Inspectorii de muncă încheie două campanii pe linia sănătății și securității în muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a încheiat două campanii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Una dintre acţiuni s-a referit la verificarea modului în care angajatorii din domeniul transportului şi distribuţiei energiei electrice respectă prevederile legale la lucrările de mentenanţă. Din statistica Inspecţiei Muncii a reieşit că în ultimii ani a crescut frecvenţa şi gravitatea accidentelor de muncă în domeniul energetic. Această tendinţă a fost factorul determinant care a condus la declanşarea acţiunii de monitorizare şi verificare a modului în care unităţile de profil respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă dar şi a modului în care sunt implementate de către angajator la fiecare loc de muncă a măsurilor de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă.

S-a avut în vedere necesitatea creşterii gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea la toate locurile de muncă dar şi încurajarea unei abordări participative prin implicarea salariaţilor şi reprezentanţilor angajatorilor. Campania începută în luna iulie 2019 s-a soldat cu patru angajatori sancţionaţi la care s-au aplicat opt sancţiuni contravenţionale (două amenzi şi şase avertismente). Valoarea amenzilor a fost de 18.000 lei. S-au dispus opt măsuri de remediere a deficienţelor constatate. Deficienţele s-au referit la : neinstruirea periodică de către conducătorul locului de muncă, nerealizarea măsurilor dispuse în controalele anterioare, neîntocmirea documentelor de urmărire a parametrilor funcţionali ai echipamentelor de muncă”, arată Florin Bozdog, inspector șef al ITM Hunedoara.

A doua campanie desfăşurată s-a referit la aprecierea calității evaluării riscurilor și a măsurilor privind riscurile ergonomice. Reprezentanți ai șapte state membre (Cipru, Danemarca, Grecia, Finlanda, Polonia, România și Suedia – președinte) au înființat WG EMEX în septembrie 2017 care este un grup de lucru pentru riscurile emergente în materie de securitate și sănătate în muncă.

Acţiunea a fost îndreptată asupra modului în care inspectorii de muncă efectuează controalele, evaluează riscurile şi dispun măsurile aferente disfuncţionalităţilor constatate. Pe parcursul campaniei s-a urmărit modul de identificare a riscurilor şi a lucrătorilor expuşi acestor riscuri. În evaluarea riscurilor de la locurile de muncă au fost avute în vedere riscurile ergonomice, cum ar fi ergonomia vizuală, iluminatul ambiental precum şi fizice cum ar fi vibraţiile, zgomotul, temperaturile prea ridicate sau prea scăzute. Evaluările s-au referit la modul de stabilire a nivelurilor de risc, la modul de constatare şi la aplicarea măsurilor de prevenire şi protecţie dispuse”, mai arată sursacitată.

Au fost controlate 80 de întreprinderi la care lucrau 5537 de angajaţi, din care 2991 femei, 285 tineri până în 24 de ani şi 177 persoane cu vârsta peste 60 de ani. Au fost aplicate 10 avertismente unui număr de nouă angajatori.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *