RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 29 AUGUST 2022

Discursul rasist de la Tușnad. La sesizarea PNL, premierul Ungariei a fost citat la CNCD

E un coșmar pentru șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dl Asztalos Csaba (UDMR). Cu proporțiile de rigoare, e ca și cum dl Simion ar trebui să-l ia public la refec pe Putin pentru propaganda bezmetică prin care îi face mincinoși pe guvernanții de la București. Să recunoaștem, un demers contra vântului fără nici un dubiu. Și exact asta i s-a cerut acum șefului Asztalos de la CNCD!  Deputatul PNL Alexandru Muraru a anunțat că a sesizat oficial CNCD cu privire la discursul rasist al premierului Ungariei Viktor Orban de la Băile Tușnad. ” Declarațiile care fac apel la «puritate rasială» sunt inacceptabile într-o Românie europeană şi tolerantă. Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie şi Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale”, a transmis Muraru. Ce să facă acum dl Asztalos? Nu mai poate da cu flit! Cămașa lui de șefuț la o instituție românească e mai apropiată de propria piele  decât haina șefului său politic de la Budapesta. Așa că, premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost citat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, prin intermediul ambasadei acestei țări la București. Scuipându-și în sân,  ca nu care cumva premierul Ungariei să creadă că prietenului udemerist Asztalos i-ar fi trecut prin cap grozăvia să-l cheme la raport, șeful CNCD a spus că toată tărășenia e doar între PNL-Muraru și Viktor Orban. „Ca în orice dosar, se face o procedură de citare, se transmite părților o adresă în care se stabilește un termen în care se pot prezenta sau pot depune un punct de vedere, adică obligația legală a CNCD să asigure dreptul la apărare a părților”, susține șeful CNCD. E sigur și reiese din această declarație că cel care trebuie apărat se va bucura de toate drepturile în fața domnului Asztalos. Poate chiar și puțin peste!

 

MARȚI, 30 AUGUST 2022

S-a stins Gorbi!

Oricâte greșeli a comis în timpul în care a condus Uniunea Sovietică, despre Mihail Gorbaciov se poate spune că a fost cel mai puțin inuman din panoplia de lideri inumani din care a făcut și el parte. Gorbaciov s-a stins din viață marți seara la frumoasa vârstă de 91 de ani. Ultimul secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1985–1991), Gorbaciov a fost printre puținii lideri care i-a transmis public lui Putin să lase puterea și să plece de la Kremlin. El și-a construit o reputație de reformist prin politicile de glasnost („deschidere”) și perestroika („restructurare”), care în final au dus la prăbușirea Uniunii Sovietice. Din acest motiv, Mihail Gorbaciov va rămâne în istorie ca un personaj de prim rang. A jucat un rol cheie în încheierea dominației Uniunii Sovietice după cel de-al Doilea Război Mondial asupra Europei de Est. Gorbaciov a sprijinit căderea Cortinei de Fier care separa statele comuniste estice de cele necomuniste occidentale.  În relațiile externe, Gorbaciov a cultivat relații prietenoase cu statele necomuniste, mai ales cu Statele Unite. Gorbaciov a lucrat cu președintele american Ronald Reagan pentru a reduce tensiunea politică și militară dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică. Procedând astfel, Gorbaciov a contribuit la încheierea Războiului Rece. Paradoxal, tocmai pentru aceste realizări aducătoare de libertate, democrație și prosperitate Mihail Gorbaciov va rămâne mereu o personalitate controversată.  Pe de-o parte apreciat și respectat de Occident pentru că prin deciziile lui a ridicat cizma imperiului întunericului de pe gâtul Europei de Est. Pe de altă parte, criticat și desconsiderat acasă de acea parte naționalistă a poporului și administrației ruse care nu s-a putut vindeca niciodată de obsesia măreției Rusiei imperiale. Dovadă a acestei discreditări a fostului lider de la Kremlin, Mihail Gorbaciov nu a fost înmormântat cu onoruri naționale și nici nu a avut permisiunea de a avea mormântul în linia de locuri de veci a foștilor lideri URSS. Și poate e mai bine pentru memoria lui Gorby, pentru că de la Stalin încoace, Mihail Gorbaciov a fost cel mai puțin inuman din panoplia de despoți inumani pe care i-a avut Uniunea Sovietică. Calitate pe care Regimul  Putin nu i-a iertat-o!

 

MIERCURI, 31 AUGUST 2022

S-au prăbușit acțiunile marilor fabricanți de vaccinuri anti COVID

Fostele acțiuni vedete câștigătoare din perioada de pandemie au scăpătat, înregistrând pe burse căderi deosebit de severe. În timpul pandemiei cele mai căutate acțiuni erau cele ale companiilor care au dezvoltat vaccinuri bazate pe o tehnică nouă, ARN mesager, sau messengerRNA, prescurtat mRNA. Un exemplu elocvent este cel al producătorului Moderna. În august 2021, acțiunile Moderna atingeau un vârf de 497,49 dolari, de aproximativ 25 de ori peste valorile din ianuarie 2020, pe când acțiunea oscila în jur de 20 de dolari. Din 2021 până acum euforia acțiunilor Moderna s-a estompat, compania a pierdut peste două treimi (-72,6%) din valoare, tranzacționările din această săptămână încheindu-se pe o valoare de doar 135 dolari/acțiune. Moderna înregistra un profit de 11,29 dolari pe acțiune în trimestrul IV al anului trecut, care a coborât la 8,58 dolari per acțiune în trimestrul I din acest an, iar în cel de-al doilea profitul pe acțiune a coborât și mai mult, la puțin peste 5 dolari. Experții economici apreciază că pe măsură ce amenințarea pandemiei dispare, marile farma care au prosperat preponderent prin vaccinurile anti COVID, vor reveni la irelevanță pe piața mare a tranzacțiilor de acțiuni.

 

JOI, 01 SEPTEMBRIE 2022

Oficial. Schema de plafonări de preț la utilități prelungită până în 2023

Guvernul a adoptat joi o serie de modificări la Ordonanța 27/2022 prin care s-a reglementat schema de plafonare a prețurilor la energie și gaze. Astfel, noua ordonanță aprobată prevede, printre altele,  extinderea perioadei de aplicabilitate a Ordonanței 27 de la 1 septembrie 2022, până în 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populație rămân aceleași, între 0 și 100 Kwh consum prețul este de 68 de bani pe kilowatt. La un consum între 0 și 300 Kwh, prețul de 80 de bani se aplică doar până la pragul de 255 Kwh, după care, până la 300 kwh se va plăti prețul din contract. La gaze naturale rămâne același preț pentru populație – 31 de bani pe kilowattul de gaz natural consumat, fără plafon de consum. Impactul bugetar al noilor schimbări la facturile de energie și gaze: 1 miliard de lei pe lună, care se va recupera din taxa de solidaritate introdusă. Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție de solidaritate. Aceasta se calculează ca diferența dintre prețul lunar de vânzare si prețul de referință (450 lei/MWh) înmulțită cu cantitatea lunară livrată fizică.

VINERI, 02 SEPTEMBRIE 2022

Criză de personal. Armata lui Putin se întărește cu boschetari

O știre comico-tragică a apărut vineri în Novaya Gazeta. Angajați ai statului rus au făcut o vizită în zona Sankt Petersburg la mai multe ONG-uri care se ocupau de oamenii străzii. Nu e vorba de vizite cu ajutoare, sau de inspecții care să verifice modul în care sunt tratați amărăștenii ruși. Oficialii de stat ruși erau în misiune de recrutare. Căutau oameni ai străzii pe care să-i înroleze în armata de cotropire a lui Putin. Întâmplările au fost relatate de lucrătorii organizațiilor neguvernamentale. Oamenilor străzii li s-au dat pliante de promovare a avantajelor pe care înrolarea în armată le-ar avea pentru ei. Haine, hrană, adăpost și numai printr-un ghinion inexplicabil, un glonț în cap care să-i trimită pe lumea cealaltă. Oficialii ruși au confirmat că au primit sarcina de a prezenta peste tot avantajele materiale pe care le are înrolarea în armata lui Putin. Baza de selecție este în principal în pușcăriile și azilurile pentru oamenii străzii din Rusia. Iar faptul că oficialitățile ruse ajung să caute ostași pentru cotropirea Ucrainei printre pușcăriași și boschetari transmite un mesaj fără echivoc: armata regulată rusă se confruntă cu o lipsă acută de personal. Ca să se poată raporta la număr recrutările, calitatea combatanților este neglijată total. E o disperare care se vrea ascunsă pentru că toate aceste incursiuni la ONG-uri și în pușcării nu sunt recunoscute de șefii cei mari ai statului rus. Ele se numesc generic ”inițiative personale” ale micilor funcționari care, de niciunde, mor dintr-o dată de grija că Putin rămâne fără ținte vii rusești în agresiunea lui nebunească din Ucraina.

 

SÂMBĂTĂ, 03 SEPTEMBRIE 2022

Analiză. Cum împarte confruntarea VEST-EST politica românească? Cine ține cu Putin?

Centrul pentru promovarea Participării și Democrației (CPD) al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a prezentat un studiu deosebit de interesant privitor la polarizarea pe care confruntarea geostrategică VEST-EST o induce în rândul votanților români și, implicit, în politica românească. Originalitatea acestui studiu constă în faptul că sursa datelor analizate au fost sondajele de opinie realizate în diferite momente de criză din ultimii ani – cu câteva luni înainte de pandemia de COVID (2019), după doi ani de influență a narativului legat de pandemie legat de restricții și de controversele din media, respectiv, după începerea războiului din Ucraina (februarie 2022). Una din concluziile mainstream ale studiului constată că atitudinile pro-VEST ale electoratului din România sunt încă puternice și dominante. Adică, două treimi dintre români au încredere în UE și NATO, iar jumătate dintre ei au încredere și în SUA. Sentimentul pro-american este marcat în special de publicul vârstnic, în timp ce tinerii au încredere în UE și NATO. Studiul a analizat orientarea EST-VESAT a românilor având în vedere și preferințele lor politice. Se constată că votanții PNL, PSD și USR au încredere peste medie în VEST. În contrabalans, în ciuda campaniilor propagandei rusești menite să destabilizeze democrația din România și să saboteze încrederea în Uniunea Europeană,  grupul cu atitudini pro-ruse este în continuare minoritar. El este reprezentat preponderent de tinerii fără loc de muncă sau fără educație superioară, de persoanele cu atitudini populiste și de votanții partidelor populiste sau minorității maghiare, mai arată CPD. Ponderea votului pentru AUR și UDMR devine astfel un barometru pentru încrederea de care Rusia și Regimul Putin se bucură în România. Statistica arată că cea mai mare parte a publicului pro-Rusia înclină către AUR (17%) și UDMR (10%), fiind urmate de PSD (6%), USR (3%) și PNL (2%). Un alt factor care a dus la diminuarea influenței propagandei rusești în spațiul românesc este cotropirea Ucrainei. Studiul arată că, în comparație cu anii 2019 și 2021, în acest an, din cauza războiului,  publicul favorabil Rusiei a pierdut mulți români din categoria de vârstă 25– 35 de ani cu studii superioare. O scădere a puterii de seducție a regimului Putin s-a înregistrat și în rândul muncitorilor români. Dacă în 2019 încrederea în Rusia era mai ridicată decât media la nivelul întregii populații,  în 2022 încrederea clasei muncitoare în buna-credință a EST-ului a coborât la nivelul acestei medii. Autorii raportului atrag atenția că, deși România rămâne o societate dominată de încrederea în VEST, riscurile legate de lipsa de informare și de deschiderea spre atitudinile populiste (pentru tinerii inactivi, în special) vor continua să se mențină. Deocamdată însă, România, prin majoritatea cetățenilor ei, păstrează orientarea spre VEST și încrederea în tipul de societate occidental. Studiul CPD relevă însă că această opțiune nu este garantată în vecii vecilor. Ea poate fi schimbată ușor cu tancuri și rachete, dacă războiul din Ucraina iese din matcă.

 

DUMINICĂ,  04 SEPTEMBRIE 2022

Fotografia săptămânii

Noul an școlar a început în Rusia sub semnul literei Z, simbolul invaziei Ucrainei. Copiii au adus la școală buchete cu flori, pe care era imprimată litera Z, în unele școli s-au organizat spectacole cu elevi îmbrăcați în haine ce imită uniformele armatei Rusiei.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *