Eurovision 2023 – Moldova, Suedia şi Finlanda, între cele 10 ţări calificate în finală

Croaţia, Moldova, Elveţia, Finlanda, Republica Cehă, Israel, Portugalia, Suedia, Serbia, Norvegia s-au calificat în finala de sâmbătă a Eurovision 2023. Ediţia 67 a concursului cântecului european are loc la Liverpool. 6.000 de spectatori au asistat la prima semifinală de la M&S Bank Arena Liverpool.

Germania, Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie şi Ucraina sunt calificate direct în finală.

Rita Ora, într-un corset negru uimitor, cu mănuşi fără degete asortate, o trenă din şifon şi cizme cu platformă cu şireturi până la genunchi, a stârnit urale în arenă. Ea a cântat cel mai recent single ai ei, „Praising You”.

Britanica Rebecca Ferguson şi cântăreaţa ucraineană Alyosha au cântat în duet o versiune emoţionantă a melodiei formaţiei Duran Duran „Ordinary World”. Alyosha, care şi-a reprezentat ţara în 2010 la Eurovision, este căsătorită cu Taras Topolja, solistul trupei ucrainene Antitila. Când a început războiul, Alyosha a fugit cu cei trei copii ai lor şi cu soacra ei la New York, dar Taras a trebuit să rămână în urmă.

 

Votează doar ţările care participă în semifinală.

Cântăreţul finlandez Käärijä cu „Cha Cha Cha” este favorit al fanilor în acest an. El amestecă un metal industrial german cu dayglo hyperpop şi cha-cha.

Duo-ul Dion Cooper şi Mia Nicolai din Regatul Ţărilor de Jos a cântat „Burning Daylight”.

Grupul de fete ceho-bulgaro-ucraineano-slovac Vesna a prezentat „My Sister’s Crown”, un imn al solidarităţii frăţeşti ce combină ritmuri balcanice şi hip-hop cu armonii corale creând un sound spiritual şi unic.

Din Ajerbaidjan, fraţii gemeni Tural şi Turan Bağmanov au interpretat balada lor „Tell Me More”.

Loreen din Suedia a revenit Eurovision. Ea a câştigat concursul în 2012 cu „Euphoria”. Cântecul ei „Tattoo” este preferatul caselor de pariuri.

Unele dintre cele mai bune piese de la Eurovision din acest an îmbină muzica tradiţională, etnică a ţărilor lor, cu producţia pop modernă.

Spania, Franţa şi Norvegia, la care se alătură Paşa Parfeni din Moldova, cu „Soarele şi Luna”, melodie bazată pe poveşti populare moldoveneşti şi româneşti, în care soarele şi luna binecuvântează căsătoria unui cuplu.

Concurenta israeliană Noa Kirel a cântat piesa „Unicorn” în engleză, cu câteva versuri de ebraică.

Baritonul elveţian Remo Forrer a cântat un imn anti-război, „Watergun”.

Melodia „Mama SC!” a celor de la Let 3 din Croaţia batjocoreşte în mod deliberat dictatorii „copilăroşi” şi „psihopaţi”, cu un accent deosebit pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Irlanda este cea mai de succes naţiune la Eurovision din toate timpurile, cu un record de şapte victorii, dar nu s-a calificat în finală din 2018. În speranţa că va întrerupe această serie de înfrângeri, trupa indie Wild Youth, condusă de cântăreţul Conor O’Donohoe, într-un costum atrăgător cu paiete aurii, a interpretat  „We Are One”.

Mimicat alias Marisa Isabel Lopes Mena a oferit un număr de cabaret din Portugalia.

Sudden Lights din Letonia este prima trupă pe scenă şi primul act care face referire la războiul aflat în desfăşurare în Ucraina. Cântecul lor se intitulează „Aijā”.

Cântecul lui Luke Black din Serbia, „Samo Mi Se Spava”, se traduce prin „Vreau să dorm” şi explorează stările modificate ale realităţii pe care le-a experimentat izolat în 2020.

O trupă indie-dance din Malta, The Busker, au prezentat un îndemn vesel să dansezi prin camera de zi.

Alessandra din Norvegia a deschis concursul cu melodia „Queen of Kings”. Norvegia a ajuns ultima la Eurovision de 11 ori.

Show-ul a început cu scena emoţionantă a unui tânăr din Liverpudlian care află că oraşul său natal găzduieşte Eurovision. Se grăbeşte în bucătărie să-i spună mamei.

Alesha Dixon, Julia Sanina, lidera grupului rock ucrainean The Hardkiss, şi Hannah Waddingham, vedeta comediei TV de succes „Ted Lasso”, au explicat primele reguli ale concursului. Lor li se va alătura Graham Norton.

Norvegia, Malta, Serbia, Letonia, Portugalia, Irlanda, Croaţia, Elveţia, Israel, Moldova, Suedia, Azerbaijan, Cehia, Olanda şi Finlanda sunt ţările care intră în prima semifinală a concursului Eurovision 2023.

În afară de locuitorii acestor ţări, în această semifinală votează şi fanii Eurovision din Franţa, Germania şi Italia, la care se va adăuga şi votul online dat de Rest of the World. Acesta din urmă reprezintă o noutate a Regulamentului din acest an, prin care se oferă posibilitatea ca fanii aflaţi în ţări neparticipante la Eurovision 2023 să poată vota prin aplicaţiawww.esc.vote.

Ordinea intrării în concurs: 

Norvegia – Alessandra – „Queen of Kings”

Malta – The Busker – „Dance”

Serbia – Luke Black – „Samo mi se spava”

Letonia – Sudden Lights – „Aija”

Portugalia – Mimicat – „Ai coracao”

Irlanda – Wild Youth – „We Are One”

Croaţia – Let 3 – „Mama SC!”

Elveţia – Remo Forrer – „Watergun”

Israel – Noa Kirel – „Unicorn”

Moldova – Pasha Parfeni – „Soarele şi luna”

Suedia – Loreen – „Tattoo”

Azerbaidjan –TuralTuranX – „Tell Me More”

Cehia – Vesna – „My Sister’s Crown”

Ţările de Jos – Mia Nicolai şi Dion Cooper – „Burning Daylight”

Finlanda – Kaarija – „Cha Cha Cha”

A doua semifinală a Eurovision 2023 va avea loc joi. Theodor Andrei, cu piesa sa „D.G.T. (Off and on), va intra în concurs în data de 11 mai, în a doua semifinală, din poziţia a treia.

Ediţia din 2023 a Eurovision Song Contest (ESC) are loc în Marea Britanie care organizează concursul în numele Ucrainei, din cauza războiului declanşat pe teritoriul acestei ţări.

Semifinalele şi finala se vor desfăşura la Liverpool Arena sub sloganul „United by Music”.

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională organizată de European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociaţie din Europa a televiziunilor publice.

ESC se realizează în fiecare an începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume şi este transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

 

news.ro

sursa foto: You Tube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *