RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 07 NOIEMBRIE 2022

Analiză. Statutul de mamă minoră, o moștenire grea?

O analiză a situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România, realizată de Organizația Salvați Copiii, a evidențiat un aspect inedit. Și anume, s-a constatat, că una din trei mame minore este la rândul ei născută dintr-o mamă minoră. Contribuie la această situație de obicei situația familială și socială precară în care se dezvoltă copilul născut dintr-o mamă minoră, lucru care în lipsa unei îndrumări, educații și atenții competente, duce la proliferarea fenomenului mai târziu.  Analiza mai arată că mai mult de 8 din 10 mame și gravide cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, iar 4 din 10 gravide și mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinei de familie, pe durata sarcinii. Potrivit INS, în 2021 un număr de 687 de nașteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani; astfel, 45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, țară aflată pe primul loc la acest capitol.

 

MARȚI, 08 NOIEMBRIE 2022

Alegeri în America. Ron DeSantis a câștigat. Donald Trump a pierdut

O nouă stea republicană a răsărit chiar sub nasul lui Donald Trump. Marți, americanii au votat ceea ce se numește opțiunea de la mijlocul mandatului. Problemele economice, inflația mărită, drogul naționalist-rasist răspândit în discursuri de republicanii lui Donald Trump și sincopele de orientare ale președintelui democrat Biden anunțau un dezastru de proporții pentru partidul președintelui american. Spre surprinderea generală, nu s-a întâmplat așa. Victoria republicanilor, încă neclară,  ar fi fost la mustață, iar acolo unde se aștepta umilirea candidaților democrați la vot, aceștia au pierdut. Culmea este că au pierdut exact candidații cei mai puternic susținuți de fostul președinte Donald Trump, candidați care au susținut afirmațiile fără temei ale lui Trump de fraudă electorală în 2020. Analiștii politici sunt de părere că rezultatul arată o îndepărtare a Partidului Republican de inadecvarea, excentricitățile și imprevizibilitatea lui Donald Trump. Nu e de mirare că Donald Trump a fost acuzat de performanța electorală dezamăgitoare a republicanilor la alegerile americane de la mijloc de mandat. Chiar și aliații apropiați ai fostului președinte i-au cerut să-și reconsidere ceea ce a spus că va fi un mare anunț pe 15 noiembrie, adică probabil anunțul că va fi candidatul la președinție în 2024 din partea Partidului Republican. Rezultatul lamentabil de la alegerile de marți a avut însă și un efect pozitiv pentru republicani. Au găsit un candidat la președinție pentru 2024 cu un potențial electoral net superior față de deja sleitul Donald Trump. Fost ”ucenic” a lui Trump, Ron DeSantis, în vârstă de 44 de ani, a câștigat cursa pentru realegerea în funcția de guvernator al Floridei la alegerile americane de la jumătate de mandat. Victoria l-a propulsat la statutul de cea mai strălucită stea politică în ascensiune a partidului republican. Mult mai echilibrat decât Trump în discursul său, diplomat în relații, rațional în politica externă, mai tânăr,  Ron DeSantis este de așteptat să-i ia fața lui Donald Trump și să intre în cursa electorală desfășurată de Partidul Republican pentru nominalizarea viitorului candidat la Casa Albă în 2024. Atacul furibund al lui Trump împotriva fostului său ”ucenic” dovedește clar că șansele fostului președinte de a mai prinde candidatura partidului pentru Casa Albă au scăzut considerabil. Iar pentru electorat, critica și batjocora făcută azi de Trump la adresa lui DeSantis la nici 24 de ore după ce-l ridica în slăvi e o nouă dovadă a lipsei minimale de abilități politice de care fostul președinte suferă. Din acest punct de vedere se poate spune că la alegerile de la mijlocul mandatului din America avem un rezultat clar: DeSantis a marcat victoria, iar Trump a pierdut.

MIERCURI, 09 NOIEMBRIE 2022

Preotul Kung-Fu. Doboară enoriașul cu o lovitură

După cazul Visarion, preotul care-și pipăia enoriașele la spovedanie, joi un nou scandal având ca protagonist un preot a lăsat poporul cu gura căscată. Preotul Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni a lovit o femeie, o enoriașă. Că a lovit e una! Dar cum a lovit e altă poveste. Pe filmarea făcută miercuri la fața locului, chiar în timpul agresiunii, se poate vedea cum popa își ia avânt cu un elan nebănuit de viguros pentru vârsta lui, își duce brațul drept întins mult în lateral, după care, cu forță și viteză, parcurge arcul de cerc la capătul căruia palma sau pumnul preotului întâlnește capul enoriașei. Impactul e atât de puternic încât femeia cade jos în urma loviturii, sub privirile îngrozite ale enoriașilor prezenți. Pe filmare se mai vede că preotul e însoțit de o suită de slujitori cu rang mai mic ai bisericii care formează un fel de gardă personală pentru popă, așa că deși unii poartă haine preoțești, tot grupul pare o gașcă de mardeiași de cartier pus pe rele. Părintele Calistrat motivează violența ca răspuns la vorbe batjocoritoare și umilitoare cu care femeile ar fi tulburat locul. BOR, prin purtătorul său de cuvânt, a criticat dur isprava preotului bătăuș de la Vlădiceni, dar, numai în ipoteza în care ”gestul său se va dovedi real”. Adică, cu alte cuvinte, deși există filmarea, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, lasă de înțeles că s-ar putea ca scatoalca aia care a culcat-o la pământ pe enoriașă să aibă alt autor. Oricum, BOR a trimis soluționarea cazului la Mitropolia de la Iași, în subordinea căruia se află Mănăstirea Vlădiceni. Care Mitropolie, a declarat că nu a primit nici o reclamație, amintind, împăciuitor,  că ”fiecare dintre noi are limite și neputințe”, adică și părintele Calistrat. În astfel de cazuri în care câte un reprezentant al Bisericii intră pe teritoriul prădătorilor sexuali sau a violenței, există tentația de a se arunca vina asupra BOR în totalitatea sa. Această abordare este foarte greșită. Ce se poate reproșa însă Bisericii este modul ineficient și părtinitor în care aceasta își face curățenie în propria ogradă când se întâmplă astfel de cazuri. O fi bătaia ruptă din Rai, dar nici chiar așa! Și chiar dacă cele două femei ar fi spus ceva ofensator, cine e părintele Calistrat să lovească, dacă nici Isus nu a ridicat pumnul când a fost umilit și batjocorit? În cazul agresiunii de la Mânăstirea Vlădiceni, femeia lovită și sora sa, care a fost și ea agresată, au depus plângere la Poliție.

 

JOI, 10 NOIEMBRIE 2022

DNA, Ce-a fost și ce-a ajuns!?

Sunt tot mai puține știrile care anunță evenimente din activitatea Direcție Naționale Anticorupție (DNA). Vremea marilor dosare anticorupție terminate cu condamnări de răsunet ale unor rechini de mare anvergură din politică, afaceri și sport a apus pentru totdeauna la DNA. Instituția există încă. Și,  din când în când, așa cum a fost joi,  mai emite câte un comunicat pe care îl poate prelua presa. Cazurile prezentate ca să oglindească la excepțional activitatea procurorilor anticorupție sunt, din păcate, mici glumițe față de anchetele care au dus cu ani în urmă la condamnarea unor Voiculescu, Năstase, Udrea, Mazăre sau Hrebenciuc. În știrea de joi, aflăm că doi funcționari publici de la o direcție de cultură de pe litoral, o directoare și una din subordonatele ei sunt cercetate de DNA după ce au primit mită de la o persoană pentru a-i emite un aviz pentru planul urbanistic zonal pe un teren dintr-o localitate din județ. Procurorii au instrumentat că valoarea mitei a fost de 1000 (o mie!) de lei de persoană. Poftim?! O mie de lei?! Într-o țară în care mușamaua și prescripția scot basma curată afaceri necurate de miliarde de euro, să ieși la public cu plevușca de 1000 de lei bucata e de râsul lumii. Asta nu înseamnă că primirea chiar și a unui leu mită nu ar trebui investigată și eventual pedepsită. Înseamnă doar că prezentarea unor asemenea cazuri în România de azi, nu va aduce nici o bulină albă DNA-ului în ochii opiniei publice. Astfel de anchete sunt, în echivalent, asemenea bravurii celor doi inspectori ANAF care au amendat pentru evaziune fiscală niște băbuțe care vindeau la poartă o mână de mere și o legătură morcovi ca să-și mai cârpească sărăcia din pensia nespecială. O mizerie!

VINERI, 11 NOIEMBRIE 2022

Black Friday la români. O competiție de Cartea Recordurilor

Contestată de unii naționaliști, acuzată de practici comerciale șmecherești de alții, Black Friday, ziua marilor reduceri, rămâne momentul unui boom în vânzări în România de ani de zile. Românii, cu mâna pe tastaturi sau ecranul telefoanelor inteligente, așteaptă înfrigurați startul vânzărilor. Durează secunde! Dacă nu ești suficient de rapid, promoția dispare. O cumpără altcineva. Black Friday este într-adevăr o competiție, iar cifrele date publicității de una dintre cele mai importante platforme comerciale online din țară nu mai lasă nici o îndoială că așa stau lucrurile. Un televizor Horizon (reducere de preț de 34,95%) s-a vândut cu o ”viteză” de 38 de bucăți pe secundă, în primele 18 secunde de la startul vânzărilor fiind achiziționate 700 televizoare. Un espresor automat de cafea (reducere de 570 de lei la preț) s-a dat într-un ritm de 9 bucăți pe secundă, adică circa 600 de espresoare în 62 de secunde. Un alt produs pe care a fost ”bătaie”, a fost tigaia Tefal. Cu preț redus de la 129,99 de lei, la 49,99 de lei, în 165 de secunde s-au vândut 3565 de tigăi Tefal. Secunda de aur a vânzărilor s-a înregistrat după șapte ore, 24 de minute și cinci secunde, când volumul instant total al vânzărilor a fost de 211.500 de lei. Un alt record neegalat încă a fost ponderea clienților care au plătit cu cardul – 62,7 % din total. Cea mai mare comandă făcută de un client a fost în valoare de aproape 12.000 de lei și a constat din 144 de produse din 7 categorii. Suma medie cheltuită de un client de Black Friday a fost de 1600 de lei. Magazinul online a vândut anul acesta marfă de 644 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mult decât anul trecut.

 

SÂMBĂTĂ, 12 NOIEMBRIE 2022           

Paradox 2022. deși au pierdut zeci de miliarde de dolari, bogații planetei rămân tot miliardari

Directorul executiv al FTX – o platformă de schimb de criptomonede, Sam Bankman-Fried, care deținea luni active în valoare de 16 miliarde de dolari la începutul săptămânii, și-a văzut marți averea redusă cu 94%, până la valoarea de 1 miliard de dolari. Aceasta reprezintă cea mai mare prăbușire peste noapte a averii unui miliardar înregistrată vreodată. Dar să nu vă imaginați că cetățeanul a ajuns la sapă de lemn. Nicidecum! Un miliard de dolari i-au rămas, iar suma aceasta numai sărăcie nu înseamnă după orice standard am evalua-o. Oricum, astfel de pierderi gigant au avut loc destul de des în ultimul timp, recordul directorului de la FTX constă în timpul fără precedent în care a pierdut banii: o singură zi. Altora le-a luat mai mult timp să piardă miliarde. De exemplu, fondatorul Meta, Mark Zukerberg, a pierdut 29 de miliarde de dolari pe 3 februarie, dar averea sa era estimată la 84,3 miliarde de dolari după pierderile suferite. Fondatorul Tesla și SpaceX și noul director executiv al Twitter, Elon Musk, a pierdut 50 de miliarde în două zile. Cu toate acestea, Musk era în continuare cea mai bogată persoană din lume. Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a pierdut și el 36 de miliarde de dolari peste noapte în 2019, după ce a renunțat la 25% din acțiunile pe care le deținea în compania de comerț online pentru a soluționa divorțul de fosta soție MacKenzie Scott. Concluzia este suprinzătoare; oricâte zeci de miliarde de dolari pierd bogații planetei, tot le mai rămân câteva zeci de miliarde de dolari să-și poată continua afacerile.

 

DUMINICĂ, 06 NOIEMBRIE 20

Fotografia săptămânii

Chris Evans, actorul din „Captain America”, a fost desemnat luni de revista People „cel mai sexy bărbat în viaţă” pentru anul 2022,

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *