Autotrenul care salvează vieţi

Maşina şcoală a paramedicilor SMURD a stârnit interesul vizitatorilor. Autotrenul unde este amenajat Centrul mobil a devenit loc de practică medicală pentru micuţi de doar câţiva anişori, dar şi tineri şi adulţi care au vrut să înveţe cum se fac corect manevrele de prim ajutor.

as. Lia Mircea explică manevrele

„Omul poate să fie căzut în stradă şi noi nu trebuie să trecem pe lângă el, să nu-i dăm importanţă! Trebuie să facem ceva, să-l ajutăm, să vedem de ce este acolo, căzut, să anuţăm un adult să vină să ne sprijine, să-l ducem la spital, da? Nu-l lăsăm acolo”, spune Mircea Lia, asistent şef la ISU Hunedoara. Îl ascultă atente două fetiţe. Paramedicul Claudiu Pălimariu completează: „Numărul la care sunăm este 112, este numărul de urgenţe! Sunăm şi anunţăm ce vedem, că este o persoană căzută!” Chiar şi micuţii de câţiva anişori s-au arătat interesaţi de modul în care se salvează oamenii, dar şi de munca pompierilor, mai ales că în centrul mobil au la dispoziţie şi desene animate care să le atragă atenţia. Așa că picii l-au urmărit la muncă pe celebrul „Pompier Sam”. O mămică îşi întreabă fetiţa de patru ani dacă a înţeles şi copila spune: „Da! Dacă găsim un om pe stradă, trebuie să-l ajutăm!”

Maia Stancu are numai 8 ani şi a fost foarte atentă la ceea ce i-au spus salvatorii SMURD. Acum ştie ce are de făcut dacă vede un om căzut în stradă: „Dacă trecem pe lângă el fără să-l ajutăm, nu o să fie bine, trebuie să-l ajutăm să trăiască! Ne oprim, îl întrebăm ce are şi îl putem ajuta prin nişte mişcări să poată respira. E bine să salvezi oameni pentru că trebuie să le dăm o şansă la viaţă.”

Centrul mobil a fost amenajat într-un autotren modificat – are o sală de şcolarizare spaţioasă unde cursanţii pot urmări atât filme educative, dar şi demonstraţii ale paramedicilor: „Le-am prezentat vizitatorilor Centrul mobil de pregătire a populaţiei, dar şi a echipajelor care acţionează în situaţii de urgenţă. Avem o sală de şcolarizare cu o capacitate de 40 de locuri, avem monitoare de prezentare, inclusiv pentru filme de animaţie de copii ca să ştie cum să se descurce în situaţii de urgenţă. Avem prezentarea pe ecrane cu ajutorul filmelor făcute de colegi paramedici, dar şi manechinele pe care noi facem practică şi demonstraţii pentru persoanele care participă la aceste cursuri de scurtă durată”, spune asistentul şef al ISU Hunedoara.

Toţi cei care au urcat în Centrul mobil, indiferent de vârstă, au fost interesaţi de modul în care se execută corect resuscitarea cardio pulmonară. Paramedici din Deva si Simeria au prezentat intervenţia asupra victimelor inconştietente căzute în stradă, fără puls. Primul pas este esenţial, iar sfatul paramedicilor este să te asiguri că nu ajungi victimă, din salvator: „Evaluaţi zona, vedeţi să nu existe eventuale pericole – să nu cadă mal de pământ sau tavanul.” Urmează apelarea numărului de urgenţă 112, apoi demararea manevrelor de prim ajutor până la sosirea echipajului specializat. „Cu mişcări blânde, se stabileşte nivelul de conştienţă: „Domnule, mă auziţi? Deschideţi ochii! ”, spune paramedicul Alexandru Popa şi scutură uşor manechinul aşezat în faţa cursanţilor. În cazul în care victima nu reacţionează, se trece la eliberarea căilor aeriene. Dacă pacientul nu respiră şi nu are puls, se încep manevrele de resuscitare: „30 de compresiuni toracice, cu o frecvenţă de 100-120 pe minut, cu o adâncime în apăsarea sternului de cinci-şase centimetri. După un ciclu de 30 compresiuni, se fac două ventilaţii gură la gură sau gură la mască”, detaliază asistentul şef de la ISU Hunedoara.

Robert Rus are 12 ani şi învaţă la liceul de Arte. Este pasionat de muzică, cântă la mai multe instrumente, dar crede că este esenţial să ştii cum să acorzi primul ajutor. Aşa că a fost deosebit de atent la explicaţiile celor doi paramedici care manevrau manechinul. Aceştia i-au explicat unde şi cum se aşează mâinile pentru a executa corect manevrele şi cum să găsească punctul pe care se efectuează compresiile toracice. „Am învăţat aici cum se resuscitează o persoană şi cum se aplică anumite manevre în caz că este în stop cardiorespirator. Nu e greu, dar e foarte util în caz de urgenţă. Trebuie să controlezi zona, să suni la 112 apoi ai câteva minute în care verifici cavitatea bucală, după care aplici manevrele: 30 de compresii, apoi respiraţie gură la gură. Acum chiar am curaj să ajut un om în caz de nevoie”, spune Robert, după ce paramedicii i-au permis să încerce manevrele chiar pe manechin. Toţi copiii care au ajuns la Caravana SMURD „Fii pregătit!” au primit diplome de pompieri juniori. Caravana SMURD a fost prezentă sâmbăta la Deva şi, duminică, la Brad. Până acum centrul mobil a participat la aproape o mie de sesiuni de instruire unde peste 20 de mii de persoane au aflat cum trebuie să reacţioneze în situaţii de urgenţă, dar mai ales în cazul persoanelor inconştiente.

 

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *