Turiștii, activitățile agricole și seceta, factorii declanșatori ai incendiilor de pădure

Incendiile de pădure pun pe jar reprezentații Romsilva. Instituția ia măsuri pentru prevenirea și stingerea incendiile din fondurile forestiere administrate. Din cauza caniculei prelungite există riscuri ca pădurile să se aprindă. Un alt factor care poate contribui la incendiile de pădure este creșterea activităților turistice și intensificarea activităților agricole pe terenurile limitrofe fondului forestier.

„A fost instituit serviciul de permanență la nivelul fiecărui ocol silvic din cadrul Romsilva, pentru comunicarea rapidă cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență și Gărzile Forestiere. Sunt întreținute liniile izolatoare, colnicele și șanțurile de minim sanitar pentru prevenirea extinderii incendiilor limitrofe fondului forestier. Personalul silvic a intensificat campania de informare a turiștilor, a angajaților firmelor de exploatare și a deținătorilor de terenuri limitrofe pădurilor, pentru a nu arde resturile vegetale și a nu lăsa focul nesupravegheat” arată Romsilva, în contextual în care pompierii și angajații de la Ocoalele Silvice Pui și Petroșani, din cadrul Romsilva – Direcția Silvică Hunedoara, au luptat cu flăcările pentru a stinge un incendiu de litieră care a afectat un hectar de pădure de molid pe Valea Streiului, în zona Pârâul Cald.

Acțiunea a fost una deosebit de dificilă, pompierii și silvicultorii cărând apa de la o distanță mare, în zonă nefiind o sursă de alimentare cu apă.

În primele șase luni ale acestui an, în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva s-au înregistrat 98 de incendii, care au afectat o suprafață cumulată de 553,8 hectare.

„Menționăm că toate suprafețele administrate de Romsilva care au fost afectate în anii trecuți de incendiile de pădure au fost refăcute prin lucrări de regenerare a pădurilor”, mai arată Romsilva.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *