Recomandări pentru montaniarzi

Administrația Parcului Național Retezat vine cu o serie de recomandări pentru turiștii care vor să descopere frumusețile locului. În primul rând, montaniarzii trebuie să verifice sezonalitatea traseelor înainte de a porni la drum.

📍Sezonalitate: Verifică sezonalitatea traseelor înainte de a te porni la drum. Poți descoperi mai multe detalii despre traseele în Retezat pe website-ul APNR https://retezat.ro/trasee sau pe website-ul Salvamont Hunedoara https://www.salvamonthd.ro/trasee-retezat.php

📍Durata: Traseul propus va dura câteva ore sau câteva zile? Este puțin mai rece decât credeai? Întotdeauna informează-te în prealabil despre starea vremii! Alege echipamentul, materialele și alimentele necesare, în functie de anotimp și de conditiile meteo, prevazând și situații deosebite; Ia și o hartă a zonei;
📍Grad de dificultate: Vei merge pe o distanță scurtă în ritm lent sau pe o distanță lungă într-un ritm mai alert pe teren dificil? Când vei ajunge înapoi? Nu uita să anunți cabanierul, salvamontiștii sau vecinii asupra traseului pe care dorești sa-l urmezi și ora aproximativă de revenire.
📍Experiență: Ai un set special de abilități? Abilități pe care le-ai dobândit de-a lungul unei cariere foarte lungi? De exemplu, întreabă-te dacă ai nevoie de abilități speciale (de exemplu, alpinism, identificarea păsărilor, mersul pe o pânză de păianjen etc.) pentru a te bucura de priveliște în siguranță pe traseu? Alege traseele în funcție de pregatirea celui mai puțin experimentat membru al grupului.
📍Reguli: Nu părăsi poteca. Urmează marcajele și indicatoarele de pe traseu. Respectă restricțiile impuse ale ariilor protejate în care te afli;
📍Decor: Activitatea se va desfășura la câmpie, pe deal, pe munte, într-o peșteră, într-un sit istoric sau viitoare cameră de spital? Alege cu înțelepciune.

Cea mai importantă regulă este de a nu părăsi poteca. Turiștii trebuie să urmeze marcajele și indicatoarele de pe traseu și restricțiile impuse ale ariilor protejate.

 

Monika BACIU

foto credit Lenuța Bogdan, Ranger APNR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *