Aproape 2140 de șoferi au rămas fără permis, în ultimele 9 luni, pe șoselele județului. Depășirea vitezei este cea mai frecventă abatere de la codul rutier

În primele 9 luni ale anului 2023, polițiștii rutieri hunedoreni au intensificat activitățile preventive, în trafic,  pentru reducerii riscului rutier. Acțiunile vor continua și în perioada următoare.

 

Polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara au atribuții în domeniul supravegherii, îndrumării și controlului traficului rutier, al cercetării și soluționării accidentelor de circulație și prevenirii și combaterii încălcării normelor rutiere.

Creșterea siguranței rutiere constituie un obiectiv prioritar al polițiștilor hunedoreni, pentru atingerea căruia, în primele 9 luni ale acestui an, au fost organizate aproape 800 de acțiuni de prevenire și combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

Analizând evoluția numărului de accidente rutiere grave înregistrat în ultimii ani pe drumurile publice din județul Hunedoara, putem constata că:

 – în primele 9 luni din anul 2019, s-au înregistrat 173 de accidente grave, soldate cu decesul a 33 persoane și rănirea gravă a altor 171.

–   în  primele 9 luni din anul 2020, s-au înregistrat 106 de accidente grave, soldate cu decesul a 22 persoane și rănirea gravă a altor 98.

–   în  primele 9 luni din anul 2021, s-au înregistrat 59 de accidente grave, soldate cu decesul a 22 persoane și rănirea gravă a altor 41.

–   în  primele 9 luni din anul 2022, s-au înregistrat 59 de accidente grave, soldate cu decesul a 20 persoane și rănirea gravă a altor 48.

–   în  primele 9 luni din anul 2023, s-au înregistrat 61 de accidente grave, soldate cu decesul a 21 persoane și rănirea gravă a altor 44.

 Situația accidentelor rutiere grave produse în primele 9 luni din anul 2023.

În perioada supusă analizei, pe drumurile deschise traficului rutier din județul Hunedoara s-au produs 61  accidente grave de circulație având ca și consecință decesul a 21 de  persoane  și rănirea gravă a altor 44 de persoane.

Comparativ cu perioada similară a anului 2022 se constată următoarele:

  • numărul accidentelor crește cu 2 (61/59);
  • numărul persoanelor decedate crește cu 1 (21/20);
  • numărul persoanelor rănite grav scade cu 4 (44/48).

 

 

Principalele cauze generatoare a accidentelor rutiere grave înregistrate în perioada supusă analizei sunt reprezentate de:

     

  1. viteză neadaptată la condițiile de drum: 15  accidente grave (+7) soldate cu: 3 persoane decedate (-1) și 12  persoane rănite grav (+4);
  2. nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni: 9 accidente grave (constant9/9) soldate cu: 3 persoane decedate (constant 3/3) și 6 persoane rănite grav (constant 6/6);
  3. neacordarea priorității de trecere vehiculelor: 8 accidente grave (+3) soldate cu: 2 persoane decedate (+1) și 6 persoane rănite grav (-1);
  4. nerespectarea distanței între vehicule: 5 accidente grave (+1) soldate cu: 3 persoane  decedate (-1) și 4 persoane rănite grav (constant 4/4);

            

CONSTATĂRI

 

Din totalul celor 797 acțiuni preventive organizate de polițiști în primele 9 luni ale anului 2023, 257 de acțiuni au fost organizate pe linia impunerii respectării regimului de viteză legal stabilit;

44 de acțiuni au fost organizate pentru combaterea nerespectării regulilor de circulație de către pietoni;

10 acțiuni au fost organizate pentru combaterea neacordării priorității de trecere vehiculelor.

10 acțiuni au fost organizate pentru combaterea nerespectării regulilor de circulație de către bicicliști.

Cu ocazia activităților specifice întreprinse în teren, zilnic, polițiștii au aplicat 24.366 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea legislației rutiere reglementate de O.U.G. 195/2002, cu modificările și completările ulterioare .

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule 2.139 de permise de conducere,  au fost constatate 715 infracțiuni, din care 383 contra siguranței circulației pe drumurile publice și au fost retrase 909 certificate de înmatriculate.

Situația faptelor penale constatate și a permiselor de conducere reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice se prezintă astfel:

 

Infracțiuni constatate  – total 715
– infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice 383
– conducerea unui autovehicul neînmatriculat 35
-conducerea unui autovehicul cu nr. fals de înmatriculare 4
– conducerea unui autovehicul fă permis de conducere 96
– conducerea unui autovehicul cu permis necorespunzător/retras/anulat/suspendat 39
– conducerea unui autovehicul cu alcoolemie peste limita admisă 158
– conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive 26
– refuz recoltare mostre biologice 13
– alte infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice 12
– infracțiuni de altă natură 332

 

Permise conducere suspendate direct – total 1787
– pt. conducere sub influenta băuturilor alcoolice 111
– pt. defecțiuni tehnice grave 1
– pt. depășirea vitezei cu mai mult de 50 km/h 706
– pt. depășirea vitezei cu mai mult de 70 km/h 51
– pt. nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferata 5
– pt. adoptarea unui comportament agresiv pe drumurile publice 6
– pt. nerespectarea normelor privind depășirea vehiculelor 370
– pt. neacordarea priorității de trecere vehiculelor 142
– pt. neacordarea priorității de trecere pietonilor 60
– pt. nerespectarea culorii roșii a semaforului electric 63
– pt. circulație pe sensul opus 20
– pt. alte contravenții 243
-permise reținute TOTAL (contravenții + infracțiuni) 2139

 

 

Cu ocazia acțiunilor organizate în trafic, polițiștii au aplicat, pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, 110 sancțiuni contravenționale, iar în 158 de cazuri au întocmit dosare penale în care conducătorii auto au fost/sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, în timp ce, în 13 cazuri, conducătorii auto au fost/sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea mostrelor biologice necesare stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, față de conducătorii de autovehicule aflați sub influența drogurilor sau a substanțelor similare au fost întocmite 19 dosare penale.

Polițiștii rutieri vor continua activitățile preventive, în trafic, în scopul conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun  în situația în care nu respectă normele rutiere și a adoptării, de către aceștia, a unei conduite responsabile.

 

 

IPJ Hunedoara

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *