Medicii specialişti avertizează asupra pericolului la care se expun fetele de 12-15 ani care aduc pe lume copii

Medicii specialişti avertizează asupra pericolului la care se expun fetele de 12-15 ani care aduc pe lume copii. Nu doar ele au probleme de sănătate, mai ales că sarcinile lor nu sunt monitorizate, ci şi copiii lor. Statisticile privind mamele minore din România sunt îngrijorătoare.

Naşterea la vârste fragede este un fenomen naţional, atrage atenţia medicul Marius Craina, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Maternităţii Bega din Timişoara, la Medika TV.

„Dacă este vorba despre naşterea de la vârste din ce în ce mai tinere, putem să afirmăm că este un fenomen naţional. (…) Aceasta constituie o problemă atât pentru domnişoarele care rămân gravide la o asemenea vârstă, cât şi pentru sistemul medical din România. Şi principala gravitate a problemei este legată de faptul că educaţia sanitară, la noi în România, este extrem de deficitară în sensul că nu există acea cultură medicală în sensul în care copiii începând de la vârste fragede trebuie să o aibă legată de starea de sănătate, respectiv la femei de starea de graviditate. Ne confruntăm cu din ce în ce mai multe cazuri de fetiţe de 12-13-14-15 ani care rămân gravide şi ulterior nasc la aceste vârste, care, din păcate, nu cunosc date elementare, vitale, legate de sarcină, legate de monitorizarea sarcinii, legate de ceea ce trebuie să facă o gravidă pe parcursul celor 9 luni de gestaţie. Şi din cauza acestui fapt ajungem să ne confruntăm cu o serie de probleme de sănătate, atât a mamei cât şi a copilului, evenimente care pot fi evitate, dacă educaţia medicală ar fi la un nivel care să le permită înţelegerea tuturor lucrurilor pe care trebuie să le urmeze pe parcursul sarcinii”, a declarat Marius Craina.

Întrebat ce înseamnă, din punct de vedere medical, ca o fată de 12 – 13 ani să nască, Marius Craina a explicat că organismul viitoarei mame este supus unor modificări importante.

„Discutăm despre un organism tânăr, în plină perioadă de dezvoltare, în plină perioadă de creştere. Practic, toate organele sunt într-o continuă mişcare, dezvoltare, încă neajunse la perioada de maturitate. Şi, bineînţeles, că acest organism firav este supus unor modificări fiziologice importante. De foarte multe ori, rezervele pe care mama trebuie să le asigure pe parcursul sarcinii, pentru dezvoltarea normală a fătului intrauterin, de multe ori sunt insuficiente sau sunt epuizate”, mai spune Craina.

Naşterea naturală devine imposibilă în cele mai multe cazuri când e vorba despre viitoare mame încă minore.

„Bineînţeles, vorbim de actul fiziologic al naşterii, vorbim de un bazin care nu a ajuns încă la maturitate. De multe ori ne confruntăm cu bazine modificate din punct de vedere dinamic pentru că dimensiunile lor nu corespund cu ale unei femei adulte, astfel încât de foarte multe ori, naşterea pe cale naturală devine imposibilă, din cauza imaturităţii dezvoltării bazinului, la care se poate adăuga o problemă legată de greutatea intrauterină a fătului. Recomandarea noastră este să se facă o monitorizare şi supraveghere a sarcinii, iar asistenţa la naştere este o provocare pentru medic obstetrician. Naşterea trebuie să se facă neapărat într-o unitate medicală”, a mai spus Craina.

Întrebat dacă la aceste vârste apare depresia postpartum, Craina a precizat că mamele minore nu realizează ce înseamnă să dai naştere unui copil.

„O domnişoară de 12-13 ani nu realizează în totalitate ce însemană să dai naştere unui copil şi să devii mamă, când ea la rândul ei este un copil care se joacă cu păpuşi şi este iubită de membrii familiei şi tratată ca un copil. Unde sarcina este dorită de întreaga familie, în majoritatea cazurilor, există un sentiment de bucurie, de fericire. Practic te trezeşti cu un bebeluş în braţe, tu la rândul tău un copil care eşti luat în braţe de familie. Dacă familia se implică şi bunicii ajută din punct de vedere psihologic domnişoara, de cele mai multe orie este un sentiment de fericire. Rar am întâlnit o depresie postpartum la această vârstă”, a mai precizat Craina.

Psihologul Ovidiu Telegescu a completat că, de multe ori, şi copiii acestor mame minore sunt bolnavi.

„Avem mame minore care aduc pe lume copii, problema e că o mare parte dintre copiii aduşi pe lume sunt copii bolnavi pentru că sănătatea mamelor minore a fost precară, nu au fost naşteri monitorizate, deci da, dacă vreau să fac ceva, trebuie să fac prevenţie pe toate planurilor. Dacă nu vom face prevenţie, nu vom diminua fenomentul”, a declarat Ovidiu Telegescu la Medika TV.

Potrivit unor date statistice prezentate la Medika TV, 32 la sută dintre mamele minore au afirmat că mama lor a fost minoră când le-a dat naştere, în timp ce două din zece mame minore au mai mult de un copil.

De asemenea, 10 la sută dintre naşterile din România sunt realizate de minore, iar la nivel european, 45 la sută din mamele minore, provin din România. 75 la sută dintre adolescentele care au devenit mame au renunţat la şcoală din gimnaziu, iar una din zece nu a fost niciodată la şcoală.

 

news.ro

foto: facebook Salvați copiii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *