Diana Diniș, coordonatorul curățeniei generale în Hunedoara: “Mi-am dorit să fiu coordonator pentru că cred în puterea exemplului.”

150 de ţări din întreaga lume se unesc, mâine, în cea mai ambiţioasă mişcare civică la nivel internaţional – World Cleanup Day. Pe 15 septembrie 2018, milioane de voluntari din întreaga lume vor spune ‘Let’s Do It!’ în lupta împotriva uneia dintre cele mai presante probleme de mediu – deşeurile. World Cleanup Day va începe pe 15 septembrie, la ora 10,00, în Noua Zeelandă. Valul de acţiuni de curăţenie va urma soarele prin 24 de fusuri orare şi se va încheia 36 de ore mai târziu în Hawaii. Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populaţia Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament.

Reporter Ada Beraru: Diana Diniș, ești coordonatorul “Let`s Do It, Romania!” în județul Hunedoara, anul acesta. La a câta ediție a ajuns evenimentul acesta și care este originea și istoria lui?

Diana Diniș: România este la a șasea editie. Totul a început în anul 2008, atunci când Estonia a fost cea care a organizat prima Zi de Curățenie Națională, la inițiativa „Let`s Do It, World!”, organizatorii evenimentului „Word Cleanup”, eveniment în cadrul căruia a reușit să mobilizeze 50.000 de voluntari într-o singură zi. România face parte încă de la început din rețeaua internațională, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Acestea s-au dezvoltat în ultimii 10 ani, ajungând să numere 150 de țări. “Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.400.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50 000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică.

Rep.: Cum ai ajuns și de ce ți-ai dorit să coordonezi “Let’s Do It, Romania!” 2018 în județul Hunedoara?

Diana Diniș: A fost o întâmplare frumoasă, mi-am dorit să fiu coordonator deoarece cred în puterea exemplului.

Rep.: Ai mai coordonat, până acum, alte evenimente similare? Care este parcursul tău profesional?

Diana Diniș: Nu am mai coordonat până acum evenimente care să implice atât de mulți voluntari. Doar evenimentele organizate de Subfiliala Crucea Roșie Deva. Pe plan profesional, am terminat facultatea în 2016 și de atunci până în prezent lucrez ca inginer de mediu.

Rep: Cât de complicat a fost să organizezi igienizarea unui județ întreg?

Diana Diniș: Nu este ușor, fără implicarea instituțiilor și a directoarei de la Filiala de Cruce Roșie Hunedoara nu aș fi reușit să fac nimic. Daca tot am ocazia vreau să le mulțumesc, la fel și prieteniilor mei care m-au ajutat cu lucruri simple de la pregătirea dosarele pentru întâlniri până la a mă suporta cum vorbesc nonstop despre “Let`s Do It, România!”.

Rep: Câți voluntari s-au înscris? Câți hunedoreni se vor implica, în 15 septembrie, pentru a curăța județul de gunoaie?

Diana Diniș: În jur de 2.000 de voluntari dar eu sunt sigură că se vom fi mult mai mulți.

Rep.: Sunt puncte de colectare și în mediul rural sau numai în mediul urban?

Diana Diniș: Sunt și în mediul rural, aproape jumătate din puncte sunt la sat.

Rep.: Cine dorește să ajute, ce trebuie să știe?

Diana Diniș: Să se înscrie pe platforma https://www.letsdoitromania.ro, acolo vor găsi și punctele de înregistrare voluntari din județ și programul acestora. Avem puncte de înregistrare a voluntarilor în toate orașele județului, dar și la Pui, Ribița, Sântămărie-Orlea, Sarmizegetusa, Șoimuș, Totești, Vălișoara, Teliucu Inferior și Zam.

Rep.: Deși astfel de acțiuni nu sunt o premieră, românii cu spirit civic organizând zeci sau poate sute de astfel de acțiuni de-a lungul anilor, vedem, în continuare, parcările și multe margini de șosea pline de gunoaie. Chiar voluntarii de la acțiunile de igienizare s-au declarant, pe parcursul anilor trecuți, stupefiați de faptul că, la doar două săptămâni, gunoaiele apar la fel de multe și, în aceleași locuri. De ce nu sunt aceste campanii de igienizare eficiente pe termen lung?

Diana Diniș: Cu perseverență, vor fi eficiente.

Rep.: Care ar fi soluția pentru a obține rezultatele dorite?

Diana Diniș: Cât mai multe campanii de informare, conştientizare și colectare selectivă a deșeurilor reciclabile.

Rep.: Care sunt așteptările de la “Let’s Do It, Romania”, ediția din 2018?

Diana Diniș: Un milion de „doers” (n.r. participanți), în aceeași zi la curățenie!

Rep.: Foarte multe persoane aruncă gunoaie la întâmplare, deși o cantitate covârșitoare ar putea fi reciclată, iar o altă parte ar putea ajunge în locuri special amenajate nu pe marginea drumurilor, în parcări, pe câmpii și dealuri, printre munți, pe cursurile apelor, ba chiar și în lacuri, mări și oceane. Care crezi că e soluția optima pentru a convinge oamenii să arunce gunoaiele la tomberon?

Diana Diniș: Educația și coștientizarea.

Rep.: Colectarea selectivă încă pare să rămână, pentru România, un vis frumos. Ce putem face în condițiile în care cetățenii se plâng că deșeurile pe care ei le sortează, acasă, în vederea reciclării, sunt amestecate și puse la grămadă chiar de către gunoierii care le colectează?

Diana Diniș: Sunt amestecate cele reciclabile și sortate manual la stațiile de sortare, însă aspectul acesta nu prea este cunoscut. Nu spun că nu există și excepții.

Rep.: Dacă ar fi să schimbi ceva la lumea asta mare ce ai schimba?

Diana Diniș: Mi-aș dori ca oamenii să se întoarcă la natură, la lucrurile simple.

Rep.: Care e lucrul care te întristează cel mai mult?

Diana Diniș: Nepăsarea.

Rep.: Care e lucrul/ persoana/ situația/ întâmplarea care îți aduce bucurie?

Diana Diniș: Când văd efectele muncii mele de voluntar. Când văd că ceea ce oferi – primești. Da! Chiar așa este. Zâmbești, și ți se zâmbește înapoi!

 

Ada BERARU

Un comentariu la „Diana Diniș, coordonatorul curățeniei generale în Hunedoara: “Mi-am dorit să fiu coordonator pentru că cred în puterea exemplului.”

  • 3 iunie 2021 la 13:20
    Permalink

    Diana este o tanara minunata. Este implicata in foarte multe actiuni de voluntariat in folosul comunitatii, dedicandu-le o mare parte din timpul si din energia ei. Sunt convinsa ca a obtinut si va obtine multe rezultate pozitive alaturi de alte persoane inimoase, in urma actiunilor in care se implica.
    Din pacate aceste actiuni nu sunt dublate si de interesul administratiilor locale care sunt conform legii responsabile de gestionarea deseurilor municipale. Enumar doar cateva: nu este asigurata infrastructura pentru gestionarea tuturor tipurilor de deseuri (ex, deseurile din constructii si demolari), nu se face constientizarea necesara in randul populatiei si in scoli privind colectarea selectiva a deseurilor reciclabile, nu se face monitorizarea indeplinirii indicatorilor de performanta de catre serviciile de salubritate, nu aplica tarife diferentiate la colectare, nu aplica sanctiuni pentru nerespectarea de catre populatie a legislatiei referitoare la deseuri (a se vedea Legea 211/2011 privind regimul deseurilor, in special art. 17).
    Si atunci te intrebi: nu este pacat de munca acestor tineri/voluntari sufletisti?
    Oricum eu le doresc sa continue, sa incerce sa schimbe ce este necesar astfel incat sa ajungem la normalitate. Mult succes Diana, mult succes tuturor celor implicati!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *