La Băița are loc Festivalul Internațional de Textile Extraordinare (FITE), Déviations

Muzeul Textilelor, Primăria Băița și Școala Gimnazială Băița organizează, în perioada 6-8 iulie, Festivalul Internațional de Textile Extraordinare (FITE), Déviations, care este organizat de către parteneri din Franța în colaborare cu instituții de cultură și educație din România, la Băița (jud. Hunedoara), localitate care găzduiește ineditul Muzeu al Textilelor, unicat în România.

Programul face parte din FITE România, care se va desfășura la Băița, Brașov, Sibiu, București și Constanța, între 6-14 iulie, 2019. Programul evenimentului este următorul:

Sâmbătă, 6 iulie – Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, 20A, județul Hunedoara:

  • 15:30 – 18:30 Workshop de xilogravură, Simboluri Ancestrale din Pădureni, Coordonator, Prof. Mircea Lac
  • 16:30 – 17:30 Vizita expoziției Lâna și Apa—Cergi și Țoluri Țesute și Împâslite din Regiunea Balcano-Carpatică. Tur cu Florica Zaharia, muzeograful expoziției
  • 17:30 – 18:30Vizita expoziției Decenii de Memorie Vizuală—Fotografii de Ana și Gheorghe Tripon

Sâmbătă, 6 iulie – Pe Haldină în Băița, județul Hunedoara:

  • 18:30 Zilele Comunei Băița, eveniment organizat de Primăria Băița, Consiliul Local Băiţa şi Şcoala Gimnazială Băiţa

Duminica, 7 iulie – Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, 20A, județul Hunedoara

  • 10:00 – 12:00 Vizitarea unei selecții de costume din estul Europei și România, din colecția Muzeul Textilelor. Tur cu Florica Zaharia, Director, co-proprietar al Muzeului Textilelor
  • 12:00 – 13:00 Vizita instalației Lenore Tawney și Inovațiile sale de Țesere, tur cu Florica Zaharia

Duminica, 7 iulie – Scoala Gimnazială Băița, județul Hunedoara:

  • 10:00 – 12:00 Prezentarea „Firului urban”, arhitectură nomadă textilă concepută de Școala Națională Superioară de Arhitectură din Clermont-Ferrand și școala primară Charles Perrault din Clermont-Ferrand în colaborare cu Școala Gimnazială din Băița. Coordonator, Director Crişan Dorin

Duminica, 7 iulie – Muzeul Textilelor, Corp C, Sat. Hărțăgani, Nr. 434, judetul Hunedoara

  • 14:30-15:30 Vizita Muzeului Textilelor, Corp C

Duminica, 7 iulie – Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, județul Hunedoara

  • 16:00 – 17:00  Prezentarea colecției „Alba”, (Blanc) de Mirela Trăistaru, artist, realizată în Franța și România

Duminica, 7 iulie – Pe Haldină în Băița, județul Hunedoara

  • 17:30 Zilele Comunei Băița, eveniment organizat de Primăria Băița, Consiliul Local Băiţa şi Şcoala Gimnazială Băiţa

Evenimentul de luni, 8 iulie este rezervat unui grup restrâns de specialiști care vor avea un schimb de opinii și discuții în vederea definirii unui proiect european legat de textilele extra-ordinare.

Muzeul Textilelor este un muzeu privat care lucrează cu colecţia de textile FARZ (Florica, Ana and Romulus Zaharia). Colecția include textile și instrumentar folosit în producţia textilă tradiţională, produse de-a lungul istoriei în toată lumea; o bogată colecţie de referinţă alcătuită din fibre, coloranţi și structuri textile, având și o bibliotecă de specialitate. Colecţia cuprinde piese textile bidimensionale, costume, accesorii și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America, fiind singura colecţie de acest tip din estul Europei.

Colecția a fost realizată în ultimele patru decenii cu pasiune pentru textile, determinare, și expertiză profesională de către Florica si Romulus Nicolae Zaharia și a ficei lor Ana Teodora Draguș. Florica Zaharia este Doctor în textile și Conservator Emerita a The Metropolitan Museum of Art, unde a profesat pentru aproape jumătate din viață ca și conservator textile. Treisprezece ani a fost șefă a Department of Textile Conservation. Romulus Nicolae Zaharia este inginer în industria alimentară, și un pasionat pentru istorie și pentru colecționat încă din tinerețe. Ana Teodora Draguș este inginer în zootehnie și biotehnologie, un activ membru al comunității și un entuziastic participant în formarea colecției FARZ.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *