Performanţă la Mondiale. Gimnaştii de aur ai Devei

Deva are noi gimnaşti care scriu istorie în Aur pentru România. Gabriel Bocşer şi Mihai Popa sunt sportivi crescuţi şi formaţi la Liceul Sportiv „Cetate” Deva, cooptaţi acum la Lotul Naţional de gimnastică aerobică.

Ei s-au întors de la Campionatele Mondiale de gimnastică aerobică de la Baku din Azerbaijan cu medalia de aur în proba de grup, dar şi argintul obţinut la echipe. Alte două junioare au adus medalii României şi prestigiu sporit liceului din Deva.

Ne-am obişnuit să vedem Deva drept o cetate a gimnasticii. Cu fiecare medalie adusă de sportivi, fie că sunt de la loturile de gimnastică artistică sau aerobică, se mai adaugă un zid la renumele de fortăreaţă a sportului. La cea de-a 16-a ediţie a Mondialelor de gimnastică aerobică, sportivii deveni de la loturile de seniori şi juniori şi-au transformat munca în performanţă.

La 26 de ani, Gabriel Bocşer este decanul de vârstă al echipei României. A strâns în cei 18 ani de când practică acest sport zeci de titluri frumoase, diplome şi medalii. Toate sunt frumos aranjate, în camera lui: „E colţişorul meu de aur – am aici cam şapte ani de muncă, de când sunt la lotul naţional. Am început gimnastica în urmă cu 18 ani, moment în urma căruia am reuşit să adun diplome, medalii, trofee. Cea mai dragă mi-e prima mea medalie importantă, obţinută tot la Baku, dar, în 2015, la prima ediţie a Jocurilor Europene, medalie care are o valoare sentimentală excepţională pentru mine”, povesteşte tânărul.

Gabi BOCȘER

Singurul care îi lipsea din palmares era Aurul Mondial. Gabriel Bocşer a dobândit titlul de campion mondial cu grupa, în urma unui exerciţiu perfect, care a făcut-o pe antrenoarea sa din vremea liceului, Georgeta Cosma, să aplaude: „Cu emoţie multă l-am urmărit, cu bătăi de inimă puternice şi mare bucurie i-am urmărit superbul rezultat. Bravo, Găbiţă!”

Gabi BOCȘER și Georgeta COSMA

Federaţia Română de Gimnastică a anunţat că grupul format din Gabriel Bocşer, Teodora Cucu, Daniel Ţavoc, David Gavrilovici şi Mihai Alin Popa, care încheiaseră calificările cu cea mai mare notă, s-au impus în finală cu 22,583 puncte.

Devenii Gabriel Bocşer şi Mihai Alin Popa au revenit acasă şi cu Argintul obţinut pe echipe. La individual masculin, Gabriel Bocşer a ratat medalia de bronz pentru 0,2 puncte şi a terminat competiţia ca al patrulea în topul celor mai buni gimnaşti ai lumii.

Acum îşi poartă cu mândrie la gât medaliile de aur şi argint: „Cele mai valoroase medalii sunt cele câştigate acum, la Baku. Am reuşit să aduc, în sfârşit acasă, şi aurul mondial lângă celelalte medalii. Parcă nu realizez, sunt încă surprins şi foarte fericit!”

Gabriel BOCȘER şi Mihai Alin POPA

Nu a fost o competiţie uşoară, dimpotrivă: „A fost o competiţie foarte grea, dar am mers pregătiţi, cu fruntea sus, gata să le luăm medaliile. Şi le-am şi luat! Trebuia să luăm şi Aurul Mondial!”

Mihai Alin POPA

Din grupa de cinci gimnaşti care a adus României titlul mondial face parte şi Mihai Alin Popa. La 21 de ani, Mihai are şi el un palmares impresionant, dar acum a excelat: „E cea mai mare performanţă a mea de până acum, dar sper la mai multe. Când eşti acolo, pe podium, momentele acelea nu se compară cu nimic. Simţi, pe rând, împlinire, mândrie, te gândeşti că ai urcat România pe cea mai înaltă treaptă. Pentru acele clipe merită toate orele petrecute în sală în timpul copilăriei.” Gabriel şi Mihai sunt colegi la Lotul naţional de seniori.

Programul lor de antrenament e de neconceput pentru mulţi: „În spatele unei asemenea performanţe e multă muncă, dedicaţie şi perseverenţă. Stăm în sală zilnic cam şase ore pe zi, dar, în perioada competiţiilor, ne antrenăm doar câte patru, maxim cinci ore pe zi. Merită din plin! Pentru propria satisfacţie, pentru tine”, povesteşte Gabriel. A avut şi clipe de cumpănă: „Cred că am avut şi momente în care m-am îndoit de mine şi de drumul pe care l-am ales. Când mă uit însă în spate, la tot ce am realizat, nu îmi pare rău pentru absolut nimic!” Antrenoarea lui, din sala de la Deva, îl consideră copilul ei de suflet: „Găbiţă are o tehnică extraordinară pentru care a muncit mult de-a lungul anilor.”

Mădălina SUSAN și gimnaștii ei de la Baku

Mihai Popa este „copilul” antrenoarei Mădălina Susan: „Simt respect pentru copiii aceştia care ajung pe podium. În primul rând, îi apreciez pentru munca lor de aici, de la liceu, apoi pentru cea de la lot unde munca noastră este continuată de alţi antrenori. Sunt mândră de ei şi îi felicit pentru atitudine şi rezultate. Am fost convinsă că Mihai va ajunge departe. Şi asta de când l-am cunoscut, de la nouă ani, când a ajuns în grija mea. Aşa suntem noi antrenorii – îi avem în grijă până la 18 ani, suntem părinţii adoptivi, aşa putem spune pentru că petrecem mult timp cu ei. Mihai are un talent nativ şi un antrenor vede acest lucru. A avut în cursul clasei a XII-a ceva probleme, dar le-a depăşit şi sper să contiune performanţa la lor cât mai mult posibil.”

Gabriel Bocşer şi Mihai Alin Popa se întorc cu drag la liceul faimos în lume datorită performanţelor din gimnastică. Amândoi sunt primiţi cu îmbrăţişări şi aplauze din partea foştilor antrenori şi a gimnastelor din sală.

Spre încântarea micuţelor, cei doi „tricolori de aur” se încălzesc şi apoi execută un lot de mişcări care îţi taie respiraţia cu eleganţa, perfecţiunea şi îndrăzneala mişcărilor. Sunt momente în care talentul şi antrenamentele sfidează legile fizicii. Totul, sub ochii antrenoarelor care de mici i-au încurajat, le-au şlefuit mişcările, le-au oţelit caracterul şi voinţa de a fi cei mai buni.

Băieţilor reîntorşi victorioşi de la Baku li se alătură alte două gimnaste din Deva care sunt cooptate acum în Lotul naţional de junioare de gimnastică aerobică. Daria Mihaiu a adus medalia de aur la cuplu: „A fost şi greu, dar şi frumos. E multă muncă în spate, dar o muncă care mi-a adus un rezultat bun”.

Daria împreună cu Mirela Frîncu au luat şi Argintul, la proba de aerobic dance. Mirela spune că a acceptat viaţa de sportiv care cere sacrificii importante, încă de la primii ani: „E adevărat că noi, sportivii, mai lipsim de la şcoală, e adevărat că asta nu ne prea ajută, dar aici profesorii ne înţeleg şi ne sprijină. Apoi sunt multe lucruri pe care ceilalţi timp le au, printre care şi mai multă libertate. Sacrificăm lucruri atât noi, cât şi părinţii pentru noi.”

Daria MIHAIU

Mirela are şi ea povestea ei – practica atletismul şi gimnastica artistică. La un moment dat, învăţătoarea ei a venit şi mi-a spus: „Mădă, este o fetiţă talentată, poţi să o vezi?” Am acceptat, două luni de zile a avut dubii şi nu ştia încotro să se îndrepte, dar apoi am reuşit să o cooptez în grupa de aerobic şi cred că am făcut un lucru foarte bun.” Antrenoarea îşi priveşte cu mândrie elevii şi se vede că încearcă să îşi stăpânească emoţiile: „Sunt campioană mondială, iar atunci când în sală se cântă Imnul României şi stau pe cea mai înaltă treaptă a podiumului te gândeşti la tot ce ai sacrificat. De fapt, nu este un sacrificiu. Este o alegere – puteai sta acasă, lângă părinţi şi nu erai cu nimic mai împlinit. Când urci pe podium, nimic nu mai pare un sacrificiu atât de mare!”

Mirela FRÎNCU

Când nu se pregătesc la lot, în sala din Deva, fetele sunt elevele Mădălinei Susan: „Daria este o fată talentată, care a venit la noi în clasa a IV-a. Nu a fost târziu pentru că a muncit mult şi a recuperat.

Împreună cu directorul, Adrian LIGA

Directorul Liceului Sportiv, Adrian  Liga, i-a felicitat pe sportivii întorşi cu medalii de la Mondialele din Baku: „Ne bucurăm când gimnaşti de la noi aduc Aurul, Argintul, Bronzul, mai ales la nişte Mondiale precum cele de la Baku, la Campionatele mondiale de seniori şi juniori la gimnastică aerobică. M-am bucurat mult să îi revăd aici pe foştii noştri elevi şi sportivi Gabriel Bocşer şi Mihai Popa. Ei sunt crescuţi şi pregătiţi aici, la Deva, şi acum fac performanţă la nivel de lot naţional.

La juniori, avem două fete medaliate tot cu aur, argint şi bronz. Prin performanţele lor, ele ne fac cinste. Fetele sunt în continuare în pregătire aici, la Deva.

Sperăm să facă o tranziţie bună de la juniori, la seniori, în următorii doi ani, mai ales că au modele. Au avut tot timpul şi antrenori buni. E bine că putem asigura continuitate cu elevi de la noi la nivelul loturilor naţionale. E o mândrie pentru noi şi o bucurie mare pentru profesoarele care au pregătit aici aceşti copii deosebiţi. Sperăm ca peste câţiva ani, dintre fetiţele care îi urmăresc şi îi aplaudă acum pe foştii lor colegi, să avem viitorii campioni!”

Gimnaştii români, printre care şi cei patru sportivi din Deva, mai au în acest an o competiţie de top. În perioada 17-19 septembrie, îi aşteaptă Campionatele Europene de la Pesaro din Italia. „Mai stăm un pic acasă, cu familia şi prietenii, apoi ne întoarcem la Bucureşti, să ne reluăm munca la lot. mulţumim tuturor celor care ne-au încurajat şi tuturor antrenorilor care au răbdare cu noi”, spune Gabriel Bocşer.

Potrivit datelor Federaţiei Române de Gimnastică, sportivii români au adus ţării 65 de medalii, dintre care 25 de aur, la diverse campionate mondiale de gimnastică aerobică din 1995 şi până în prezent.L

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *