RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 01 IANUARIE 2023

Taylor Swift l-a depășit pe Elvis Presley

Pentru cântăreața americană Taylor Swift anul 2023 a fost fantastic. Solista a doborât recordul deţinut de Elvis Presley pentru cele mai multe săptămâni petrecute pe primul loc în topul Billboard al albumelor ca artist solo, stabilind un nou record de 68 de săptămâni. Cele 67 de săptămâni petrecute de Presley pe locul 1, pentru albume din 1956 până în 2002, îl plasează pe locul al doilea în topul artiştilor solo şi pe locul al treilea în topul tuturor artiştilor. Dealtfel, solista americană de 34 de ani e o adevărată recordmenă de premii câștigate prin muzica sa. Swift deține recordul pentru cele mai multe albume care au debutat consecutiv pe locul 1, cu 13. Ea este, de asemenea, primul artist în viață care a clasat simultan cinci albume în Top 10, o performanţă pe care Prince a realizat-o abia după moartea sa, în 2016. Deşi artista deţine acum recordul ca artistă solo şi se află pe locul al doilea în clasamentul general, mai are de cântat și compus pentru a-i detrona pe deținătorii recordului general. The Beatles, au petrecut 132 de săptămâni în fruntea clasamentului Billboard cu albumele lor. Un record greu de ”ucis”!

 

MARȚI, 02 IANUARIE 2023

Diversiuni. Tudose îl critică pe Ciucă, dar îl laudă pe Băsescu

PSD-ul joacă la bâză, folosindu-l pentru asta pe maestrul declarațiilor ”brici”, Mihai Tudose, fost prim-ministru în Republica Dragnea, momentan europarlamentar. Din când în când, domnul Tudose primește mandat să arunce petarde verbale în spațiul public care să inducă în conștiința colectivă niște dorințe ale partidului PSD care nu pot fi scandate oficial din tribune. Nu e cine știe ce în ce zice domnul Tudose. De obicei, domnia sa exprimă tare chestiuni evidente pe care toată lumea la percepe ca atare. Ultima ”rachetă Tudose” lansată a fost trasă la comandă în direcția șefului PNL, domnul Nicolae Ciucă. Și ce spune nea Tudose? Că dl Ciucă își mănâncă traiul și mălaiul de președinte PNL, dacă la europarlamentare partidul domniei sale face un scor slab. Și, în plus, dl Tudose a vocalizat opinia generală că dl Ciucă și politica nu se intersectează niciodată, militarul fiind slab pregătit să facă față cerințelor din fișa postului de politician. Nu același lucru crede dl Tudose despre fostul președinte Traian Băsescu. Pornit într-o declarație care trece pe oral percepția generală, dl Tudose afirmă că fostul președinte Traian Băsescu este un politician respectat în Parlamentul European, că e inteligent și foarte bine informat. Foști inamici politici ”la cuțite”, pesedistul Tudose și pedistul (ex) Băsescu pot vorbi deschis acum, odată ce domnul Băsescu nu mai reprezintă o concurență pentru social-democrație. Iar ce spune dl Tudose are rezonanțe și impact, pentru că, chiar dacă sunt platitudini la mintea cocoșului, domnia sa are dreptate, spre deosebire de șefii domniei sale din partid nevoiți să meargă pe scornelile diplomației ca să nu se huluie coaliția de la guvernare. Pentru că, întotdeauna când PSD și PNL își dau mâna, nu e niciodată sigur dacă în cealaltă mână, unul sau altul, nu are un cuțit sau o toporișcă.

 

MIERCURI, 03 IANUARIE 2023

Oltenia. Un noroc cu carul au salvat un bărbat răpit

Nu se cunosc multe detalii pentru că polițiștii au secretizat din date pentru protecția anchetei. Ce este cert este că miercuri seara, undeva în Oltenia, un bărbat a fost luat și băgat cu forța într-o mașină. După cum a fost prezentat cazul, numai un noroc fantastic a făcut ca bărbatul răpit să scape. În primul rând, răpitorii săi au fost neglijenți ceea ce i-a permis să folosească comunicarea prin mesaje de pe telefonul mobil pe care-l avea asupra lui fără să fie observat de către cei care l-au răpit. De aici înainte însă lucrurile se precipită de o manieră aproape neverosimilă. Evident, bărbatul răpit nu putea vorbi la telefon pentru că ar fi fost auzit de răpitori. Deci apelul la 112 pentru ajutor era exclus. Nu se știe de ce, cel răpit nu a apelat la o rudă sau un cunoscut. Bărbatul a apelat, la disperare, un număr aleator pe Whatsapp care, alt noroc incredibil, era chiar numărul de pe telefonul privat al unui salvamontist. ”Bună seara, nu pot sa vorbesc la telefon, vă rog să mă ajutați!”; „Buna seara, cine sunteți și ce problemă aveți?”; „Sunt într-un gip cu numere de Dâmbovița și mă duc cu forța la animale și nu pot sa sun eu la 112 sa explic situația mă doare și operația că am fost operat de peritonită”. A fost un alt mare noroc al bărbatului răpit, pentru că salvamontistul, obișnuit cu situații de criză, nu a întrerupt brusc dialogul. Putea fi o glumă proastă, dar dacă nu?! Salvamontistul a mai cerut o serie de informații, dar dialogul a fost curmat chiar înainte ca bărbatul răpit să răspundă la întrebarea cheie despre marca și culoarea mașinii în care se află.   Cu gândul că poate e totuși o glumă proastă, salvamontistul a verificat pe Net locația localităților date de bărbatul răpit, localitatea în care locuia, cea din care a fost răpit, ambele din Oltenia, și destinația probabilă, undeva în Muntenia. Pentru că traseul avea logică, salvamontistul a sunat la 112 și a prezentat cazul. La fel ca și salvamontistul, polițiștii au perceput situația la limita dintre o glumă proastă și un caz real de extremă urgență. Situația s-a lămurit și nu a fost o glumă proastă. Aproape la o oră după ce bărbatul necunoscut i-a scris salvamontistului pe Whatsapp, poliția a anunțat că „mașina a fost oprită într-un oraș de pe traseu și că acum, totul este bine”. Polițiștii anchetează acum împrejurările în care bărbatul a fost răpit și care erau intențiile celor care l-au urcat forțat în mașină. Se poate spune că bărbatul răpit a avut noroc cu carul ca să scape cu viață din mâinile răpitorilor. Pentru că, dusul ”cu forța la animale” nu aduce cu nimic altceva decât cu moarte de om.

 

JOI, 04 IANUARIE 2023

Ultima evaluare. UE ne-a îndestulat cu 60 de miliarde de euro în 17 ani. Net

Un articol bine documentat de pe site-ul specializat StartUP Cafe vine să arunce adevărul sec al cifrelor în fața românilor care încep să fie păcăliți de partidele extremiste care folosesc o politică toxică menită să inducă românilor ură și aversiune față de Europa. Cifrele prezentate (surse oficiale) se referă la balanța fondurilor circulate între România și UE, adică câți bani a virat și câți a primit România de la Uniunea Europeană. Fără nici un dubiu, cifrele dovedesc că românii nu sunt nici slugile, nici bătaia de joc și nici fraierii Bruxelles-ului. Dimpotrivă, UE este cea care pare ”păcălită” pentru că a primit de la România mult mai puțini bani, decât a cotizat ea pentru dezvoltarea țării noastre. Analiza celor de la StartUP Cafe arată cu date publice că  România a absorbit fonduri europene de 90,84 miliarde de euro și a plătit la bugetul Uniunii Europene 29,21 miliarde de euro, rezultând un plus de 61,6 miliarde EUR, absorbție netă de fonduri nerambursabile reușită de țara noastră în 17 ani de apartenență la Uniunea Europeană. Autorii analizei fac precizarea că cifrele provin de la Ministerul Finanțelor și sunt pentru perioada 2007-30 noiembrie 2023, fiind omise astfel din această situație fondurile europene atrase de România în luna decembrie 2023. Până acum România a parcurs două cicluri bugetare (2007-2013 și 2014-2022)  și l-a început pe al treilea. În perioada 2007-2013, România a absorbit 36,68 miliarde de euro, cu tot cu fondurile din programele pre-aderare care au fost primite după aderarea la UE, rezultând o rată de absorbție de circa 92%. Pe perioada de programare 2014-2020, care s-a finalizat la 31 decembrie 2023, România a ajuns la o rată de absorbție de 93,2% din fondurile de coeziune, reprezentând 22,445 miliarde euro. În cazul acestui exercițiu bugetar, sumele se referă doar la Politica de Coeziune 2014-2020 și nu include și plățile directe către fermieri, proiectele din Programul Național de Dezvoltare Regională și o serie întreagă de alte finanțări mai mici, care sunt și ele parte din Cadrul Financiar Multianual 2014-2020. De asemenea, aici nu intră nici fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care este finanțat din Mecanismul de redresare și Reziliență (RRF), creat de Uniunea Europeană pentru combaterea crizei COVID-19.

 

VINERI, 05 IANUARIE 2023

Pod cu protecție pentru sinucigași

Există locuri în lume care și-au câștigat tristul renume de locații dedicate pentru sinucigași. Sunt fie clădiri sau construcții înalte renumite (Turnul Eiffel, Empire State Building New York), metrourile din marile metropole ale lumii, cascade (Niagara) sau țărmuri abrupte. Însă cel mai folosit element arhitectonic ales de sinucigași ca să-și ducă la final opera funestă este podul. Așa că pe lângă protecția la vibrații, la suprasarcină, la furtună, se impune în anumite cazuri și măsura omenească ca podul să aibă o protecție și la sinucigași. Iar între poduri, de departe, epicentrul sinuciderilor se află pe Golden Gate, celebrul pod din San Francisco dat în folosință în anul 1937. De atunci și până acum peste 2000 de oameni au murit aici după ce s-au aruncat în gol de pe pod în apele Oceanului Pacific. Numărul imens de sinucideri, a generat, în timp, reacții din partea comunității care a cerut administrației să ia măsuri care să împiedice tristul fenomen. Dar cum să oprești, zi sau noapte, gestul unui sinucigaș care se aruncă în gol? După ani de planuri și analize, în final, s-a ajuns la singura soluție practică. După ce sar, sinucigașii trebuiau să ajungă în apele reci ale oceanului ca să moară. Dacă sunt opriți din cădere înainte, sunt salvați. Așa a apărut noul sistem de protecția al sinucigașilor pe podul Golden Gate. Practic, podul urmează să fie înconjurat cu o plasă din oțel inoxidabil care se va întinde pe toată lungimea de 2,7 kilometri ai podului. În primul rând, se consideră că prezența plasei de siguranță va descuraja efectuarea ultimului pas spre sinucidere. În caz că totuși persoana se aruncă, sinuciderea ”din prima” devine imposibilă pentru că cei care vor să-și ia viața vor fi opriți în plasă după nici 2 metri de cădere. Bineînțeles, sistemul de protecție nu este infailibil sută la sută. Dacă cineva ține morțiș să moară, nimic nu-l oprește să sară în apele oceanului de pe plasa de sârmă. Dar e puțin probabil ca mulți din cei care au ratat prima tentativă, să mai încerce o dată, fără să încerce măcar să vadă ce pot face cu a doua șansă la viață pe care o primesc.

 

SÂMBĂTĂ, 06 IANUARIE 2023

Viața ca o ruletă rusească pentru păsările călătoare

Nu se știe exact care sunt motivele reale, dar de circa 5-10 ani ornitologii români au constatat că păsările migratoare nu mai zboară spre țările calde. La cauze se invocă încălzirea globală, sau conflictele din zonele de destinație ale păsărilor care le-au distrus habitatul natural. De mii de ani, păsările călătoare foloseau rutele tradiționale: România – Bulgaria – Grecia, Egipt și Asia Mică. La noi în țară sunt peste 350 de specii de păsări migratoare iar dintre acestea mai bine de jumătate s-au adaptat temperaturilor scăzute ale iernii și au devenit astfel sedentare. Stârcul cenușiu sau egreta albă, două specii care până acum își petreceau sezonul rece în sudul Africii, n-au mai plecat de ani buni. La fel și berzele. Salba de ierni blânde din România a făcut ca fostele migratoare înaripate să găsească la noi hrană cu ușurință și nu mai fac traseul obositor spre locurile tradiționale de iernat. Pe malul mării, la Eforie, în zona Capul Turcului, sute de lebede și lișițe și-au găsit adăpost de câțiva ani. Unele au venit din Suedia sau Ungaria, din locuri unde temperaturile sunt mai mici decât la noi. O colonie de lebede s-a așezat anul acesta și pe lacul Tăbăcărie din Constanța, ne informează specialiștii, citați de presa centrală. Există însă și un risc în renunțarea la migrație. Nu există nici o garanție că în România iarna va fi de acum blândă veșnic. Atunci când gerul cade brusc, apele îngheață și multe păsări mor pentru că nu mai pot găsi suficientă hrană. Sedentarismul păsărilor călătoare de la noi este, prin urmare, ca un fel de ruletă rusească. Iernile blânde le scutește de obositorul drum spre țările calde, dar e suficient o singură iarnă geroasă ca să le ucidă. Ar fi bun un program de protectie pentru sărmanele vietăți în iernile friguroase, dar cine să se mai ocupe și de asta când nici de oameni vulnerabili, aflați la ananghie, autoritățile nu se ocupă.

 

DUMINICĂ, 07  IANUARIE 2023

La un pas de catastrofă.  Un avion Boeing 737 Max 9 al companiei Alaska Airlines a aterizat de urgență după ce și-a pierdut un geam. Avionul s-a întors la Portland după 35 de minute de zbor spre California, după ce o secțiune exterioară, inclusiv un geam, a căzut. Alaska a precizat că 177 de pasageri și membri ai echipajului se aflau la bord și „a aterizat în siguranță”. Acest tip de avion a fost oprit la sol în martie 2019, pentru un an și jumătate, după ce două s-au prăbușit.

 

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *