RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 28 AUGUST 2023

Rusia se pregătește de alegeri prezidențiale. Putin își alege contracandidații

O informație pe surse dată pe site-ul de investigații Meduza, aduce în atenția publicului alegerile prezidențiale care vor avea loc în Rusia anul viitor. Și dacă tot vorbim de alegeri în Rusia, este tot mai greu de înțeles de ce se mai ostenesc autoritățile de la Moscova să spoiască dictatura lui Putin cu glazură democratică. Mai crede cineva că în Rusia de azi alegerile sunt libere? Nimeni! Și ca dovadă, surse apropiate de Kremlin au informat sub protecția anonimatului, că președintele Putin se pregătește într-un mod total nedemocratic pentru alegerile care vor veni. Cum? Președintele rus își alege singur contracandidații preferați cu care să simuleze în ochii lumii competiția democratică la șefia statului. Unul din cei care vor face figurație la confruntarea electorală cu Putin este șeful Partidului Comunist Rus care va avea anul viitor 79 de ani. Nici un pericol! Un alt oponent agreat este noul șef al formațiunii politice ultranaționaliste care poartă la derută numele de Partidul Liberal Democrat din Rusia înființat de celebrul Jirinovski, acum decedat. Se mai are în vedere și președintele Dumei de Stat din Rusia. Sursele de la Kremlin spun că acești contracandidați convocați în alegeri pe post de ”mână moartă”, nu-i vor crea lui Putin nici o problemă, iar acesta va obține la vot un scor de cel puțin 80 la sută. Există o singură chestiune care îl dezavantajează pe Putin în ochii electoratului. Vârsta înaintată! Analiștii sunt de părere că un contracandidat mai tânăr, talentat și charismatic, i-ar putea pune probleme serioase lui Putin. Bineînțeles, dacă ar fi lăsat să candideze. Lucru care în Regimul Putin este exclus!

 

MARȚI, 29 AUGUST 2023

Botez numai cu dezlegare de la medic?

Întâmplările neobișnuite se țin lanț într-o lume aflată în ajunul unor mari transformări geopolitice și sociale. Poate sună un pic pompos, dar adevărul e că tot mai des auzim despre intenții, reacții și acțiuni fără precedent care parcă anunță că se caută o nouă ordine chiar și în relațiile sociale dintre diferitele fascicole care o compun. Nu mai departe, aflăm că preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a primit o solicitare pentru a elibera o adeverinţă că un bebeluş este sănătos, pentru a putea fi botezat. Doctorul a reacționat imediat și nu în termeni amicali: „Când credeam că le-am văzut pe toate, primesc solicitare de adeverinţă că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat… Am solicitat suportul legal. Am primit informaţia că aşa e legea de la patriarhie şi să fac bine sa respect legea, ca așa fac toţi ceilalţi medici, nu crâcnesc. Mai urmează ca părintele să recomande pacienţilor să se mute la un medic de familie care e mai binevoitor cu adeverinţele. Eu acum ce să fac, să îi recomand să schimbe preotul?!”. Deci, teoretic, ar apărea un nou tip de act birocratic în societate care s-ar putea numi ”adeverința medicală de botez”. De ce ar face BOR o astfel de solicitare către medici? Singura explicație o dă chiar BOR invocând cazul dramatic al bebelușului care acum câțiva ani a murit înecat în cristelniță în timpul botezului. BOR explică, ca răspuns la reacția medicului, că tragedia din 2021 ”a scos la lumină lucruri asupra cărora trebuie reflectat intens (starea -fragilă- de sănătate a pruncului, prejudecata că pruncii trebuie botezați la o vârstă cât mai fragedă, luându-se ca ipotetic reper vârsta de 40 de zile, dar ignorându-se esențialul grad de vigoare a copilașilor și inexistența presiunii unui termen limită pentru Botez)”. Lucruri normale, până la urmă, privitoare la protecția bebelușului în timpul botezului. BOR a mai explicat că NU există și nici nu ar putea exista o obligație pentru medici să elibereze adeverințe de botez. Nici medicii și nici Biserica nu au abordat însă în reacțiile lor la situația creată problema responsabilității. Dacă, de exemplu, în cazul bebelușului decedat în 2021 în timpul botezului, exista o adeverință medicală de botez eliberată pe numele lui, cine răspundea juridic pentru moartea lui?

 

MIERCURI, 30 AUGUST 2023

ALT Simptom al statului eșuat. ”Golden Gate”-ului de Brăila ”i-au sărit” șuruburile

Nu avea voie să se întâmple asta! Toată lumea a văzut. Mărețului pod suspendat de la Brăila, la inaugurarea căruia s-au înghesuit în poză toți decidenții din fruntea statului român în frunte cu președintele, i-au sărit șuruburile la nici două luni de când a fost dat în folosință. Filmarea cu cetățeanul șocat care scotea din pod cu mâna goală șurub după șurub a devenit rapid virală, o nouă piesă din colecția de efecte generate de un stat eșuat. Nu mai conta că șuruburile nestrânse puse de formă în locașurile lor nu aveau nici un rol la siguranța traficului pe pod, ele fiind doar elemente de fixare ale unor parapeți. Alături de  tragicele evenimente cu morți și răniți de la Constanța, Botoșani, Crevedia, iată și Brăila și-a adus micul ei aport la descumpănirea și deprimarea generală provocată de inadecvarea autorităților la rolul lor. Și, la fel ca în celelalte cazuri, nu e o întâmplare nefericită, un ghinion izolat. E deja o tradiție. Dacă însuși șefii acestui stat român au decis să se umfle în pene cu podul de la Brăila, atunci acolo trebuia să fie până la ultimul șurub ”un lucru bine făcut”. Nu s-a putut. În această săptămână, după filmarea jenantă cu șuruburile lăsate nestrânse, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat că echipe ale constructorului Podului de la Brăila au verificat, peste o treime din şuruburile parapetului, fiind găsite 70 de şuruburi slăbite. Verificările vor continua și, probabil, se vor găsi și alte șuruburi puse acolo de formă. Oricum nu contează că sunt 70, o sută, sau o mie de șuruburi puse de formă. La cât de mare e ruptura și lipsa de încredere dintre români și autoritățile care îi conduc, era suficient un singur șurub ratat ca toată măreția căutată de președinte și guvernanți la tăierea panglicii noii investiții să apară în ochii oamenilor ca un rânjet până la urechi cu gura știrbă.

 

JOI, 31 AUGUST 2023

Cum se schimbă clima? Vom rămâne în două anotimpuri?

Percepția generală este că anotimpurile nu mai sunt așa cum erau pe vremuri. Avem mai nou o trecere bruscă de la iarnă, la vară, primăvara devenind un mic intermezzo între cele două anotimpuri. Iarna, la rândul ei, e un fel de toamnă, puțin mai friguroasă. Temperaturile, ca urmare a încălzirii globale, sunt mai ridicate în toate anotimpurile, comparativ cu acum 50 de ani. Întrebarea care se pune este dacă clima temperată cu care suntem obișnuiți în România va suferi în viitor mutații care vor afecta succesiunea cunoscută a celor 4 anotimpuri. Într-un articol deosebit de interesant publicat în media națională, un climatolog de la Administrația Națională de Meteorologie face o prognoză asupra evoluției anotimpurilor în țara noastră în următoarele decenii. Prima concluzie este că datorită poziționării noastre la latitudini medii, nimic nu se va schimba în numărul de anotimpuri pe care le cunoaștem. Vom avea și în viitor primăvară, vară, toamnă și iarnă. Ce se va schimba însă va fi durata unor anotimpuri. Ca tendințe, iernile vor fi tot mai calde și cu mai multe ploi în loc de ninsori și există o tendință statistică de declanșare mai timpurie a primăverii, dar și vara se declanșează mai devreme și va fi tot mai lungă. O altă tendință va fi prelungirea verii în septembrie. Modelele climatice din deceniile următoare arată veri cu mai puține precipitații. Ploile de vară se vor răsfrânge la episoade scurte și intense. Iarna însă va cunoaște o creștere a cantității de precipitații, dar ponderea ploilor va crește în comparație cu cea a ninsorilor în acest anotimp. Per total, specialiștii apreciază că tendințele de modificare a anotimpurilor nu va fi benefic pentru agricultură. Ploile intense, dar scurte de vară și diminuarea cantității de zăpadă căzută iarna în favoarea ploii, nu vor mai putea asigura încărcarea solului cu umiditatea cerută pentru niște culturi bogate. Ploile de iarnă vor favoriza intrarea în vară cu un sol mai uscat, lucru care va genera cu timpul un tot mai mare impact al secetei.

 

VINERI, 01 AUGUST 2023

Deoarece nu vrea să facă reforme. Guvernul Ciolacu trebuie să dea drumul la scumpiri

Un buget croit aiurea, miliarde de lei risipite pe privilegiile specialilor,  ajutoarele sociale date  prea multor leneși și investițiile populiste ale primarilor, o balanță dezaxată între cheltuielile și veniturile statului care ne duce la sapă de lemn, perspectiva imediată a alegerilor, dar și cea a riscului de a pierde fondurilor europene, din cauza deficitului prea mare, croiesc rezultatul economic vecin cu criza al guvernării din ultimii ani. Ca o ironie a sorții, responsabilii pentru desfrâul bugetar sunt aceiași cu cei care acum trebuie să curețe mizeria produsă, dacă nu doresc să dea cu țara (și cu ei însăși) în prăpastie. Având ca vârf de lancie guvernamentală pe domnul premier Marcel Ciolacu de la PSD, România a încercat vineri să atingă la Bruxelles Sfântul Graal al ieșirii din criză economică fără durerea reformei. Nu a mers. Măsurile de reformă fiscală, menite a redresa problema deficitului bugetar – adică noile taxe plus reducerile de cheltuieli discutate în coaliție, nu par să fi convins deloc Comisia Europeană. Față de nevoile imense de bani la buget, măsurile propuse sunt mărunțiș. De eliminarea pensiilor speciale nici nu prea s-a mai vorbit. Am înțeles toți că să tai bani de la magistrați, armată și poliție ar fi un fel de sepuku pentru clasa politică, la câte păcate sunt ascunse în conturi pe numele mătușii. Așa că, dacă nu poate face dreptate pentru toți, Guvernul Ciolacu nu are încotro decât să facă viața mai grea românilor obișnuiți. Cea mai la-îndemână pârghie este mărirea TVA-ului. Directorii din Comisia Europeană ar fi sugerat că deficitul bugetar provocat de Guvernul României ar putea fi acoperit acum prin majorarea TVA-ului de la 19 la 21%. Măsura ar împovăra mediul de afaceri bun plătitor, pentru că cel rău platnic oricum nu va fi afectat, Fiscul din România având cel mai mare procent de TVA neîncasat din toată Europa. Oamenii de afaceri spun că în loc să mărească TVA-ul și taxele, statul român ar face mai bine să le colecteze pe cele neplătite de evazioniști. Nimeni de la guvern nu a fost impresionat de propunere! Multă nepăsare dacă luăm în calcul că, pe lângă mediul de afaceri, vor avea de suferit și românii pentru care coșul alimentelor ar urca cu 10 la sută odată cu creșterea TVA-ului. Asta pe lângă dublarea facturilor la energie, dacă se va decide și eliminarea schemei de compensare a acestora, subiect discutat de autorități.  Cam asta e tot ce Guvernul Ciolacu poate face! Majorarea TVA-ului e singura soluție abordabilă de către Guvern, pentru că în an preelectoral nimeni nu se apucă de reforme și restructurări de personal. Iar măsura majorării TVA-ului va trebui luată de urgență. Execuția bugetară la finalul lunii iulie, publicată în această săptămână de Ministerul Finanțelor, arată că deficitul bugetar a ajuns la 2,43% din PIB. Adică, vorbim de 38,6 miliarde de lei, ceea ce ne arată de ce există interes și pentru eliminarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ce are un impact bugetar de 18 miliarde. Vineri la Bruxelles întâlnirea dintre premierul României și șefa Comisiei Europene nu a adus o decizie fermă nici privitor la majorarea pragului tolerat pentru deficitul bugetar. Priceput să risipească bani pe nedreptăți sociale și alocări populiste, Guvernul României se dovedește din nou depășit atunci când i se cere competență și viziune în rezolvarea efectelor negative ale propriilor excese și decizii proaste. Așa că se pregătește să facă ceea ce orice netot pe funcție poate: stoarce până la măduvă mediul privat și buzunarele românilor nespeciali majoritari.

 

SÂMBĂTĂ, 02 AUGUST 2023

Lumea nouă se mută în Lumea Veche

”Visul american”, care acum 200 de ani forma un șuvoi migraționist dinspre Europa spre Statele Unite ale Americii, s-a sleit. Omenirea este acum martora unui fenomen inedit: crește numărul cetățenilor americani care se mută în Europa. În perioada 2013-2022, numărul americanilor din Țările de Jos a crescut de la aproximativ 15.500 la 24.000 de persoane. În Portugalia, numărul s-a triplat, ajungând la aproape 10.000, iar în Spania, numărul emigranților din Statele Unite a crescut de la 20.000 la aproximativ 34.000. În alte țări, inclusiv în Franța, Germania și Europa de Nord, numărul ar fi rămas constant. Aflat la început, se așteaptă ca acest flux nou migraționist să crească în anii următori. Motivele care-i face pe americani să-și ia lumea în cap țin de realitățile dure din societatea americană de astăzi. Insecuritatea generată de dreptul de a deține arme de foc este unul dintre ele. Numărul tragediile pricinuite de dezaxați posesori de puști și pistoale cresc de la an la an. Lipsa unui sistem puternic de protecție socială este un alt motiv pentru care americanii încep să plece. Față de condițiile din America, asistența socială din țările europene este un adevărat răsfăț. Și mai este în discuție și echilibrul dintre viața profesională și cea privată. S-a calculat că americanii lucrează în medie 1811 ore pe an, în timp ce europenii lucrează doar 1571 de ore. În timp ce America a fost cândva țara de imigrație prin excelență și mulți rezidenți nu s-ar fi gândit să părăsească țara, acum există o conștientizare tot mai mare a faptului că Europa oferă multe avantaje. Pe lângă un program de muncă mai lejer, mai multă siguranță pe stradă, Europa oferă migranților americani și o asistență medicală mai bună, transport public mai bun, și o serie de facilități ce țin de sistemul de impozite și taxe. În plus, rasismul în Europa este mai puțin mortal decât cel din SUA.

 

DUMINICĂ, 03 AUGUST 2023

Fotografia săptămânii

”Cine îi salvează pe salvatori?!” O fotografie dintr-o ambulanță cu un pompier rănit în exploziile devastatoare de la Crevedia a devenit virală în online. Imaginea a fost postată de Sindicatul polițiștilor Europol și a strâns peste 4.500 de like-uri și a fost distribuită de peste 1.500 de ori.

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *