Simfonia magnoliilor

Albe sau roz, mici precum pumnii pruncilor sau mari cât cupele medievale, aromate şi fragile, milioane de flori de magnolie îşi dezleagă misterul către privitori. După atâta iarnă, sufletul se răsfaţă în nuanţe şi miresme delicate. Magnoliile cântă sub asaltul insectelor care le pradă polenul. Crengile par încărcate de nuferi şi fac din Parcul Dendrologic de la Simeria unul dintre cele mai frumoase locuri din ţară.

Primăvara face spectacol în parcul din Simeria unde arbuştii de primăvară îşi reped arcadele colorate în minicurcubee peste aleile care şerpuiesc între malurile înverzite ale locului.

În oceanul de verdeaţă de 70 de hectare, magnoliile şi tufişurile se strâng în insule unde pare că aerul a înflorit în toate culorile fericirii. „Avem mai multe specii înflorite: „Ploaia de soare” este în vârful de formă acum. Mai avem gutuiul japonez în două variante de culoare – un roz pal şi un roşu strălucitor”, explică directorul rezervaţiei, Daniel Pitar.

Ne conduce în zona lacurilor unde un şirag de magnolii îşi aranjează petalele în luciul apei.

„Aici sunt mai multe specii de magnolii – magnolia susan cu flori mov, imaculata magnolia denudata, iar, pe marginea lacului de pământ, e o magnolia soulangeana, albă cu nuanţe de roz-violaceu la exterior.

Fiecare magnolie are formele şi culorile ei specifice, dar şi un parfum aparte”, povesteşte inginerul silvic.

Potecile par aurite de atâta polen, iar directorul arboretumului arată către tisele verzi care sunt încărcate acum cu mici saci gălbui.

Daniel Pitar

O plimbare pe aleile parcului amenajat în stil englezesc îţi poartă paşii către copacii care sunt adevărate simfonii florare.

Dincolo de lacuri, îţi atrage atenţia o magnolie cu braţe groase şi contorsionate. Cu palmele înflorite, îşi arată petale zburlite. Crengile ei par să se întindă larg ca să te prindă într-o îmbrăţişare de aprilie. „Ea este cea mai frumoasă magnolie pe care o avem în parc, o magnolia soulangeana, deosebită atât prin bogăţia florilor, mirosul specific, dar şi forma bizară în care a ales ea să crească.

Am lăsat-o să se întindă după cum şi-a dorit şi am fost răsplătiţi cu o apariţie unică. Ea este una dintre mândriile noastre”, adaugă Daniel Pitar.

Drumul înflorat al buburuzei

În lac, peştii alunecă alene printre florile scăpate de magnolii în apa lină. De departe, ai putea jura că sunt nuferi.

Aici, la trilurile păsărilor care umplu liniştea parcului se adaugă glasul bombat al broscoilor care îşi caută partenere.

Primăvara este aici la ea acasă – la fiecare pas descoperi minunăţii de arbuşti împovăraţi de  flori în culori vii.

Şi totuşi, vizitatorii vin acum în parcul dendrologic atraşi de spectacolul zecilor de magnolii. Un fotograf a găsit locul perfect al unei şedinţe foto pentru absolventele de-a XII-a. „E foarte multă verdeaţă şi flori. Parcul din Simeria este locul potrivit pentru o sesiune de fotografie, mai ales că am venit aici cu o grupă de fete şi lor le plac mult florile. Se aud păsările foarte frumos şi e o atmosferă plină de linişte. E un moment unic acum în parc cu atât de multe magnolii înflorite în atât de multe culori şi nuanţe şi e un spectacol de admirat”, spune fotograful Danil Tătar.

Fetele care au găsit în magnolii decorul de poveste vin tocmai de la un colegiu din Petroşani: „Ador acest peisaj şi magnoliile sunt acum „cireaşa de pe tort”, spune o tânără care se aranjează distret alături de o denudata. Colega ei este şi ea entuziasmată: „Ambianţa este mirifică aici, iar magnoliile sunt minunate. Vă mărturisesc că atunci când ne-au spus că ajungem aici, la şedinţa foto pentru absolvire, primul lucru la care m-am gândit au fost magnoliile!”

Îmbrăcate de sărbătoare în cinstea primăverii, magnoliile atrag turiştii mai abitir decât albinele: „Am fost şi săptămâna trecută, dar atunci erau înflorite doar o parte dintre magnolii, acum ne-am întors să le vedem şi pe cele proaspăt înflorite”, spune o doamnă ieşită la vânătoare de cadre.

De-a lungul timpului, 13 specii au fost aduse aici din toată lumea, povesteşte Daniel Pitar: „Parcul din Simeria este asociat cu magnoliile datorită multitudinii de exemplare şi specii aclimatizate în zonă.

Într-o istorie de 300 de ani, în Arboretumul Simeria au fost aduşi extraordinar de mulţi arbori şi arbuşti. În prezent, avem circa 2.300 de specii diferite, unele într-un singur exemplar, altele cu mult mai multe prezenţe.

Magnoliile au fost aduse special pentru a înfrumuseţa acest loc. Perioada loc de înflorire debutează undeva la început de aprilie şi merge până în iunie când vedeta este arborele de lalea care va deveni atunci punctul de atracţie pentru vizitatorii parcului.”

Arboretumul Simeria are aproape 70 de hectare şi este acum sub tutela Ministerului Cercetării. Actuala rezervaţie a fost, în secolul 18, parcul unui impresionant conac. Vechiul arboretum al familiei Gyulay a devenit între timp un superb parc romantic, englezesc.

 

Miile de specii şi subspecii de arbori şi arbuşti aduse din toată lumea îi dau o valoare ştiinţifică şi estetică inestimabilă. „Parcul dendrologic este amenajat în stil peisagistic englezesc. Asta înseamnă că nu toaletăm pomii şi arbuştii după diferite forme, ci vegetaţia este lăsată să se dezvolte natural, cu intervenţii minime asupra coroanelor. Tot ceea ce înseamnă aspect se realizează prin jocuri de culori, prin modul de plantare al arborilor, dar şi alternanţa între zonele cu vegetaţie şi cele cu poieni”, arată inginerul silvic.

E şi el fascinat în faţa magnoliilor: „Un specialist este impresionat de ele la fel ca un vizitator obişnuit – îmi place varietatea lor, parfumul şi poate cel mai mult mă impresionează fragilitatea florilor de magnolie.

E bine de ştiut că florile acestea nu rezistă dacă sunt culese de pe arbore aşa că de ele ne putem bucura doar în natură, în arborele unde au crescut.”

Cea mai puţin cunoascută magnolie din parc este şi cea mai impozantă: „Cea mai mare magnolie din Arboretumul Simeria este magnolia acuminata, care este originară din Statele Unite.

Este de altfel şi singura magnolie de interes forestier. Creşte până la 25-30 de metri şi e un lemn cu proprietăţi extraordinare atât în ceea ce priveşte coloritul, cât şi rezistenţa ei mecanică”, spune directorul parcului.

 

Arborele lalea

O altă vedetă care va intra în atenţia turiştilor de luna viitoare este „Liriodendron tulipifera”, cunoscut sub numele de arborele lalea datorită formei florilor care seamănă cu floarea de grădină.

Frunzele în formă de liră adăpostesc atât bobocii din acest an, care se vor deschide undeva la mijlocul lunii mai, dar şi rămăşiţele de anul trecut ale florii.

La fel ca magnolia acuminata, arborele de lalea face parte din familia Magnoliaceae şi este originar din America de Nord.

 

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *