Mii de utilaje pregătite pentru a asigura intervenţia pe şosele, aeroporturi, calea ferată şi Dunăre

Ministrul Lucian Bode a convocat miercuri, la sediul Ministerului, toţi factorii implicaţi în activitatea Comandamentului central de iarnă constituit la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicațiilor – CCI-MTIC. În cadrul şedinţei, coordonatorii comandamentelor operaţionale care fac parte din CCI-MTIC au prezentat măsurile care au fost deja  întreprinse ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor meteorologice, situaţia utilajelor, a resurselor umane implicate în aceste activităţi şi a stocurilor de materiale necesare intervenţiei.

Potrivit Ministerului Transporturilor, în cazul infrastructurii rutiere, în prezent se înregistrează următoarele stocuri de materiale antiderapante şi substanţe chimice:

– Sare – 221.161 tone;

– Nisip – 30.011 tone;

– Produs ecologic – 293 tone;

– Clorura de calciu CaCl2 – 2.197 tone;

– Motorina lichidă (stoc 14 zile) – 1.135 tone.

În ceea ce priveşte necesarul de utilaje, CNAIR are pregătite 789 utilaje proprii şi 2581 utilaje închiriate.

În cazul infrastructurii feroviare, reprezentanţii CFR Infrastructură au precizat că au fost implementate o serie de măsuri precum:

– sunt pregătite pentru intervenţie 33 pluguri (15 hidraulice si 18 simple). Toate cele 33 de pluguri de zăpadă sunt funcţionale;

– sunt pregătite 108 mijloace de intervenţie (drezine CIRA şi UAM) şi 74 drezine pantograf care vor acţiona în caz de deranjamente;

– este disponibil un număr de 2.835 de instalaţii funcţionale pentru topirea zăpezii şi a gheţii în cazul macazelor;

– la momentul actual sunt programate a fi montate un număr de 25.260 bucăţi panouri parazăpezi, în zonele de linii cu risc major de înzăpezire;

– au fost finalizate procedurile de achiziţie a unor materiale necesare pentru iarna 2020-2021 (panouri parazăpezi, motorină, petrol lampant, acumulatori de tracţiune, sare, mături, facle, razuri, etc) iar CFR Infrastructură are asigurat stocul de combustibil (399 tone la data curentă) necesar pentru funcţionarea mijloacelor de intervenţie (pluguri de zăpadă, drezine UAM şi CIRA), combustibil care se furnizează în baza Acordului-cadru în vigoare pentru furnizarea de combustibil tip motorină;

Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a traficului pe aeroporturile din ţară sunt pregătite 156 de utilaje de intervenţie şi stocuri de materiale degivrante lichide (439.100 litri) şi solide (390.525 kg).

Totodată, în prezent sunt pregătite pentru intervenţie utilajele necesare pentru spargerea gheţii de pe Dunăre în cazul în care temperaturile scad sub limita îngheţului.

„Am alocat toţi banii necesari pregătirii pentru perioada de iarnă. Precum bine ştiţi şi  Ministerul şi implicit companiile au beneficiat de 3 rectificări bugetare pozitive. La acest moment, din datele pe care mi le-aţi pus la dispoziţie, consider că sunteţi pregătiţi să interveniţi ori de câte ori este nevoie, astfel încât să nu avem nici un fel de problemă pe infrastructura de transport. Ştiu că mai aveţi mici probleme în ceea ce priveşte încheierea acordurilor cadru la unele DRDP-uri şi aştept să rezolvaţi cât mai repede această situaţie. Colaborarea cu reprezentanţii Poliţiei din teritoriu va fi una corespunzătoare, în condiţiile în care au fost deja încheiate protocoalele necesare. Vreau să aveţi o comunicare activă cu privire la starea infrastructurii, pentru ca în acest fel românii să fie informaţi în orice moment. Vă solicit, indiferent de compania pe care o reprezentaţi, să vă implicaţi la orice oră la care sunteţi solicitaţi şi să rezolvaţi rapid problemele care apar în această perioadă. Chiar dacă acum este vremea sărbătorilor de iarnă nu trebuie să uitaţi că aceste zile sunt zile de muncă şi că vă aflaţi în slujba cetăţenilor. Vă atrag atenţia că cei care nu îşi fac treaba vor plăti cu funcţia”, a declarat ministrul Lucian Bode.

 

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *