Papuci de doamne, naturali și protejați în Parcul Național Retezat

Papucul doamnei este o orhidee sălbatică, declarată monument al naturii și pusă sub paza și protecția legii.

În Parcul Național Retezat, există mai multe legende despre această floare minunată.

„Legenda spune că o domniță delicată, singura fată a celui care stăpânea Retezatul, s-a îndrăgostit de un flăcău frumos care păzea herghelia de cai ce venea vară de vară sus pe munte. Cei doi se întâlneau pe ascuns, ca nu care cumva să-i vadă tatăl fetei, care era hotărât s-o mărite cu unul din cei mai bogați oameni din Țara Hațegului. Având o bănuială, tatăl fetei a pândit-o și era gata-gata s-o prindă cu flăcăul cel frumos. De frica pedepsei, fata a luat-o la fugă, lăsându-și papucii în urmă. Până dimineața, udați de lacrimile amare ale flăcăului, papucii au prins rădăcini și s-au transformat în niște flori frumos colorate, care au forma de papuci de catifea”, arată Administrația Parcului Național Retezat.

Papucul doamnei este o orhidee sălbatică declarată monument al naturii și pusă sub paza și protecția legii în 1938 prin Decret Regal.

„Știați că… este cea mai mare specie de orhidee europeană? Crește la altitudini de la 0 la 2100 m, în poieni de păduri, mai ales în habitatele de fânețe de munte și dealuri înalte, dar populațiile sunt mici și izolate. Specia a fost intens colectată până în punctul de a se afla pe cale de dispariție. Cu toate că acum este o specie protejată în toate țările în care apare, ea rămâne vulnerabilă și rară.

Existența în Retezat a mai bine de o treime din flora vasculară a României este unul din motivele pentru care a fost declarat Parc Național. La acestea se adaugă un număr aproximativ egal de “specii inferioare” – briofite (muşchi), licheni, alge. Dintre speciile de plante protejate prezente în parc amintim: flămânzica (Draba dorneri), iarba gâtului (Tozzia carpathica), papucul doamnei (Cypripedium calceolus), ghințura galbenă (Gentiana lutea) sângele voinicului (Gymnadenia rhellicani), floarea de colț (Leontopodium alpinum), ultimele 4 specii fiind desemnate şi Monumente ale Naturii în România”, mai arată APNR.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *