii generale, condițiile în care acestea se pot acorda se înăspresc, iar plafonul până la care se pot plăti scade de trei ori.

 

MARȚI, 05 IULIE 2022

Femeile, dezinteresate de propria sănătate

O știre care a trecut neobservată a fost produsă marți de Primăria Sovata. Instituția a anunțat că programul gratuit de depistare precoce a cancerului de col uterin derulat în oraș de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost anulat din cauza lipsei de interes manifestată de femeile din localitate. A doua testare gratuită cu testul Babeş-Papanicolau, de care ar fi trebuit să beneficieze femeile din oraș, era anunțată la unitatea mobilă de screening amplasată la spitalul din oraș. Dealtfel, verificarea stării de sănătate în România nu este o practică larg răspândită. De obicei, românii merg la doctor când încep să aibă dureri, iar în cazul unor boli grave,  cum ar fi cancerul de colon sau cel de col uterin, riscul de deces când începe să doară este crescut exponențial.  Ideea că ție nu ți se poate întâmpla, amânarea la infinit a deciziei de investigare a sănătății și astfel de a putea preveni dezvoltarea unor boli grave, costă mult. De exemplu,  la nivelul Uniunii Europene, România este țara cu cea mai mare incidență și cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, malignitate cauzată aproape în totalitate (99%) de infecția cu virusul HPV. Rata de mortalitate prin cancer de col uterin în România este de patru ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. Până la urmă, investigațiile medicale profilactice te pot scuti de multă durere și chiar, uneori, îți pot salva viața. Din  păcate, majoritatea românilor refuză să se mobileze să-și facă analizele medicale și ajung la doctor când de multe ori e prea târziu.

 

MIERCURI, 06 IULIE 2022

Chiar vine foamea? Vine, dar nu la noi

Invadarea Ucrainei de către ruși a adus tot mai insistent în atenția opiniei publice tema foamei care stă să vină. E reală această alarmă sau doar o manipulare ca oricare alta? Statisticile arată că Ucraina ocupă locul 5 mondial în producția de cereale, după Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite şi Canada, potrivit Organizației Mondiale pentru Alimentație şi Agricultură. În anul trecut, Ucraina a exportat peste 22 de milioane de tone de porumb, 18,5 milioane de tone de grâu și aproape 6 milioane de tone de ovăz. Principalele destinații la export au fost China, Indonezia și Egipt. Armata rusă de ocupație a perturbat drastic acest comerț cu hrană. Cantitățile vândute în alte țări, au scăzut sub 2 milioane de tone pe lună în luna mai, de 3 ori mai puțin decât anul trecut, în aceeași perioadă. Din cauza războiului, doar 3 porturi ucrainene mai sunt funcționale: Odesa, Yuzhne şi Ciornomorsk, însă rutele comerciale sunt foarte riscante din cauza minelor din Marea Neagră. Pe calea ferată, transportul este îngreunat din cauza diferenței de ecartament a vagoanelor ucrainene, construite după alt standard față de cel european. Varianta rutieră ar fi o opțiune dacă prețurile de transport nu ar fi exorbitante. Calculele făcute de specialiști arată că pentru a transporta 20 de milioane de tone de cereale ar fi nevoie de 400 de tiruri. Trăgând linie, față de perioada premergătoare invaziei rusești, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 80 %. Și asta va însemna foame în întreaga lume? Un raport dat publicității miercuri de Organizația Națiunilor Unite (ONU) spune că da, iar nivelul foametei va fi fără precedent în epoca modernă. Dar asta nu doar din cauza căderii exporturilor ucrainene de cereale, care are totuși un rol important, alături de pandemie și schimbările climatice. Statistica consemnează cifre în urcare. Circa 828 de milioane de persoane (10 % din populația lumii) au fost afectate de foamete anul trecut, cu 46 de milioane mai mult decât în 2020 și cu 150 de milioane peste cifra din 2019, se arată în raportul ONU. Că lucrurile se agravează reiese și din faptul că în perioada 2015-2019 nivelul foametei la nivelul mapamondului nu a crescut. Privitor la posibilitatea ca foametea să afecteze țări din Europa este însă foarte redusă. Populația se va confrunta în schimb cu scumpiri importante la alimente. ONU preconizează că cele mai afectate țări de foamete vor fi Etiopia, Somalia, Sudanul de Sud, Yemen şi Afganistan. În baza acestor date, informațiile prin care este anunțată foamete în România nu sunt decât expresia unei noi manipulări prin frică practicată de anumiți politicieni.

 

JOI, 07 IULIE 2022

Demisie la Londra

Boris Johnson, premierul britanic, a demisionat joi. Analiștii vorbesc de o demisie tardivă lipsită de demnitate și decență la fel ca întregul său mandat. Perioada în care Boris Johnson a condus Guvernul britanic a fost marcată de scandaluri, minciuni și grobianism. Ascensiunea fostului lider pe funcție s-a făcut pe scara Brexit, Boris Johnson fiind unul dintre promotorii exaltați al acestuia. Ipostază care s-a întors împotriva sa de îndată de primele efecte negative al Brexit-ului i-a lovit pe britanici. Un chef organizat la sediul guvernului în lockdown-ul impus chiar de propriul guvern a pus capac unui mandat controversat. Înainte de demisia sa de joi, mai mulți membri marcanți ai guvernului britanic și-au prezentat demisiile în semn de protest față de modul lipsit de ”decență și demnitate” în care șeful lor conduce. Înainte, Boris Johnson a scăpat ca prin minune de o moțiune de cenzură inițiată de propriul partid în parlamentul britanic. De joi însă Boris Johnson a devenit istorie, o istorie pe care nimeni dintre foștii săi apropiați nu o regretă. Ultima susținere pe care fostul premier a pierdut-o este cea a poporului britanic care a înțeles relativ târziu că modul de a face politică și de a administra a lui Boris Johnson e falimentar, iar modul său popular de a se manifesta ascunde de fapt viciile unui caracter corupt.  Partidul domnului Johnson caută acum un înlocuitor care să preia conducerea partidului și a guvernului britanic. Până atunci, Boris Johnson s-a autoinvitat să conducă tot el guvernul interimar. Date fiind apucăturile sale, societatea britanică și partidul domniei sale se tem de un ”moment Trump” la final de carieră și în cazul lui Johnson. Ar fi în linie cu întreaga sa carieră politică care, deja, este de tristă amintire.

 

VINERI, 08 IULIE 2022

Un brand al Republicii Dragnea se întoarce! Daea, uns ministrul Agriculturii!

Din cele patru litere ale numelui său, trei sunt vocale. De aceea poate, proaspătul uns ministru al Agriculturii, dl Petre Daea, e un personaj politic, așa, mai pe vocal! Zicerile sale de ministru al terenurilor arabile, cormoranilor de piscină și tomatei din Guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă au făcut istorie în media. Practic, dl Daea, cu aerul său inofensiv de sfătos prețios, a fost cumva, clovnul implicit al Republicii Dragnea, de care s-a lipit de câte ori a avut ocazia. Ca brand al acelei perioade, repunerea dlui Daea pe funcția de ministru, dă un nou mesaj pentru fanii „unei noi politici” în România: puneți-vă pofta în cui! Propunerea dlui Daea pentru funcția de ministru la Agricultură, a fost o aroganță bine calculată a PSD. Să privești o gălușcă ca dl Daea înghițită din nou la Cotroceni, e ca o lovitură sub centură pe sub masă dată cu aparența unei strângeri de mâini între aliați. Date fiind condițiile, investirea noului-vechi ministru a fost sobră, mai puțin hohotele de râs mute ale PSD ascunse cu greu sub masca unor fețe fals preocupate. Pentru că așa cum remarca cineva, dl Daea este combinația perfectă între Trahanache, Moș Teacă și Dumitru Dragomir. Precedentul a fost creat! Jocul se deschide spre orice combinații de acum. Dacă, de exemplu, la rotativa guvernamentală de anul viitor, liberalii nu reușesc să țină de Ministerul Afacerilor Interne, după tipicul deja amorsat, dna Carmen Dan ar fi o altă propunere de luat în seamă pe care PSD ar putea să o pună pe masă. O propunere, la fel ca cea a dlui Daea, de nerefuzat!

 

SÂMBĂTĂ, 09 IULIE 2022

”Mecul” rusesc nu mai are nici cartofi prăjiți

După ce compania McDonald’s s-a retras din Rusia ca protest pentru atacul asupra Ucrainei, autoritățile ruse au făcut eforturi ca să înlocuiască brandul american cu o formulă rusească denumită sec ”Gustos și-atât”. Mai exact, firma McDonald’s a vândut rețeaua sa de magazine din Rusia unui om de afaceri local. Numai că oferta noului ”mec” rusesc suferă. O mare parte din restaurantele rusificate nu mai au posibilitatea să servească lângă burgeri și nuggets garnitura de cartofi prăjiți. Un fast-food fără cartofi prăjiți e ca mâncarea fără sare. Lipsa opțiunii cartofilor prăjiți îi obligă pe consumatorii ruși să aleagă alt gen de garnitură. Iar cum aceștia sunt obișnuiți cu sacrificiile, vor putea opta pentru altceva cum ar fi sufleu de lăptuci sau asparagus flambat. Dar cum s-a ajuns aici? Compania rusească a explicat că 2021 a fost o recoltă slabă pentru soiul de cartofi necesar pentru a face cartofi prăjiți. Probabil că în Rusia nu orice cartof poate fi fript. Oricum firma nu a abandonat chiar de tot eforturile de a-și hrăni clienții și cu cartofi. Dacă aceștia au răbdare, de prin luna septembrie s-ar putea face rost de ceva cartofi, a anunțat patronatul rus al lanțului de restaurante. Până atunci, rușii trebuie să consume burgerii pe sec!

 

DUMINICĂ,  10 IUNIE 2022

Fotografia săptămânii

Mii de oameni au luat parte miercuri la startul unei noi ediții a Festivalului San Fermin, celebru pentru cursele de tauri, care a fost suspendat în ultimii doi ani din cauza pandemiei de COVID-19.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *