Persoanele vaccinate anti-Covid şi antigripal sunt mai bine protejate, sugerează un studiu

Persoanele vaccinate anti-Covid şi antigripal în acelaşi timp sunt mai bine protejate, sugerează un nou studiu, potrivit The Guardian.

tudiul, prezentat în cadrul unei conferinţe anuale Vaccines Summit din Boston, a implicat două grupuri de lucrători din domeniul sănătăţii din Massachusetts.

Primul grup de 12 persoane a primit în acelaşi timp vaccinul de rapel Covid bivalent şi vaccinul împotriva gripei sezoniere. Al doilea grup de 30 de lucrători din domeniul sănătăţii a primit rapelul Covid şi vaccinul antigripal în zile diferite în aceeaşi lună.

Apoi au fost măsuraţi anticorpii celor două grupuri. Cercetarea a concluzionat că grupul căruia i s-au administrat cele două vaccinuri a avut niveluri mai ridicate de imunoglobulină G1, sau IgG1 – anticorpii care contracarează Covid-19 şi acea tulpină de gripă.

Amesh Adalja, cercetător senior la Centrul Johns Hopkins pentru Securitate Sanitară, a declarat pentru The Guardian că este o constatare interesantă.

 

„Este posibil să se datoreze unei stimulări sporite a sistemului imunitar prin prezenţa ambelor vaccinuri în acelaşi timp”, a spus Adalja. „Esenţial este să vedem dacă acest lucru are vreun fel de beneficiu clinic semnificativ – nivelurile mai ridicate de anticorpi se traduc printr-o protecţie mai mare împotriva infecţiei sau a bolii?”.

Studiul nu a fost încă revizuit de către colegi, dar Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor recomandă în continuare „obţinerea unui vaccin antigripal şi a unui vaccin Covid-19 în acelaşi timp”.

CDC nu oferă un motiv pentru a le obţine pe amândouă împreună, dar asigură că este sigur.

CDC a citat unul dintre propriile studii privind efectele secundare care urmează după administrarea ambelor vaccinuri în acelaşi timp. Conform concluziilor CDC, deşi există mai multe efecte secundare asociate cu administrarea simultană a vaccinului de rapel Covid-19 şi a vaccinului antigripal, efectele secundare nu sunt la fel de grave ca în cazul în care se administrează doar rapelul Covid-19.

CDC spune: „Persoanele care au primit un vaccin antigripal şi un vaccin monovalent Covid-19 în acelaşi timp au avut o probabilitate uşor mai mare de a avea reacţii, inclusiv oboseală, dureri de cap şi dureri musculare decât persoanele care au primit doar un vaccin monovalent Covid-19, dar aceste reacţii au fost în mare parte uşoare şi au dispărut rapid”.

Adalja a spus că există, de asemenea, unele date care indică o posibilă creştere mică a riscului de accidente vasculare cerebrale şi mini-anestezie cerebrală la persoanele în vârstă care primesc doze mari din aceste vaccinuri, dar a spus că nu crede că este vorba de o creştere foarte semnificativă a riscului.

În cele din urmă, fie din comoditate, fie în beneficiul sănătăţii, administrarea concomitentă a vaccinului Covid şi a celui antigripal pare să dea rezultate pozitive.

„Administrarea ambelor vaccinuri în acelaşi timp este un lucru care a fost întotdeauna mai convenabil pentru pacienţi, dar acum poate avea şi un beneficiu imunologic suplimentar şi ar trebui să fie recomandat în general pentru cei care sunt eligibili pentru ambele vaccinuri”, a spus Adalja.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *