„Ascultă 5 minute de muzică clasică”, în spaţii neconvenţionale şi în şcolile din România

Marea muzică a tuturor timpurilor se va auzi în fiecare zi a lunii octombrie, în cadrul proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, în hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme, anunţă Radio România Muzical. Programul s-a desfăşurat fără întrerupere începând cu anul 2010.

Celebre lucrări muzicale devin parte a ambientului sonor propus de partenerii proiectului, toate, în interpretarea unor prestigioşi interpreţi români: majoritatea, înregistrări recente din stagiunile Orchestrei Naţionale Radio şi a Orchestrei de Cameră Radio.

Proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” are o istorie neîntreruptă de 13 ani în spaţii neconvenţionale din întreaga ţară. Prima ediţie a avut loc în octombrie 2010 şi de atunci, pe parcursul lunilor martie şi octombrie, în fiecare zi, publicul a avut şansa de a descoperi sau redescoperi marile opusuri ale muzicii clasice, în spaţii neaşteptate, audiţii întâmpinate pozitiv atât de clienţii, cât şi de angajaţii partenerilor proiectului. În cadrul aceluiaşi proiect, de-a lungul timpului au fost organizate şi concerte cu muzicieni români, care s-au bucurat de un deosebit succes de public.

Din 2 octombrie, proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în şcolile din România.

Începând cu 2014, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program naţional în şcolile româneşti, în baza unui protocol semnat între Radio România şi Ministerul Educaţiei.  În ultimul an şcolar, 2022-2023, la acest program au participat peste 220.000 elevi din Bucureşti şi alte 30 judeţe din ţară.

 

Principiul proiectului este unul simplu: elevilor le sunt propuse spre audiţie, în fiecare săptămână, două lucrări muzicale însoţite de explicaţii legate de compozitori şi interpreţi. Piesele pot fi accesate de profesori, prin coordonatorii judeţeni desemnaţi de inspectorii de specialitate din fiecare judeţ sau direct, online, pe site-ul proiectului www.romania-muzical.ro/5minute, acolo unde copiii au la dispoziţie şi un concurs în legătură cu informaţia furnizată în fiecare săptămână.

Pentru anul şcolar 2023-2024, piesele săptămânii propun o incursiune cronologică în istoria muzicii culte, de la evul mediu la compozitorii moderni, astfel încât oricare copil participant să cunoască marile stiluri ale muzicii culte şi cei mai importanţi creatori.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *