RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 31 IULIE 2023

Simptom al unui stat eșuat. Nașterea pe trotuar

Un stat care eșuează dă semnale prin instituțiile sale. Cetățeanul este primul care le simte. Atrocitățile din azilele de bătrâni din Ilfov, falimentul Euroins, podurile inaugurate care se prăbușesc la Neamț, deciziile controversate din Justiție la București, lipsa fondurilor pentru analize și medicamente compensate în toată țara, 15 ore cu trenul între Arad și București. O listă lungă, lungă de semnale! Din când în când însă disfuncționalitățile sale sunt atât de grave încât aproape ucid, sau chiar ucid de-a dreptul. Vă amintiți de cazul Colectiv, nu? Sau de maternitățile care trec bebelușii prin foc? Și ce tablou mai elocvent având ca temă statul eșuat ar putea fi decât o femeie care naște pe trotuar în fața spitalului de unde a fost trimisă la plimbare?! Asistenta medicală din tura de noapte a fost scoasă din zona de confort când gravida s-a prezentat luni, la 5 dimineața, cu apa ruptă gata-gata să nască. Adică, la ora asta se vine să naști!? Și a trimis-o la plimbare. După doi pași, femeia intră în travaliu, se întinde pe trotuar în fața spitalului și cu ajutorul unui echipaj de pe o Ambulanță aflată la fața locului, naște în drum, pe trotuar, sub privirile consternate ale celor prezenți. E incredibil că o astfel de scenă poate fi filmată într-o țară UE în 2023! Trista întâmplare aruncă în aer și poveștile nemuritoare despre excepționalitatea și toleranța ieșită din comun a românilor. Pentru gravida de origine romă, surdo-mută, a fost zero toleranță! UE ne sprijină să ne dezvoltăm, dar nu îi poate face oameni pe cei care nu sunt. Aia e treaba noastră!

 

MARȚI, 01 AUGUST 2023

Trump ”a îndoit” Constituția Americană. Realegerea lui ar putea-o rupe

Este viziunea istoricului american Jon Meacham, care a analizat punerile sub acuzare ale fostului președinte Donald Trump din ultimele luni. Apogeul actelor de justiție care se fac acum în SUA privitor la acțiunile lui Donald Trump, din timpul mandatului său de președinte, au atins un apogeu în această săptămână. Justiția americană îl acuză pe Trump de conspirație împotriva statului. Foarte grav! Practic, pentru că nu a vrut să asigure un transfer pașnic al puterii, președintele Donald Trump a forțat legea abuzând grosolan și periculos de prerogativele sale.  În rechizitoriul publicat marți se spune că fostul președinte de 77 de ani avea tot dreptul să conteste cu voce tare înfrângerea sa, dar nu avea dreptul ca prin conspirații cu alte persoane – nenominalizate în actul de acuzare și violență, să încerce să răstoarne rezultatul alegerilor, câștigate de democratul Joe Biden. E o pagină neagră din istoria democratică a Americii, un precedent extrem de periculos pe care l-a provocat acest personaj cu reflexe de cămătar. Ce a făcut Donald Trump a fost anchetat și stipulat detaliat în rechizitoriu. Donald Trump este acuzat că a difuzat cu bună știință minciuni, „pentru a crea o atmosferă națională de neîncredere și furie și pentru a submina încrederea publicului în administrarea alegerilor”. Donald Trump este acuzat și că a „împins oficiali din anumite state să ignore votul popular”; că s-a aflat în spatele unei scheme care a implicat „falși electori”; că a făcut presiuni asupra vicepreședintelui său Mike Pence pentru a se folosi de rolul său ceremonial în timpul certificării rezultatelor pentru a le modifica în avantajul său. Niciodată în istoria Americii, nici un președinte al SUA nu a mai fost acuzat că a încercat să folosească autoritatea guvernului pentru a anula votul americanilor și a întoarce rezultatul în favoarea lui. Mulți americani consideră că aceasta ar putea fi cea mai importantă punere sub acuzare emisă vreodată pentru a proteja democrația americană și statul de drept într-un tribunal american împotriva cuiva. Pericolul Trump pentru democrația americană nu este însă înlăturat. Fostul președinte este candidatul preferat de foarte mulți americani la alegerile președințiale din 2024. Dacă va fi reales, care credeți că va fi prima măsură pe care bătrânelul de 77 de ani o va face? După ce a reușit să o îndoaie, Donald Trump va rupe cu totul Constituția americană. Ceea ce părea imposibil nu mai departe de acum 10 ani se va întâmpla. Cea mai tânără națiune a lumii va deveni o dictatură!

 

MIERCURI, 02 AUGUST 2023

Maghiarii afectați de politica lui Viktor Orban

Fapt fără precedent. Pentru prima oară de când există Programul Visa Waiver, Statele Unite ale Americii au introdus restricții pentru una din țările beneficiare. Este vorba de posesorii de pașapoarte ungare. Într-un comunicat, Ambasada SUA la Budapesta a anunţat că perioada de valabilitate oferită cetăţenilor din Ungaria în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă, cu efect imediat, de la doi ani la un an şi doar vizitele unice vor fi permise în cadrul sistemului, nu şi cele multiple, astfel, cetățenii ungari având dreptul de acum la o singură intrare pe pământ american. În cadrul Programului Visa Waiver, de scutire a vizei, cetățenii din țările participante pot călători în SUA în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză, documentele de călătorie fiind înregistrate în Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA). Măsura fără precedent vine ca răspuns la o serie de preocupări legate de securitate, potrivit Washingtonului, și vizează documentele de călătorie emise între 2011 și 2020. Ungaria este singura țară din cele 40 care participă la programul Visa Waiver vizată de decizia luată de SUA. Ungaria a acordat cetățenie unui număr de aproximativ un milion de persoane între 2011 şi 2020, majoritatea etnici maghiari care locuiesc în statele vecine, „fără să existe măsuri de securitate adecvate”, a precizat ambasada americană. Acordarea cetățeniei a fost o mişcare politică a premierului Viktor Orban care i-a adus voturi la alegerile ulterioare. Bineînțeles, Ministerul ungar de Interne acuză Administrația Joe Biden că „se răzbună pe maghiari”. Preocuparea de securitate a americanilor este justificată, după refuzul Budapestei de a furniza SUA date despre maghiarii cu dublă cetățenie care trăiesc în afara granițelor țării. Situația creată în Ungaria, lasă totuși un gust amar și în România. Deși cu drepturile diminuate pe Programul Visa Waiver, cetățenii maghiar tot au mai multe drepturi față de cetățenii români cărora li se cere încă viză ca să călătorească în America.

 

JOI, 03 AUGUST 2023

Zvon de reformă. În loc de ajutor, guvernul pregătește ”ajustor” fiscal

Autoritățile române nu au încotro. Au croit prost bugetul pe 2023 și acum efectele le pleznesc peste față. Eschiva este întotdeauna aceeași. Nu plătesc cei care au greșit sau nu se pricep. Oalele sparte le plătesc românii. Iar cea mai mare oală spartă este gaura tot mai largă de la bugetul de stat. Nu mai sunt bani. Incapabil să forțeze o colectare mai bună, sau să renunțe la banii necuveniți plătiți unor bresle de români mai speciali decât majoritatea, Guvernul se pregătește să mărească cocoașa fiscală pusă pe spatele economiei. Una din invențiile guvernului privitor la fiscalitate este ceea ce se numește ”ajustorul fiscal”. Specialiștii s-au pronunțat deja privitor la această nouă prelevare fiscală. Ajustorul fiscal, un nou concept fiscal inventat de autoritățile române, încearcă de fapt să golească complet conturile companiilor românești. Cum face asta? Simplu! La calculul impozitului intră în scenă venitul total al firmelor. Experții spun că dacă ideea ”ajustorului” se materializează în OG, toate companiile înregistrate în România vor datora un impozit pe profit de minimum 0,48% din veniturile totale (minus veniturile neimpozabile, veniturile aferente stocurilor, producției în curs, subvenții), plus 16% din cheltuielile de consultantă/management/redevențe înregistrate cu afiliați sau cu companii aflate în jurisdicții cu care nu avem acord de schimb de informații. Vor fi afectate toate companiile care înregistrează o marjă de profit mai mică de 3% din venituri. Nici companiile pe pierderi nu scapă de mâinile lacome ale fiscalității românești. Acestea vor fi taxate cu o altă variantă a ajustorului fiscal și vor plăti 16% impozit pe cheltuielile de management, adică banii cheltuiți cu managerul sau firma de management care administrează afacerea. Adică dacă o firmă cu pierderi plătește 15.000 de lei servicii de management, statul român va lua din acești bani 16 la sută. Specialiștii sunt de părere că, odată adoptat ajustorul fiscal, economia românească va fi afectată negativ prin limitarea capacității de a atrage investiții noi față de contextul oferit de alte țări din regiune.

 

VINERI, 04 AUGUST 2023

Autoritățile române ne bagă chinezu’ în casă

Știrea geostrategică a săptămânii pentru România a fost dată pe post vineri. Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) a dat aviz favorabil pătrunderii pe piața românească a componentelor electronice Lenovo în instalațiile de telefonie 5G. Premierul Marcel Ciolacu a semnat decizia de autorizare. N-ar fi fost nici o problemă dacă Lenovo nu ar fi o companie chineză. Decizia autorităților române calcă în picioare legea adoptate în 2021, în urma Memorandumului 5G semnat cu SUA, pentru limitarea unor posibile riscuri de securitate din partea producătorilor IT din China. Rivalitatea tot mai acută dintre America și China, povestea baloanelor de spionaj chinezești care trăgeau cu ochiul din înălțimea spațiului aerian american, scandalurile de spionaj tot mai dese, au dus în ultimul timp la necesitatea stabilirii unei strategii de protecție a lumii libere la agresiunea tacită a Chinei, care-și revendică tot mai apăsat poziția de hegemon în lume. Una din axele acestei strategii vizează domeniul componentelor electronice care articulează tehnologia comunicațiilor 5G. Există posibilitatea ca electronica de profil livrată de China să spargă codurile de securitate occidentale și prin urmare o ureche de la Beijing ar putea auzi toate convorbirile confidențiale vorbite în lume pe 5G. În contextul ăsta critic, având semnată o lege care ar trebui să țină departe tehnologia chinezească în telecomunicații, cu avizul CSAT și prin decizia primului-ministru Marcel Ciolacu,  China devine o verigă în tehnologia ultra sensibilă la spionaj din liniile de telecomunicații românești.  Efectul imediat? În condițiile în care Lenovo a obținut acest aviz al CSAT, instituțiile de forță – SRI, SIE, MAI ori MApN –  nu mai pot exclude produsele grupului chinez de la viitoare achiziții de echipamente IT&C în propriile rețele de comunicații. Aflați în fruntea unei țări membru NATO care are și un parteneriat strategic cu SUA, președintele Iohannis (care e șeful CSAT) și premierul României Ciolacu creează o breșă potențială în protecția datelor clasificate care circulă în sistemul de telecomunicații vital al României. Dacă cipurile și serverele Lenovo vor începe să ”ciripească” la Beijing, ce se va putea spune? Că Iohannis și Ciolacu ne-au băgat chinezu’ în casă. Așa cum Iliescu și Năstase, cu ani în urmă,  ne-au băgat americanu’. Nu e cam ironic? Logic, parcă ne-am fi așteptat să fie invers!

 

SÂMBĂTĂ, 05 AUGUST 2023

Raport. Cât valorează serviciile de pe piața neagră virtuală?

Un raport Bitdefender prezentat în această săptămână prezintă o serie de aspecte privitoare la ”Dark Net” (Net-ul întunecat – din eng.). Dark Net este în virtual ceea ce în lumea reală se numește lumea interlopă. Pe Dark Net cei interesați pot găsi servicii care intră în conflict cu legea. Serviciile DarkNet includ informații ilegale, trafic de droguri, comunicații private, traficanți de arme, hackeri, pornografie snuff și multe altele. Trebuie să utilizați instrumente și software speciale, cum ar fi TOR, I2P sau Freenet pentru a accesa astfel de servicii. Specialiștii de la Bitdefender au analizat câteva din serviciile ilegale oferite pe DarkNet și prețurile practicate pentru acestea. Astfel, dacă cineva este interesat să cumpere carduri de credit clonate, furate sau falsificate ofertele abundă. Un card care în cont între 1000 și 2000 de dolari poate fi cumpărat pentru 140 de dolari. Dar, spun specialiștii BitDefender, pentru 175 de dolari puteți intra în posesia unui card Visa Gold cu număr CVV care are în sold 25.000 de dolari. Dacă doriți să fiți popular pe rețelele sociale, puteți cumpăra datele de acces la un cont cu mulți urmăritori. Pentru un cont Instagram spart cu 50.000 de urmăritori prețul este de 250 de dolari. Actele de identitate reale sau falsurile foarte bine realizate se numără printre produsele cele mai scumpe. De exemplu, prețul pentru un permis de conducere din Germania cu chip NFC este de 2.500 de euro. Un pașaport înregistrat în Malta ajunge până la 3.500 de euro, un pașaport din Marea Britanie costă 2.500 de euro, iar un pașaport din Statele Unite ale Americii valorează 1.680 de dolari. În schimb, un pașaport biometric din Uniunea Europeană poate costa chiar și 4.500 de euro. Sau poate cineva vrea un abonament ieftin, piratat, la servicii populare de filme online. Un abonament pentru trei ani la Netflix se vinde cu 0,001 BTC (aproximativ 30 de dolari raportat la prețul zilei).

 

DUMINICĂ, 06 AUGUST 2023

Fotografia săptămânii

UNTOLD 2023 a pornit joi la drum, aceasta fiind ediția cu numărul opt a festivalului care adună tot mai mulți participanți. În prima zi au fost anunțați 95.000 de participanți.

 

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *