RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 26 SEPTEMBRIE 2022

„Noul premier Italian nu e Mussolini, dar ar putea fi un Trump”

Când în anul 2017 extrema-dreaptă a preluat puterea într-un mic orășel de lângă Roma, una din primele măsuri a fost să redenumească o piață din oraș după numele unui ministru din cabinetul dictatorului Benito Mussolini, fondator al partidului neofascist Mișcarea Socială Italiană (MSI). În 2022, mulți italieni o consideră pe Giorgia Meloni, fondatoarea partidului Fratelli di Italia, descendent al MSI, soluția pentru a rezolva problemele Italiei.  Coaliţia condusă de Giorgia Meloni, lidera formațiunii Fratelli d’Italia, şi din care mai fac parte Liga, formaţiunea de dreapta a lui Matteo Salvini, şi Forza Italia, formaţiunea conservatoare a lui Silvio Berlusconi, au câștigat alegerile legislative din Italia. Această femeie urmează să devină viitorul prim-ministru al Italiei. Analiștii politici încearcă să stabilească dacă politica pe care Giorgia Meloni o va face va fi fascistă, neofascistă sau post-fascistă. Și de ce italienii au votat pentru o întoarcere la politica țării lor din cele mai întunecate perioade istorice. Există însă opinii că dna Meloni nu va avea nimic de a face cu fascismul. De altfel, întreaga sa campanie electorală a fost o sumă de mesaje care, pe de-o parte, a dat asigurări americanilor că Italia va continua linia alianței atlantice, anti-Rusia și anti-China. De altfel, imediat după câștigarea alegerilor, Giorgia Meloni a confirmat afinitatea pro-atlantică a noii puteri care se instalează la Roma printr-o declarație care a desființat anexarea (”este fără valoare politică și juridică”) celor patru provincii de către Regimul Putin. Jocul periculos pe care are de gând să-l facă viitorul premier al Italiei se va derula pe alt front. Aproape sigur că va slăbi unitatea europeană și poate va genera schimbări în modul de funcționare al UE, dar în sensul dezintegrării acesteia. Declarațiile dnei Meloni sunt fără echivoc în acest sens: ”Italia trebuie să revină la apărarea intereselor sale naționale în primul rând”. Adică, un fel de ”Italia first”. Chiar dacă ea a făcut precizarea că asta nu înseamnă o atitudine negativă împotriva altora, este evident că mai mult naționalism înseamnă mai puțină Uniune Europeană. Linia ”internă” pe care va merge noua putere italiană se asortează foarte bine cu politica lui Viktor Orban în Ungaria și cu cea a puterii din Polonia. Italia va deveni și ea o pacoste pentru Bruxelles și a eforturilor sale de a întări solidaritatea europeană, pe de-o parte, iar pe alta de a se reforma pentru a fi mai aproape de așteptările și nevoile simplului cetățean european. Deși aliații politici ai partidului dnei Meloni sunt fani Putin, președintele rus nu are nici un motiv să sărbătorească victoria dnei Meloni. Ce se poate spune deocamdată despre viitorul premierul al Italiei a fost sintetizat foarte bine de un analist politic britanic: ”Dna Meloni nu este Mussolini, dar ar putea fi un Trump”.

 

MARȚI, 27 SEPTEMBRIE 2022

Ce roluri au adoptat partidele ca să majoreze salariile aleșilor fără pierderi electorale?

Marți, Camera Deputaților din România a prezentat un nou spectacol cu numere de senzație, gaguri să te tăvălești pe jos de râs și gâlceavă numai bună de aburit norodul. Ocazia nu putea fi ratată, doar s-a votat majorarea salariilor aleșilor locali. O inițiativă care a enervat mare parte din electoratul care nu este primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean. Măsura nu e deloc populară în electorat, unde inflația din două cifre a erodat semnificativ puterea de cumpărare a majorității.  De aceea, în astfel de vremuri,  ritualul din timpul votului unei măriri de salariu din bani publici este întotdeauna unul special. Mai exact, partidele intră în roluri. Toți vor adoptarea legii, dar trebuie să o dea cotită. Pentru majoritatea din Parlament se cere mai mult talent, în timp ce opoziția poate bate toba cât de tare poate ca să audă electoratul lor că au spus ”pas” din gură (că în realitate sunt pentru doar și opoziția are primari pe funcție). Și aici, la opoziție, partidul domnului Simion și-a umflat cel mai tare venele de la gât, intrând în rolul huliganului de la galeria de fotbal.  Dl Simion a încercat să-i provoace pe deputații PSD și PNL, făcând pe apărătorul salariilor românilor ”neprimari”. Dl Simion avea însă la el călcâiul lui Ahile, pentru că săptămâna trecută, la Senat, AUR,  alături de PSD, PNL și UDMR,  a votat majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Amendamentul făcea referire la indemnizațiile președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale precum și ale funcționarilor publici care îi deservesc pe aceștia. Cum ar veni, senatorii AUR și-au votat propriile creșteri salariale. În distribuția de roluri PNL a prins replicile avertizorului de integritate, atrăgând atenția că criticarea majorării salariilor aleșilor locali e ca și un atac la armată, biserică, sau alte instituții democratice ale statului român. PSD a mers pe diversiune, făcând un apel la memorie privitor la votul senatorilor AUR pentru majorarea propriilor salarii. USR a adoptat replicile lui Moș Ion Roată și a cerut ca nimeni să nu primească nici o majorare de salariu din bani publici.  După o oră de discuții aprinse, comisiile de specialitate au amendat proiectul de lege venit de la Senat astfel încât, creșterea salariilor se va aplica doar pentru administrația publică locală, respectiv pentru primari, viceprimari, președinți şi vicepreședinți de Consilii Județene.

 

MIERCURI, 28 SEPTEMBRIE 2022

„Bombonel”, un corupt „ghinionist”

Domnul Adrian Năstase are de ce să fie gelos pe marii corupți de astăzi. Condamnarea domniei sale, fost prim-ministru al României și șef cu pedigree al PSD i-a fost servită în vremuri grele pentru marii corupți ai neamului. Astăzi, șansele sale să scape cu prădăciunea fără condamnare erau maxime.  În acele vremuri însă, de la care au trecut aproape 20 de ani, corupția de esență tare a avut mult de pătimit în România. Brațul lung al DNA-ului condus de dna Kovesi ajunsese sus-sus, până la ea. Adrian Năstase, profesorul Dan Voiculescu, fostul parlamentar Miron Mitrea, fotbaliști și patroni de top din fotbal, Elena Udrea sunt doar câteva nume sonore care au avut ”ghinionul” să fie anchetați, judecați și condamnați în perioada de glorie a luptei anticorupție. Unde sunt astăzi succesele procurorilor de altădată? În amintirea unei șanse ratate pentru Justiția română! Republica Dragnea și ulterioarele și-au luat revanșa amputând prin legi, demiteri și intimidare posibilitatea, forța și curajul magistraților de a păzi românii cinstiți de flagelul corupției. Cu o frustrare mare și sentimentul că ar fi ”picat de fraier” pe mâna Justiției,  domnul Adrian Năstase s-a adresat nici mai mult nici mai puțin decât Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Intenția vădită a fostului ”number one” în PSD a fost de a-și înălbi cazierul pătat. Fostul premier și soția sa, Dana Năstase, au reclamat la CEDO că le-au fost încălcate mai multe drepturi în judecarea dosarului Zambaccian la instanța supremă, printre care și dreptul la un proces corect. E aproape o naivitate nepermisă unui jurist de talia domnului Năstase să creadă că puținii mari corupți condamnați de justiția românească în perioada ei de grație ar putea să scape pe deciziile unei instanțe care operează în cadrul unui sistem juridic independent, așa cum este CEDO. În decizia pronunțată, Curtea Europeană a Drepturilor Omului le-a respins în unanimitate cererile soților Năstase drept inadmisibile, decizia fiind definitivă. Asta este! ”Ghinion” din nou pentru fostul ”grande” al politicii românești. Nici o justiție din lume nu-l mai poate face om cinstit.

JOI, 29 SEPTEMBRIE 2022

Că vrea, că nu vrea, Europa a devenit independentă energetic față de Rusia

Torpilarea magistralelor de gaz Nord Stream 1 și 2 a fost evenimentul care a escaladat războiul din Ucraina direct în arena internațională. În prima parte a zilei de marți, informația că sunt scurgeri mari de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2, care transportă combustibilul din Rusia în Germania prin Marea Baltică, a creat frisoane în cancelariile europene. Joi dimineața, a fost descoperită o a patra perforare și astfel a apărut o simetrie, două scurgeri în Danemarca și două în Suedia, în ambele conducte. Evident, nu a fost vorba de un accident. Cei care au ciuruit magistralele au lucrat profesionist, având grijă ca ambele culoare să devină inutilizabile. Care e primul impact? Rusia nu mai poate încasa miliarde de euro pe zi pentru gazul trimis Europei prin Nord Stream. La rândul ei, Germania nu se mai poate aproviziona cu gaz prin magistralele tradiționale. Oricum, înainte de ciuruire, ca măsură de pedeapsă pentru sancțiunile aplicate de Europa, Rusia agresoare întrerupsese deja alimentarea cu gaz prin magistrale.  Cum era de așteptat, o anchetă internațională este în curs. Cine a sabotat mega-tunelurile submarine de alimentare cu gaz a Europei? Rusia? Posibil! În primul rând, pentru că este deja mobilizată în acțiuni militare și tactici hibride și i-ar veni ușor să o facă. În plus, scumpirea reprezentativă a gazului înregistrată imediat după sabotaj ar putea fi trecută ca interes la Rusia. UE? Puțin probabil!  Dacă europenii ar fi sabotat conductele singurul avantaj ar fi similar cu cel al unui dependent de droguri care decide,  printr-un exercițiu de voință teribilă,  o tăiere radicală a legăturii cu dealerul ca să nu-și mai facă rău. Nu e cazul UE, iar a Germaniei cu atât mai puțin.  America? Poate fi! Dacă au fost americanii, atunci rolul pe care și l-au asumat este cel de centru de vindecare a dependenței de gaz rusesc în Europa. UE și să vrea acum, nu mai poate consuma gaz rusesc prin magistralele Nord Stream. De partea cealaltă, Rusia pierde puterea de seducere sau șantaj pentru că nu mai poate tehnic să mai livreze gaz în Germania. Nu în ultimul rând, SUA își poate asigura o piață și mai mare de desfacere a gazului lichefiat pe piața europeană pe măsură ce își dezvoltă capacitățile de transport. Există posibilitatea ca europenii să fi fost avertizați privitor la iminenta torpilare a conductelor de gaz, care, nu întâmplător, a venit numai după ce rezervele de gaz natural ale UE au ajuns la cote de siguranță pentru iarna care vine. Mai mult chiar, sâmbătă Grecia și Bulgaria au început exploatarea comercială a unei conducte de gaz care va contribui la scăderea dependenței Europei de sud-est de gazul rusesc și la sporirea securității energetice a Europei. Fără nici un dubiu,  torpilarea Nord Stream 1 și 2 a rupt, practic, cordonul ombilical energetic care unea Rusia cu Germania. Sevrajul și costurile Europei ar putea fi dure un timp. Pe termen mediu și lung, însă, ”sabotajul” Nord Stream 1 și 2 e o veste excelentă.

 

VINERI, 30 SEPTEMBRIE 2022

Festivități satanice la Moscova. Anexarea fușerită

Satanice pentru că numai o putere a întunericului poate sărbători distrugerea, suferința și moartea pe care le împrăștie printre oameni. Așa cum face acum Rusia putinistă în Ucraina. Privite la rece, discursul agresiv a lui Putin, ovațiile mulțimii comasate cu autobuzele, concertele îndopate cu naționalism deșănțat, toate seamănă mai mult cu sfârșitul unei himere, decât cu începutul renașterii unui imperiu. Iar cel mai evident simptom al acestui apus este propaganda Moscovei și gradul ei schizofrenic de deformare a realității. Nu e ceva nou, a folosit-o și Hitler acum aproape 100 de ani pe măsură ce lațul i se strângea de gât. Putin spune că agresiunea împotriva Ucrainei este o eliberare, că ucrainenii care se apără sunt de fapt agresori, iar Occidentul care îi  ajută pe ucraineni să se apere sunt dușmani care vor să distrugă Rusia. Ca să te lămurești cine e agresor și cine agresat e suficient răspunsul la o întrebare simplă: soldații cărei țări nu se află acasă? Soldații ruși! Aha! Pe urmă, pe o deducție logică de școală elementară se poate tranșa dilema: deci armata rusă a trecut granița în Ucraina, omoară la grămadă bărbați, femei și copii și distruge tot ce îi iese în cale? Clar, nu? Rusia putinistă este agresorul. Deci, până una alta, nu Rusia e în pericol să fie distrusă, ci Rusia distruge altă țară. Și o știu bine și rușii care au ovaționat discursul lui Putin, o știu și miile de bărbați ruși care fug de mobilizare, o știe și Putin însuși. Iar paradele festiviste de la Moscova nu aduc victorii militare. Și apropo de asta, Occidentul a observat că, față de Hitler, dl Putin apare ca un amator la organizarea de cotropiri. Nu a fost pregătit, iar diferența între situația reală de pe front și delirul exaltat de vineri de la Moscova măsoară de fapt umilința pe care a suferit-o regimul Putin în războiul din Ucraina. De aceea toată parada cu referendumuri și acte de anexare a provinciilor ucrainene  Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie apare ca o mare fușăreală. Și cum să nu fie din moment ce Rusia a anunțat anexarea a ceva ce nu are.  Fanfaronada de vineri s-a făcut înainte ca provinciile să fie cucerite complet de armata rusă. Cel mai umilitor pentru Kremlin este că forțele sale armate nu au reușit să elibereze în întregime teritoriul regiunii Donețk, unde separatiștii pro-ruși luptă din 2014 împotriva guvernului ucrainean și pe care Putin a folosit-o drept pretext pentru invadarea Ucrainei. În punctul său de maxim, armata rusă reușise să cucerească în luna iunie în jur de 60% din teritoriul acestei regiuni ucrainene, după care frontul s-a stabilizat, rușii nemaiputând înainta nici un metru. O umilință pe care nici bomba atomică nu v-a putea vreodată să o șteargă din palmaresul funest de mare cotropitor al domnului Putin Vladimir.

 

SÂMBĂTĂ, 01 SEPTEMBRIE 2022

Statistică. În 2022, românii se bat mai mult în familie comparativ cu anul trecut

Un comunicat emis sâmbătă de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prezintă cifre îngrijorătoare privitor la faptele cu violență care se petrec în familie. Potrivit comunicatului MAI, numărul faptelor penale care constituie şi fapte de violență domestică a crescut cu 4.320 în perioada ianuarie-august 2022 față de primele 8 luni ale anului 2021, de la 32.601 la 36.921 fapte. Analiza celor de la MAI arată că violența domestică este mai răspândită la oraș – 61,7% din cazuri. În primele 8 luni ale acestui an, instanțele judecătorești au emis peste 7300 de ordine de protecție, cu 6,2% mai multe decât în perioada similară din 2021. Circa 90% din aceste ordine de protecție au fost emise la cererea victimelor (6598), restul fiind executate la solicitarea procurorilor sau a altor instituții abilitate să solicite acest lucru. Cele mai multe ordine de protecție au obligat agresorul să păstreze o distanță minimă determinată față de victimă, pe locul doi fiind obligativitatea agresorului de a părăsi locuința comună, indiferent dacă acesta a fost titularul dreptului de proprietate.

 

DUMINICĂ, 02 SEPTEMBRIE 2022

Fotografia săptămânii

Tehnologia a pătruns și pe podiumul de la Săptămâna Modei de la Paris, unde casa Coperni a prezentat-o în timpul show-ului său pe manechinul Bella Hadid în timp ce era stropită cu un lichid, care după ce s-a uscat, s-a transformat într-o rochie

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *