RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

Nu zvonuri, nu bârfe, nu păreri, doar fapte! *Hunedoara. Statistica îmbolnăvirilor cu COVID-19  *Rata infectărilor din România, zi după zi  *Informațiile utile în condiții de pandemie  *Panică și pedeapsă: programul stalinist al lui Streinu-Cercel WCOVID-19 nu e același peste tot în lume  *Înghesuială politică pe sănătatea hunedorenilor * Unde putem zbura din 2 mai? * Petrolul nu mai valorează nimic. Din contră *Donald Trump sugerează injecția cu Domestos *Pandemia e mai blândă cu românii *Ce se poate vedea în primul video postat pe YouTube?

 

LUNI, 20 aprilie 2020.

CAZURI CONFIRMATE COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 8.936 +190
Vindecați 2.017 +125
Decedați 478 +27
Terapie Intensivă 261 +5
Teste făcute 98.491 +4.880
Carantină 14.530 -2.943
Izolare 42.846 -4.157

#HUNEDOARA. Cazuri CORONAVIRUS. Sunt înregistrate 392 de cazuri confirmate de infecție cu COVID-19 în județ, 45 decese,  1763 de persoane, din judeţul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 279 de oameni se află în carantină instituţionalizată, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi. 69 de persoane s-au vindecat și au fost externate.

Planul lui Streinu-Cercel aruncă România în panică. Un proiect controversat moșit de Streinu-Cercel, managerul Institutului ”Matei Balș”,  produce panică în România. Intitulat ghiduș ”Vacanța Mare”, proiectul propune, printre altele, separarea bătrânilor (peste 65 de ani) din familii pentru o perioadă de 3 luni și izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani, ”în cazul activităților de serviciu neesențiale pentru funcționarea în caz de pandemie”. Streinu-Cercel mai propune formarea unui Guvern anti-Pandemic care va elabora și pune în funcție acțiunile specifice. Totodată,  prevede proiectul, TVA-ul nu se va mai plăti, iar toate taxele din România urmează să fie oprite. Toate aceste măsuri ar fi urmat să se aplice după relaxarea măsurilor de distanțare socială. ”Noaptea minții” e un eufemism ușor față de aberațiile enunțate în acest proiect, nu?

Mai mulți polițiști scoși în stradă. După violențele înregistrate de Paști, ministrul de Interne a cerut o creștere a numărului de grupe (echipe de 4-10 oameni de ordine) să patruleze în țară. De luni, de la ora 17.00, 154 de grupe patrulează în țară în zonele cunoscute ca fiind cu criminalitate ridicată.

La București, Ilfov, Ialomița, Prahova, Argeș, Teleorman, Giurgiu și Călărași, forțele de ordine de la sol vor fi sprijinite din aer de 2 elicoptere militare.

Ieșiri din izolare timide în Europa. Luni, magazinele mici din Germania au deschis pentru clienți, iar în clasele unde au loc examene de absolvire au fost deschise și școlile. Polonia a redeschis locurile de promenadă – parcuri și păduri. Norvegia, a permis funcționarea din nou a grădinițelor. În Cehia comerțul în aer liber în piețe a fost reluat, iar în Albania s-a reluat activitatea în industriile minieră și petrolieră. Franța și Spania au decis să mai amâne momentul relaxării condițiilor de izolare.

Încurajați de președintele Trump, 2500 de persoane au protestat la Washington împotriva izolării. Inconștiența unui șef de stat se induce automat printre cetățenii care sunt fie disperați din cauza lipsei mijloacelor de trai, fie sunt mai slabi de minte. Aproximativ 2500 de persoane au protestat în fața clădirii Capitoliului din Washington împotriva ordinului emis de guvernul statului Washington pentru a limita răspândirea coronavirusului. Oamenii au cerut ridicarea impunerilor de izolare la domiciliu și redeschiderea activităților economice în zonă. Mulți din cei prezenți la protest nu au respectat nici una din măsurile de protecție impuse de pandemie, ei neavând nici măști nici mânuși de protecție. Proteste similarea au avut loc și în alte state americane, după ce președintele Trump a postat pe Twitter mesaje de încurajare a acestor forme de protest, îndemnând oamenii să ”elibereze” statele americane unde trăiesc de impunerile de izolare decretate de guvernatorilor acestor state. Mesajele iresponsabile ale lui Trump au fost născute de frustrarea șefului american la refuzul guvernatorilor mai multe state americane de a ridica interdicțiile pe perioada pandemiei pentru a răspunde dorinței lui Trump de a deschide economia cu orice risc. De altfel, poziția lui Trump în timpul crizei a fost criticată dur de o parte din mass-media americană care constata că lui Donald Trump îi pasă mai mult de profit decât de viața americanilor.

Metro-patriotul mesianic Puric jignește grav victimele de la Colectiv. Dan Puric, actorul transformat în guru patriotardo-mesianic a avut inspirația nefericită de a numi ”haimanale” tinerii morți în catastrofa de la Colectiv chiar în Săptămâna Mare. Gestul său, atât de păgân, a primit însă o replică creștinească pe măsură de la tatăl unuia din victimele de la colectiv. Domnul Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, mort la colectiv, i-a dat o replică usturătoare lui Dan Puric: ”Eu și copilul meu, Alex, te iertăm. Important însă este să te poți ierta și tu”, a scris pe Facebook Eugen Iancu. Nu cred că va fi o problemă cu iertarea de sine pentru pantomim. Firește, dacă prețul e corect.

STUDIU. COVID-19 nu e același peste tot. Un studiu dat publicității de Universitatea Zhejiang, China, arată că noul coronavirus are o capacitate extraordinară de a suferi mutații și de a se transforma. Acesta este motivul pentru care în unele părți agresivitatea virusului este mai puternică, iar în altele mai scăzută. Specialiștii au analizat 11 probe diferite recoltat de la pacienții chinezi și au testat eficiența cu care virusul poate distruge celulele. Cea mai virală versiune a COVID-19 este de 270 de ori mai puternică decât versiunea cea mai ușoară. Cea mai periculoasă mutație a fost regăsită și la pacienți europeni. Pănă la această oră se cunosc 30 de mutații ale COVID-19.

Armistițiul universal pe timp de pandemie refuzat de SUA și Rusia. Organizația Națiunilor Unite dorește să lupte împotriva pandemiei de coronavirus cu toate resursele. Pentru asta, secretarul general ONU, a făcut un apel către toate guvernele și grupurile armate implicate în conflicte să înceteze operațiunile militare. ONU cere practic un armistițiu universal, o pace globală pe perioada pandemiei pentru ca toate statele să se poată ocupa exclusiv de amenințarea principală care este COVID-19. Inițiativa ONU este agreată de aliați ai SUA, precum Marea Britanie, Franța și Germania, administrația Trump refuză un astfel de protocol de pace. Obiecțiile venite de la Casa Albă, Pentagon și Departamentul de Stat al SUA emit îngrijorări privitor la incapacitatea de a lupta cu amenințările teroriste în condițiile unui armistițiu mondial. Același argument l-a avut și Rusia, președintele Vladimir Putin fiind de părere că încetarea focului ar îngrădi eficiența în combaterea terorismului internațional.

Transfer cu elicopterul SMURD controversat. ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, infectat cu COVID-19, este transferat cu elicopterul SMURD la Institutul ”Matei Balș” din București. Decizia autorităților de a facilita transferul aero-purtat al înaltei fețe bisericești din iadul de la Suceava la București a generat numeroase polemici privitor la modul discreționar în care autoritățile române își tratează cetățenii. Transferul arhiepiscopului a readus în discuție cazul unui parlamentar PSD tot de Suceava care a fost transportat cu elicopterul pentru tratament la București deși suferea de o simplă diaree. Voci critice l-au acuzat pe Raed Arafat că folosește funcția sa de șef al Departamentului pentru situații de Urgență pentru a-și crea o rețea de influență,  dat fiind faptul că selecția pacienților care sunt transportați pe bani publici și preferențial cu elicopterul cuprinde personalități cu funcții importante în societate în detrimentul simplilor cetățeni români.

MARȚI, 21 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 9.242 +306
Vindecați 2.153 +136
Decedați 498 +20
Terapie Intensivă 245 -16
Teste făcute 101.152 +2.661
Carantină 13.372 -1.158
Izolare 41.136 -1.710

 #HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. 392 (+0) de cazuri confirmate cu COVID-19, decese 45, 503 de persoane, din județul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 273 de oameni se află în carantină instituționalizată, potrivit informațiilor furnizate de autorități.  Persoane vindecate și externate – 69.

#HUNEDOARA Înghesuială politică pe sănătatea hunedorenilor. Liberalii hunedoreni au avut inițiativa și au propus conducerii Consiliului Județean Hunedoara să aloce câte 500.000 de lei pentru fiecare spital municipal care funcționează ca suport COVID-19, adică unitățile medicale de la Hunedoara, Orăștie, Vulcan și Lupeni. Banii să fie luați de la instituțiile de cultură subordonate Consiliului care nu își mai pot implementa în pandemie programul de spectacole bugetate la începutul anului. În ședința de Consiliu convocată de consilierii județeni PNL,  propunerea liberalilor a fost respinsă pe motiv de ”nelegalitate”. În declarația sa de după ședință, Adrian David, prim-vicepreședintele organizației județene Hunedoara a PNL și-a arătat dezamăgirea, dar și îngrijorarea pentru sănătatea hunedorenilor. ” Am sugerat conducerii PSD să nu politizeze şi să accepte soluţiile propuse de noi. Fără succes, din păcate… La adăpostul unor «note» prin care secretarul general al CJ se exprimă că proiectele noastre sunt «nelegale». Din păcate pentru noi toţi, ei au câştigat, dar cei ce se luptă pentru viaţa lor în spitale şi medicii care au nevoie de protecţie ca să nu se infecteze cu virusul care ne ameninţă, au pierdut…”. La puțin timp după încheierea ședinței, Consiliul Județean Hunedoara a venit cu un comunicat în care, după ce conducerea instituției își exprimă aprecierea pentru bunele intenții ale colegilor consilieri județeni PNL, se arată că măsurile cerute de liberali au fost deja amorsate. ”… încă de săptămâna trecută, prin adresele 6326/15.04.2020, 6327/15.04.2020, 6328/15.04.2020, 6329/15.04.2020 şi 6330/15.04.2020, conducerea CJ Hunedoara a solicitat instituțiilor de cultură din subordine, respectiv Teatrul de Artă din Deva, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Deva-Hunedoara, Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice şi Teatrul Dramatic „I. D. Sârbu” din Petroşani, rectificarea bugetelor în sensul diminuării acestora în sumă totală de 2.300.000 lei, după cum urmează: Teatrul de Artă din Deva: 800.000 lei; Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva: 400.000 lei; Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu” Deva-Hunedoara: 300.000 lei; Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice: 500.000 lei; Teatrul Dramatic „I. D. Sârbu” din Petroşani: 300.000 lei”, se arată în comunicatul conducerii Consiliului Județean Hunedoara. Tot în comunicatul CJ Hunedoara se arată cum vor fi folosiți banii: ” Sumele menţionate vor fi utilizate de Consiliul Judeţean Hunedoara, în baza cadrului legal în vigoare, pentru a sprijini lupta împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2, conform competenţelor, în vederea finanţării cheltuielilor cu cazarea şi hrana personalului medical (în izolare) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva şi a personalului (în izolare) din cadrul centrelor de îngrijire şi asistenţă aflate în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara”. Concluzia acestei derulări de evenimente este una singură: dacă rezultatul final este spre binele cetățenilor, în cazul de față a luptei împotriva COVID-19 în județul Hunedoara, orice competiție și luptă politică este mai mult decât bine-venită.

Iohannis face din nou ce trebuie: desființează aberația Streinu-Cercel. Șeful statului a criticat dur planul făcut de institutul condus de Streinu-Cercel prin care persoanele peste 65 de ani sunt smulse din familie pentru a fi băgate forțat în izolare. ”Măsuri totalitare inacceptabile”, a conchis președintele. Acesta a dat românilor și un orizont de așteptare de la care să se aștepte la o relaxare a condițiilor de izolare. Este vorba de data de 15 mai. Deplasările vor putea fi făcute liber, declarațiile pe proprie răspundere nemaifiind necesare. Cu niște condiții însă! Dacă până atunci numărul persoanelor infectate scade, numărul de decese în urma bolii scade și dacă lucrurile merg înspre bine. În plus, relaxarea se va face în pași progresivi, nu vor fi permise adunările de oameni, în timp ce masca de protecție va deveni obligatorie de purtat în spații publice închise și pe mijloacele de transport în comun.

Premieră medicală. O pacientă cu COVID-19 a fost operată pe creier. Evenimentul medical a avut loc la Spitalul de Neurochirurgie Iași. Femeia avea o tumoră cerebrală, iar starea ei s-a înrăutățit așa că a fost nevoie de o intervenție de urgență. Neobișnuit în situația dată este faptul că corpul medical implicat în operație a fost nevoit să lucreze în condiții neobișnuite: în echipament complet anti-virus. Acesta a îngreunat mișcările, respirația, producând disconfort prin ”efectul de seră” pe care-l produce. După trei ore, operația s-a finalizat fără probleme, pacienta fiind transferată la terapie intensivă, dar cu toate acestea șansele ei de supraviețuire sunt minime, diagnosticul ei inițial fiind foarte grav.

OMS. Sars-CoV-2 nu a fost creat în laborator. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității un comunicat în care face precizarea că COVID-19 a fost creat în mod natural. OMS declară că virusul provine din liliecii din China și că a existat un animal care l-a purtat temporar înainte de a se transmite la om. Nu este încă clar cum s-a făcut trecerea la oameni. OMS însă garantează cu probitatea sa profesională că COVID-19 nu e un virus construit într-un laborator. OMS a avertizat totodată marți că în ceea ce privește pandemia ”ce e mai rău, de abia acum urmează”.

 Premieră. Prețul petrolului american a ajuns cu minus în față. Prețul petrolului american a trecut marți în teritoriul negativ pe fondul îngrijorărilor că sectorul rămâne fără spații suficiente de depozitare din cauza scăderii dramatice a consumului. De exemplu, West Texas Intermediate cu livrare în luna mai a trazacționat la un preț de minus 2,58 dolari pe baril. Cu toate acestea, spun specialiștii, în România nu se va simți nicio schimbare majoră în prețul pe care îl plătim pentru un plin de benzină sau motorină.

Dacia a reluat producția. Marți, activitatea uzinei Dacia de la Mioveni a fost reluată. Pe principiul voluntariatului, au venit la lucru 358 de salariați. Activitatea se desfășoară în condiții speciale cu respectarea distanței de peste 1,5 – 2 metri între salariați la locul de muncă. În uzină sunt montate puncte de dezinfecție și aprovizionare cu mânuși și măști de protecție. Săptămâna viitoare este preconizat ca un număr mai mare de salariați să se prezinte la posturi.

MIERCURI, 22 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 9.710 +468
Vindecați 2.406 +253
Decedați 524 +26
Terapie Intensivă 288 +43
Teste făcute 106.357 +5.205
Carantină 12.809 -563
Izolare 40.774 -362

 #HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. 405 de cazuri confirmate cu COVID-19, 46 decedați, 504 de persoane, din județul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 281 de oameni se află în carantină instituționalizată, potrivit informațiilor furnizate de autorități.  Persoane vindecate și externate – 74.

#HUNEDOARA. Mii de hunedoreni în șomaj tehnic.  Reprezentanţii Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara au informat că, în perioada 15 – 16 aprilie 2020, au fost efectuate plăți pentru 1.238 de agenți economici care au solicitat șomajul tehnic în perioada 01 – 16 aprilie 2020, pentru un număr de aproximativ 9.000 de persoane, valoarea totală fiind de 5.073.670 lei.

 

#HUNEDOARA. Descoperiri istorice la Castelul Corvinilor. În timpul lucrărilor de restaurare desfăşurate la Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara s-au descoperit o frescă din secolul XV-lea, iar la baza Turnului Alb un etaj de apărare despre care nu se știa până acum. Reprezentanții monumentului istoric spun că, în momentul de față, se fac demersuri pentru a restaura şi a deschide spre vizitare aceste spaţii extrem de importante. Lucrările de restaurare a monumentului istoric au ca termen de finalizare data de 31 august 2021.

Masca, obligatorie la Timișoara. De miercuri, purtarea măștii în Timișoara a devenit obligatorie. Potrivit Comitetului pentru Situații de Urgență a Timișoarei pe post de mască pot fi folosite și eșarfe. Purtarea măștii este obligatorie și în județele Constanța, Maramureș, Galați, Iași, Vaslui și Suceava.

 

Protocol pentru recoltare de plasmă umană. Ministrul Sănătății a semnat Ordinul prin care este stabilit protocolul de recoltare de plasmă umană autoimună de la pacienții vindecați de COVID-19. Este un prim pas de momentul în care plasma autoimună va fi folosită de medici pentru a-i trata pe cei infectați. Pentru a se ajunge acolo, mai este nevoie de un aviz de la Comisia de ATI, Comisia de patologie și Comisia de Boli infecționase care se va da în urma unui studiu. Donatorii de plasmă autoimună, voluntari și neplătiți,  vor dona plasmă numai în măsura în care un test preliminar va arăta prezența anticorpilor în sânge. Potrivit ministerului Sănătății, de acest tratament vor beneficia doar bolnavii de COVID-19 aflați în stare critică, care se află într-o secție ATI, prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe și sunt ventilați mecanic.

Oficial. Cursurile online devin parte din sistemul educațional românesc. Ministerul Educației a emis un ordin privind organizarea procesului educațional pe durata cursurilor online. Prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ. Portalul digital existent pe educred.ro centralizează platforme de învățare și resurse educaționale deschise. Toate informațiile relevante pentru susținerea accesului la învățare vor fi completate în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR). Inspectoratele școlare în colaborare cu școlile și cu autoritățile locale vor căuta soluții pentru asigurarea echipamentelor informatice și a conectării la internet a unităților de învățământ.

Martie. Boom al tranzacțiilor online. Volumul plăților online efectuate prin cardurile de debit a înregistrat în luna martie un avans de 70 la sută, în timp ce numărul de trazacții cu retragere de la ATM a scăzut cu aproape 18 la sută.

 

JOI, 23 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 10.096 +386
Vindecați 2.478 +72
Decedați 541 +17
Terapie Intensivă 236 -52
Teste făcute 113.336 +6.979
Carantină 12.266 -543
Izolare 28.131 -12.602

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. Înregistrate 437 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID, 47 decese, circa 50 de vindecări, 282 de persoane sunt în carantină, 564 de persoane sunt în izolare. Persoane vindecate și externate – 74.  Județul Hunedoara se află pe locul patru național la număr de cazuri.  De când a apărut coronavirus în judeţul Hunedoara, 482 de persoane au ieşit din carantină iar din izolare, 6036.

#HUNEDOARA. Focar de infecție la Păclișa. Un număr de 14 persoane de la Centrul de Îngrijire și Asistență Socială Păclișa au fost confirmate pozitiv la COVID-19. Cei confirmați cu COVID-19 au fost transferați la Spitalul Județean Deva și sunt asimtomatici. În Centrul de Îngrijire de la Păclișa locuiesc 170 de persoane care sunt îngrijite de 120 de personal specializat.

 

Adrian Streinu-Cercel demis de la conducerea Comisiei anti-COVID. Ministrul Sănătății anunță demiterea prof. Adrian Streinu Cercel din funcția de șef al Comisiei de management clinic și epidemiologic al Covid-19. Ministrul își argumentează decizia de demitere prin faptul că nu a putut fi de acord cu planul pe care Cercel îl avea în vedere pentru limitarea efectelor pandemiei. Evident, dl Nelu Tătaru nu a putut trece peste punctul, antologic de acuma, prin care vârstnicii peste 65 de ani trebuiau smulși din locuințele lor ca să fie izolați la destinații necunoscute. Șeful PSD, Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, primarul Bucureștiului, cu care Streinu-Cercel are afinități politice, au criticat decizia, lăudabilă de altfel,  pe care a luat-o ministrul Sănătății în privința lui Streinu-Cercel.

Secetă. Lipsa apei afectează culturile de toamnă din Moldova și sudul României pe o suprafață agricolă de 2,9 milioane de hectare. Sunt afectate culturile de grâu, secară, orz, orzoaică și rapiță. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat că recolta din acest an va asigura consumul intern de 2,5 – 3 milioane de tone de grâu, diferența până la producția prognozată de 5 -6 milioane de tone putând fi eventual exportată. Într-un an bun România produce în jur de 9 milioane de tone de grâu.

Harta producătorilor români. Doi tineri IT-iști au realizat Harta Producătorilor Locali, care este o platformă gratuită care facilitează interacțiunea dintre clienți și oferta micilor afaceri românești din mai multe domenii. Consumatorii pot lua legătura direct cu producătorii pentru a achiziționa produse românești. Micii producători care doresc se pot înscrie direct pe site. Categoriile de produse sunt largi, de la produse agro-alimentare până la utilaje industriale. Din județul Hunedoara sunt deja înscriși pe site trei producători de miere. Adresa platformei este:  https://producatoridinromania.ro/harta.

Guvernul a decis. Examene și teste online. Guvernul a aprobat prin OUG modul de funcționare, desfășurare și examinare în mediile universitare și postuniversitare. Pe durata stării de urgență și până la terminarea restricțiilor privind adunările publice de către autoritățile de resort, desfășurarea tuturor activităților de predare-învățare-evaluare aferente semestrului al II-lea al anului universitar 2019-2020, a examenelor de finalizare a studiilor de licență, de masterat sau a programelor de studii postuniversitare, susținerea tezelor de doctorat, susținerea tezelor de abilitare pentru anul universitar 2019-2020, SE POATE REALIZA ȘI ÎN MODUL ONLINE. La fel și procesul de admitere la studiile universitare pe durata stării de urgență și până la eliminarea restricțiilor se poate desfășura prin intermediul platformelor online.

Papa a DONAT românilor echipamente anti-COVID-19. De ziua lui de nume Papa Francisc a donat Spitalului din Suceava cinci ventilatoare pentru combaterea COVID-19. Înaltul pontif a trimis mai multe materiale medicale spitalului din Suceava, cel mai mare focar de infecție cu noul coronavirus din România. Demersul papal a fost anunțat în ziua în care este celebrat sfântul martir Gheorghe, ”purtătorul de biruință”. Alături de numele Mario, papa Francisc a primit la botez și numele de Jorge (Gheorghe).

Cât e randamentul vindecărilor de COVID-19 în România. Potrivit Worldmeter, România a raportat până acum peste 10.000 de îmbolnăviri și 2.478 de vindecări de coronavirus, ceea ce înseamnă o rată a însănătoșirilor de circa 25 la sută. Nu e chiar cea mai ridicată în Europa. În Estul Europei, cel mai bine stau Albania (56%) și Croația (45%). Pe primul loc este Islanda – 80 la sută, urmată de Austria – 75 la sută, Elveția – 68 la sută și Germania – 66,4 la sută.

 

SCANDAL. Președintele TRUMP propune ca tratament injecția cu Domestos. Scandalul săptămânii trecute îl are ca protagonist pe șeful statului american, președintele Donald Trump. Joi, în timpul unei conferințe de presă pe tema coronavirusului, Trump a declarat că ar fi interesant de văzut dacă injecțiile cu dezinfectant sunt în măsură să omoare rapid COVID-19. Declarația-șoc a venit ca o concluzie prezidențială la un studiu care arăta că dezinfectantul ar putea anihila virusul prezent în salivă în cinci minute. Declarația incredibil de stupidă a lui Donald Trump a dus la reacții dure din partea unor medici americani care consideră că președintele Trump pune în pericol sănătatea oamenilor prin ceea ce spune. La unison, medicii și fabricanții de substanțe dezinfectante, pe considerent-ul că un prost găsește oricând alți proști care-l admiră și ascultă, au lansat în spațiul public un mesaj-alarmă: ”Dragi americani, vă rugăm, nu beți dezinfectant!”

Primul film postat pe YouTube. S-au împlinit 15 ani de când a fost postat prima înregistrare video pe YouTube. Pe 23 aprilie 2005, un anume ”Jawed” posta primul clip din istoria YouTube. Filmarea se numea ”Me at the Zoo” (eu la grădina zoologică- din eng.), iar în clip apărea un adolescent care vorbea despre lungimea trompelor de elefant. Sub numele ”Jawed” se ascundea chiar unul din fondatorii YOuTube, Jawed Karim. La doar un an de la lansare, YouTube a fost cumpărat de Google pentru suma de 1,65 miliarde de dolari. Jawed a primit atunci 140 de milioane de dolari și s-a retras din YouTube. Priviți AICI primul video postat pe YouTube.

 

VINERI, 24 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 10.417 +321
Vindecați 2.817 +339
Decedați 567 +22
Terapie Intensivă 241 +5
Teste făcute 121.602 +8.266
Carantină 12.251 -16
Izolare 27.410 -721

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. Înregistrate 447 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID, 48 decedați, 627 de persoane, din județul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 285 de oameni se află în carantină instituționalizată, potrivit informațiilor furnizate de autorități.  Persoane vindecate și externate – 90. De la începutul crizei, 496 de persoane au ieșit din carantină și 6.102 au ieșit din izolare.

#HUNEDOARA. Secție devastată la spitalul județean. Zece bolnavi COVID-19 din Centrul de Îngrijire și Asistență de la Păclișa au făcut prăpăd în spitalul din Deva, unde au fost internați. Fiind persoane cu afecțiuni psihice, ei au devenit violenți pe fondul schimbării mediului în care trăiesc, ”au tras de personal, de echipamente, au ridicat paturile, au vrut să sară pe geamuri”, potrivit prefectului de Hunedoara, Vasilică Potecă. Ei au fost duși înapoi la Păclișa unde sunt tratați într-o zonă special amenajată din centru. La Păclișa, în urma testelor făcute, s-a aflat că cinci membri ai personalului din centru sunt de asemenea pozitivi COVID-19.

COVID-19. Cea mai tânără victimă din România. Un tânăr de 26 de ani, din județul Mureș, este cea mai tânără victimă a noului coronavirus din România. Tânărul avea o comorbiditate, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, el suferea de obezitate.

 

Amploarea amendării românilor, știre de senzație în presa internațională. BBC: ”Amenzi uriașe în România pentru încălcarea măsurilor de izolare”, New York Post: ”Într-o singură lună de stare de urgență autoritățile au dat 200.000 de amenzi în valoare de 78 de milioane de euro, echivalentul impozitului plătit de companii pe luna februarie”. Englezii de la BBC explică fenomenul amendării masive a românilor prin faptul că România are unul din cele mai slab finanțate sisteme de sănătate și prin urmare, amenzile au rolul de a disciplina cetățenii astfel încât sistemul medical să nu devină suprasolicitat. În aceeași perioadă, în Marea Britanie, s-au dat 3500 de amenzi, între 30 și 60 de lire fiecare.

Președintele Consiliului European a anunțat că liderii UE au aprobat planul de asistență în valoare de 540 miliarde de euro. Banii vor putea fi folosiți în sisteme de siguranță pentru angajați, companii și state, iar măsurile care se iau pot fi operaționale de la 1 iunie 2020. Autoritățile europene au convenit să lucreze în continuare pentru elaborarea unui fond de relansare. Fondul trebuie să fie suficient de mare pentru a fi eficient în combaterea efectelor pandemiei în sectoarele și zonele geografice europene cele mai afectate. Comisia Europeană analizează în prezent care sunt nevoile exacte în fiecare zonă pentru a putea avansa o propunere concretă și documentată privitor la suma necesară pentru o relansare economică și socială notabilă a zonelor afectate.

TAROM reia zborurile din 2 mai. Compania națională de stat Tarom a anunțat vineri că începând cu data de 2 mai va relua zborurile. Primele curse operate vor fi Amsterdam – 2 mai și Atena – 4 mai. În 6 mai călătorii vor putea opta ca și destinații pentru Paris,  Frankfurt și Amsterdam. Pentru data de 8 mai se pot rezerva bilete și spre Munchen. Guvernul a semnat în ședința de guvern de joi acordatea unui credit de salvare a companiilor aeriene românești. Suma pe care au solicitat-o acestea ca să treacă cu bine peste criza coronavirusului a fost de 130 de milioane de euro.

Amânarea ratelor bancare în derulare. Potrivit Asociației Române a Băncilor,  băncile din România au soluționat 175 de mii de solicitări de amânare a ratelor, adică aproximativ 65 la sută din cele 270 de mii de cereri primite de la clienți pentru suspendarea obligațiilor de plată lunare din contractele de credit încheiate. Din totalul cererilor de suspendare a plății ratelor primite de bănci,  10.000 sunt venite din partea companiilor și diferența din partea persoanelor fizice. Raportat la totalul creditelor accesate, sunt afectate de amânarea plății ratelor, 17 la sută din creditele acordate persoanelor fizice și 10 la sută din totalul creditelor accesate de persoane juridice.

Un tuns ”la negru”? Până la 200 de lei. Pe timp de pandemie, cu frizeriile și coaforurile închise, serviciile de ”toaletare” a podoabei capilare au ajuns un lux. Funcție de distanța care trebuie parcursă, de expertiza frizerului și de riscul contractării virusului sau a unei amenzi usturătoare, un tuns, pe șest,  la domiciliul clientului poate costa în pandemie între 70 și 200 de lei. La fel o coafură de damă pornește de la 100 de lei. Există și posibilitatea deplasării clientului la domiciliul frizerului caz în care prețurile scad cu circa 10 la sută. Deși se anunță o relaxare a condițiilor de izolare după 15 mai, nu este sigur dacă din acel moment se vor redeschide frizeriile și coaforurile, acestea fiind considerate zone cu risc maxim de transmitere a infecției.

Diaspora, cel mai mare investitor în România. Banca Mondială anunță că românii din străinătate au trimis în țară anul trecut 7,2 miliarde de dolari. O sumă mai mare decât totalul investițiilor străine pe care România le-a atras în 2019, de 5,7 miliarde de dolari.

 

 

 

SĂMBĂTĂ, 25 aprilie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 10.635 +218
Vindecați 2.890 +73
Decedați 601 +33
Terapie Intensivă 235 -6
Teste făcute 126.645 +5.043
Carantină 12.009 -242
Izolare 26.159 -1.251

#HUNEDOARA. Cazuri COVIRUS. Înregistrate 455 (+8) de cazuri de îmbolnăviri cu COVID, 48 decedați, 628 de persoane, din județul Hunedoara, se află în izolare la domiciliu, fiind monitorizate din punct de vedere medical. Alţi 259 de oameni se află în carantină instituționalizată, potrivit informațiilor furnizate de autorități.  Persoane vindecate și externate – 90. Județul Hunedoara ocupă locul patru național privitor la numărul de cazuri de infecție COVID-19.

#HUNEDOARA. Producătorii hunedoreni se pot promova pe online. Producătorii și comercianții din județul Hunedoara sunt sprijiniți, în această perioadă dificilă în contextul restricțiilor cauzate de noul coronavirus. Astfel, Agenția de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara (ADEH), a pregătit cel mai mare și complex site oficial dedicat tuturor producătorilor autohtoni din județul Hunedoara. Sunt invitați să se promoveze pe site toți producătorii hunedoreni de legume, fructe, lactate, carne, mezeluri, produse agricole și de panificație, băuturi, siropuri, conserve, uleiuri și preparate alimentare. Cei interesați pot lăsa un mesaj cu date de contact și profilul producției la e-mail adeh_hd@yahoo.com sau la telefon 0354.105.676.

Studii noi. Coronavirus distruge pereții interiori ai vaselor de sânge. Noi detalii privitor la modul de acțiune al COVID-19 sunt descoperite de cercetători. Inițial, prezentată ca o pneumonie atipică, boala pare să aibă în spectrul său distructiv și un risc crescut de microtromboză. Adică formarea unor cheaguri mici de sânge care pot înfunda milioanele de vase capilare sanguine din corp. Alte simptome surprinzătoare includ leziuni ale pielii, pierderea gustului/mirosului, tulburări neurologice, leziuni renale și cardiace. Iar ultima constatare a specialiștilor dă o veste bună fumătorilor: ei sunt de cinci ori mai puțin susceptibili de a fi infectați decât nefumătorii.

Ca de la președinte la președinte. Trump l-a sunat pe Iohannis. Președintele României și cel al Statelor Unite ale Americii au avut o convorbire telefonică. Potrivit Administrației Prezidențiale, discuția a vizat situația generată de noul coronavirus. Trump și-a arătat disponibilitatea de a trimite în România ventilatoare pentru dotarea spitalelor. Totodată există promisiunea unui ajutor de 800.000 de dolari pe care România îl va primi de la americani pentru combaterea noului coronavirus.

Prag depășit. Pandemia de coronavirus a depășit sâmbătă pragul de 200 de mii de decese. SUA rămâne țara cea mai afectată de pandemie înregistrând peste 50.000 de decese. Numărul cazurilor de infectare la nivel mondial a ajuns la 2, 86 milioane. Tot sâmbătă, Marea Britanie a depășit pragul psihologic de 20.000 de decese din cauza COVID-19.

 

 Pandemia mai blândă cu românii. Se înregistrează 60 de zile de la înregistrarea primului caz de COVID-19 în România. Se întâmpla în 26 februarie 2020 la un tânăr de 20 de ani din județul Gorj contact al unui italian care fusese confirmat cu COVID-19. Comparativ, situația la 60 de zile de pandemie din România, este cu mult mai bună decât ceea ce s-a înregistrat în alte țări. Cifrele arată că România (10.635 cazuri) în ziua 60 a pandemiei are de zece ori mai puține cazuri decât avea Italia (105.792 cazuri) în aceeași zi, de opt ori mai puțin decât Spania (80.110 cazuri) și jumătate de cât avea Franța (22.304 cazuri). De ce? Explicația experților din sănătate este că în România măsurile de distanțare socială au fost luate din timp și au dat rezultate, după ce autoritățile au văzut ce se întâmplă în alte state din Europa.

La Ungheni, SUA e deja a chinezilor.  Un număr de 40.000 de măști de protecție au fost donate de China pentru municipiul Ungheni, din Republica Moldova. În semn de mulțumire primăria din Ungheni a afișat un banner cu mesaje aferente. Numai că, mulțumirea moldovenilor s-a dovedit a depăși chiar și cele mai mari așteptări. Pe banner, primăria din Ungheni a desenat harta Statelor Unite ale Americii pe care a pus apoi însemnele naționale ale Chinei. E asta diplomație de înaltă clasă, sau nu?! Ceea ce azi e etichetat ca greșeală de proporții, pe vremea în care ”rasa galbenă va domina lumea” gestul autorităților din Ungheni va însemna, poate,  un loc în față pe harta noii ordini mondiale. Bine asta dacă nu cumva, în acest caz,  avem de a face cu nefrecventabila prostie omenească.

Ortodoxinfo.ro închis pentru răspândirea de știri false. Autoritățile române au închis siteul ortodoxinfo.ro pentru că avea obiceiul de a răspândi informații nu prea ortodoxe. Promovat de niște oameni cu obsesii ce țin de istoria întunecată a omenirii și de teoriile conspirației, site-ul a titrat în plină pandemie un fake news de genul ”Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre”. Asta asortat cu teme care vorbeau despre implantarea unor cip-uri prin vaccinare. Administratorii site-ului au anunțat că vor suferi o mutație și vor reveni cu articole pe alt site.

Nici o crimă în șapte săptămâni. Pandemia face ca la Miami, Florida, SUA să nu se mai înregistreze nici o crimă timp de șapte săptămâni. Este pentru prima dată din 1957 când se înregistrează o așa lungă perioadă de ”pace”, atunci orașul a avut o perioadă de 9 săptămâni fără nicio crimă. Miami este o zonă cheie în traficul de droguri și prin urmare fenomenul infracțional este unul dintre cele mai de amploare din SUA.

 

DUMINICĂ, 26 aprilie 2020

 

România La zi vs. ziua precedentă
Infectați 11.036 +401
Vindecați 3.054 +164
Decedați 608 +7
Terapie Intensivă 236 +1
Teste făcute 136.518 +9.873
Carantină 11.775 -234
Izolare 24.052 -2.107

 

34 de ani de la Cernobîl. Data de 26 aprilie marchează Ziua Internațională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl. În dimineața zilei de 26 aprilie 1986, Reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl explodează. Aproape 8,4 milioane de oameni au fost expuși radiaților, iar 336.000 de persoane au fost evacuate.  La 34 de ani de atunci radioactivitatea în zonă este încă la cote mult peste cele normale admise.

 

 

 

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *