Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 17,6% în primele nouă luni

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 17,6%, în primele nouă luni, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 19,3%, faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020 comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2019. Volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 17,6%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+56,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+39,8%) şi la construcţiile noi (+6,4%). Pe obiecte de construcţii, ca serie brută,au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+19,5%), clădirile rezidenţiale (+18,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+14,2%)”, arată datele INS.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 19,3%, creştere reflectată în volumul lucrărilor de reparaţii capitale (+50,9%), al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+46,6%) şi al lucrărilor de construcţii noi (+7,7%).

Pe obiecte de construcţii, seriaajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidenţiază creşterea volumului construcţiilor inginereşti (+23,5%), clădirilor rezidenţiale (+19,1%) şi al clădirilor nerezidenţiale (+15%).

În septembrie 2020, comparativ cu august 2020, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 9,8%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+13,1%), lucrările de construcţii noi (+10,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+6,2%).

Pe obiecte de construcţii, seria brută indică creşteri astfel: construcţiile inginereşti (+13,1%), clădirile nerezidenţiale (+7,7%) şi la clădirile rezidenţiale (+5,3%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 1,6%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+1,8%) şi la lucrările de construcţii noi (+0,7%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 4,5%.

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică creşterea volumului construcţiilor inginereşti cu 3%.

Volumul clădirilor nerezidenţiale şi al clădirilor rezidenţiale a scăzut cu 6,5%, respectiv cu 3,5%.

În septembrie 2020, comparativ cu septembrie 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 18,7%.

Pe elemente de structură au fost înregistrate creşteri ale volumului lucrărilor de reparaţii capitale (+83,4%), al celor de întreţinere şi reparaţii curente (+16,7%) şi al lucrărilor de construcţii noi (+11,7%).

Pe obiecte de construcţii, seria brută evidenţiază creşteri ale volumului clădirilor nerezidenţiale (+35,1%), clădirilor rezidenţiale (+24,6%) şi al lucrărilor de construcţii inginereşti (+8,5%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 19,2%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+78,2%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+18,8%) şi la lucrările de construcţii noi (+10,6%).

Pe obiecte de construcţii, seriaajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii astfel: clădirile nerezidenţiale (+34,2%), clădirile rezidenţiale (+27,6%) şi la construcţiile inginereşti (+7,7%).

Indicii de volum în construcţiise determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcţii pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii. Indicii de volum în construcţii sunt calculaţi pe total ramură construcţii (secţiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcţii noi, reparaţii capitale şi lucrări de intreţinere şi reparaţii curente) şi pe obiecte de construcţii (clădiri rezidenţiale, clădiri nerezidenţiale şi construcţii inginereşti).

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *