Deshumare după şase ani în misteriosul caz de moarte violentă a unei tinere la Spitalul Judeţean Deva

Medicii legişti deschid mormântul tinerei Loredana Dâmbean pentru a elucida cazul morţii violente ce s-a petrecut în urmă cu aproape şase ani la Spitalul Judeţean de Urgenţe Deva. Deshumarea va avea loc miercuri, 2 august 2017. Cazul tinerei revine ca o copie la indigo, după ce tatăl Loredanei a murit într-un accident cumplit, provocat de un şofer de TIR al unei firme din Franţa, iar anchetatorii (ca şi în cazul de faţă) au împins hârtii şapte ani ca ajungă la concluzia că „mortul e de vină”. Din cauza tergiversării anchetei, statul român a fost obligat la CEDO să plătească daune. În cazul morţii Loredanei Dâmbean, judecătorii au cerut procurorilor să redeschidă speţa într-un singur dosar şi să cerceteze „in rem” cazul sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte.

 

Viaţa Loredanei Dâmbean s-a încheiat brusc în dimineaţa zilei de 12 septembrie 2011. Avea doar 23 de ani. Moartea violentă a tinerei a survenit în condiţii încă neelucidate. În caz sunt implicate cadre medicale ale Spitalului Judeţean de Urgenţe Deva, logodnicul victimei şi un echipaj al serviciului de Ambulanţă. Misterul morţii Loredanei este amplificat de faptul că hainele i-au fost aruncate la gunoi, înregistrările camerelor de supraveghere video din spital au fost şterse, iar fişa medicală de internare a fost contrafăcută. Cu câteva luni înainte să moară Loredana absolvise facultatea de Drept şi începuse să lucreze la dosarul tatălui său, ucis într-un accident rutier, cauză pentru care Statul Român a fost condamnat în 2013 la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Moartea tinerei juriste este pe cale de a deveni pricină de judecată la CEDO

România condamnată la CEDO în cazul Dâmbean

Povestea familiei Dâmbean parcă e desprinsă dintr-un film poliţist în care un scenarist mediocru îşi omoară cu cinism personajele şi pe urmă trimite un detectiv încurcă-lume să frece menta câteva sezoane, timp în care probele dispar una câte una. Înainte de a relata cazul Loredanei am găsit de cuviinţă să readucem în actualitate, foarte pe scurt, sfârşitul tragic al tatălui ei pentru că – veţi vedea – cele două cazuri au destul de multe în comun. Gheorghe Dâmbean a decedat într-un macabru accident de circulaţie ce s-a produs în după-amiaza zilei de 28 iulie 1999, în jurul orei 17,  pe DN 7, la kilometrul 370, în apropierea municipiului Orăştie. În accidentul care a curmat viaţa cetăţeanului român a fost implicat un autotren al firmei franceze Willy Betz France. Procurorul Dorel Herban a stabilit că mortul este de vină, deşi prima expertiză susţinea contrariul. Serviciile Interpol din Franţa dădeau de înţeles că a dispărut de la dosar un document deosebit de important, pe timpul cercetărilor penale. Ancheta şi procesul au durat nepermis de mult (şapte ani), timp în care a urmat o a doua expertiză tehnică care a dus la scoaterea definitivă de sub urmărire penală a şoferului străin.

Loredana Dâmbean avea zece ani când şi-a pierdut tatăl în teribilul accident. Au urmat câţiva ani când în casa familiei Dâmbean au fost mai multe plângeri penale pe masă decât pâine. Mama sa, o femei cu venituri modeste (are o pensie de 350 de lei), s-a bătut pentru dreptate şi nu-i de mirare că Loredana a urmat facultatea de Drept. În 2011 devenise jurist şi pregătea cazul „Dâmbean vs. România” pentru CEDO. Loredana a murit înainte să afle că judecătorii de la Strasbourg au decis condamnarea Statului Roman la plata a 15.000 de euro daune morale şi 390 de euro cheltuieli de judecată către mama sa, Maria Dâmbean. Acum, femeia care s-a bătut şapte ani cu „sistemul” pentru moartea soţului duce altă luptă ca să afle adevărul în cazul fiicei sale, Loredana.

Moartea violentă a Loredanei Dâmbean

În dimineaţa zilei de 12 septembrie 2011, Loredana şi-a trezit logodnicul, pe Marius Glava, pentru că se simţea rău. („O cădere de calciu că suferea de spasmofilie şi astfel de crize apăreau destul de frecvent”, ne relatează mama victimei.) Era în jurul orei 6:50 când logodnicul a chemat Salvarea şi pe fratele Loredanei. La scurt timp a sosit un echipaj medical care i-a administrat pacientei calciu şi diazepam. Loredana şi-a revenit, însă după plecarea echipei medicale a început să se simtă iarăşi rău. Fratele a luat-o pe braţe şi ( împreună cu logodnicul) a dus-o cu maşina personală până la poarta spitalului, după care cei doi au transportat-o cu un cărucior la serviciul Primiri Urgenţe. Era în jurul orei 9 – 9:05. La 9:15 Loredana a intrat în cabinetul medical şi „aparţinătorii” au rămas în hol. Pacienta a fost scoasă câteva minute mai târziu pe un pat mobil „acoperită cu un cearşaf şi cu un tub în gură” spun cei doi însoţitori. La ora 10:30, ei au fost chemaţi să preia bijuteriile Loredanei pentru că fusese declarată moartă. Doctorii nu mai vorbesc despre spasmofilie, ci de o lovitură la tâmplă care a cauzat decesul.

Cine a ucis-o pe Loredana Dâmbean?

La dosar apar mai multe informaţii contradictorii în legătură cu ora decesului. Pe certificatul medical constatator al decesului nu este precizată nicio oră, pe fişa de observaţie este menţionată ora 10:30, un angajat al spitalului declară în scris că decesul a fost confirmat verbal la 9:30, iar în ancheta Colegiului Medicilor apare că decesul a fost declarat la ora 11:30. În înscrisurile medicale se arată că Loredana a avut parte de o moarte violentă cauzată de un traumatism cranio-vertebro-cerebral, dar după şase ani de anchetă nu se ştiu împrejurările în care s-a produs lovitura cauzatoare de moarte. Au fost cercetaţi fratele şi logodnicul, în ideea că ar fi scăpat-o din braţe în drum spre spital, şi cadrele medicale care ar fi putut-o trânti din neglijenţă. De asemenea, trebuie spus că, începând cu 9 ianuarie 2015, poliţiştii au adăugat în lista suspecţilor şi pe medicul de la Ambulanţa care a fost la domiciliul victimei, el fiind cercetat pentru o presupusă infracţiune de ucidere din culpă. Pe parcursul anchetei au fost compromise ori s-au pierdut câteva probe. Astfel, a fost ştearsă înregistrarea video a camerelor de supraveghere de pe holul spitalului, care putea arăta starea în care a ajuns pacienta la Urgenţe. Hainele cu care Loredana a intrat în cabinetul medical au dispărut fără urmă, iar fişa medicală de internare a fost contrafăcută pentru că cineva ar fi vărsat ceva lichid pe ea. O echipă de legişti de la Bucureşti va examina, miercuri, 2 august 2017, rămăşiţele pământeşti al Loredanei Dâmbean în tentativa de a elucida misterul morţii tinerei juriste.

Marcel BOT

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *