Cutremur de magnitudinea 6,4 în Croaţia. O centrală nucleară slovenă oprită

UPDATE: Cel puţin o persoană – o fată – a murit, iar multe alte persoane au fost rănite marţi, în cutremurul de magnitudinea 6,4 din Croaţia, a anunţat premierul croat Adrej Plenkovic, iar căutările continuă, relatează AFP ş Reuters.

Potrivit centrului german de Cercetare în Geoştiinţă (GFZ) şi postului de ştiri N1, epicentrul a fost localizat la Petrinja, la aproximativ 50 de kilometri de Zagreb, la o adâncime de zece kilometri.

„Avem informaţii potrivit cărora o fată a murit. Nu avem nicio altă informaţie despre victime”, a declarat premierul Adrej Plenkovic, care s-a dus la faţa locului.

„Armata este aici pentru a ajuta. Trebuie să deplasăm anumiţi locuitori de la Petrinja, pentru că nu sunt în siguranţă aici”, a anunţat el.

Potrivit postului N1, care citează membri ai autorităţii locale, fără alte precizări, a murit un copil în vârstă de 12 ani.

„Există fracturi, comoţii cerebrale, iar unele au fost operate”, a declarat directorul serviciilor de salvare de la Sisak, în apropiere de Petrinja, Tomislav Fabijanic.

Singura centrală slovenă, care se află la aproximativ 100 de kilometri de epicentrul seismului, a fost oprită ca o măsură de precauţie, potrivit agenţiei de presă STA.

Un cutremur de magnitidinea 6,4 a avut loc marţi în Croaţia şi a cauzat surparea unor imobile în oraşul Petrinja (centru), a anunţat Institutl american de geofizică USGS, iar centrala nucleară Krsko din Slovenia a fost oprită „din precauţie”, în contextul în care un cutremur a avut loc în Croaţia şi luni, relatează AFP.

Epicentrul cutremurului, care a avut loc la ora locală 12.30, la o adâncime de zece kilometri, a fost localizat la aproximativ 50 de kilometri nord de Zagreb. Locuitori ai capitalei croate s-au panicat şi au ieşit în stradă.

„Scoatem, în prezent, oameni dintre dărâmături. Nu ştim încă dacă există morţi sau răniţi”, a declarat, la un post local de televiziune, primarul din Petrinja, Darinko Dumbovic.

„Este o panică generală. Toată lumea încearcă să afle soarta apropiaţilor”, a adăugat el.

Imagini din oraş – cu aproximativ 20.000 de locuitori – surprind acoperişuri surpate şi străzi acoperite de crărămizi şi moloz.

Cu o zi mai înainte, luni, un cutremur de o intensitate mai mică, de 5,2, a avut loc în aceeaşi regiune, însă a cauzat doar pagube materiale minore.

Balcanii sunt o zonă cu o puternică activitate seismică, iar cutremurele sunt frecvente.

O CENTRALĂ NUCLEARĂ SLOVENĂ OPRITĂ

Centrala nucleară slovenă Krsko a fost oprită marţi, ”din precauţie”, a anunţat o purtătoare de cuvânt, fără să facă alte precizări.

Potrivit agenţiei de presă STA, este vorba despre o ”procedură normală în cazul unor cutremure puternice”.

Cutremurul a fost resimţit în capitala slovenă Ljubljana, dar şi în alte ţări din regiune – în Ungaria şi Austria -, potrivit unor martori şi presei.

Construit în epoca iugoslavă şi dat în folosinţă în 1983, reactorul de tip Westinghouse de la Krsko, cu o putere de 700 de megawaţi, este unica centrală nucleară din Slovenia, care împarte această instalaţie cu Croaţia.

Reactorul urma iniţial să-şi întrerupă activitatea în 2023, după 40 de ani de funcţionare.

Însă Ljubljana şi Zagrebul au decis, în 2015., să prelungească activitatea reactorului cu 20 de ani, în pofida protestelor mai multor ONG-uri.

Reactorul acoperă aproximativ 20% din nevoia de electricitate a Sloveniei şi 15% din nevoile Croaţiei.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *