RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 22 IANUARIE 2023

Are IQ mai mare decât Einstein

Un băiat de doar 12 ani din Devon a obținut la testul de inteligență un scor mai mare decât a lui Albert Einstein. Rory Bidwell (foto), un elev de 12 ani din Devon, a devenit membru al prestigioasei societăți Mensa, cea mai mare și mai veche societate high-IQ din lume, după ce a obținut un scor impresionant de 162 de puncte la testul Cattell III B. Acest scor l-a plasat pe Rory peste estimările de inteligență ale unor genii precum Albert Einstein, care a fost evaluat la 160. Părinții lui Rory oricum sesizaseră altfel de abilități la el. Rezolva puzzle-uri foarte repede, încă de la 2 ani, iar la 7 ani stăpânea algebra ca un student. Când a început pandemia, el a citit în primele săptămâni toate cele 7 cărți din seria Harry Potter, totalizând peste un milion de cuvinte citite. Mensa, ca societate care celebrează inteligența în toate formele ei, primește astfel de minți strălucite și încurajează continuarea explorării potențialului lor.

 

MARȚI, 23 IANUARIE 2023

90 de secunde pana la Apocalipsa nucleară

Membrii organizaţiei The Bulletin Of The Atomic Scientists au anunţat marţi că au păstrat setarea ceasului simbolic al sfârşitului lumii la 90 de secunde de miezul nopţii, la fel ca anul trecut, avertizând că ameninţarea războiului nuclear se menţine aproape în contextul războiului din Ucraina, dar şi a războiului din Fâşia Gaza, la care se adaugă problema încălzirii globale. Ceasul simbolic al Apocalipsei a fost înfiinţat în 1947 de experţi ai organizaţiei The Bulletin Of The Atomic Scientists care lucrau la celebrul Proiect Manhattan, în cadrul căruia a fost construită prima bombă atomică din istorie. Ei au ales acest simbol pentru a arăta cât de aproape se află întreaga omenire de un război nuclear. Prima oară ceasul a fost fixat la ora 23:53:00 şi apoi, în fiecare an, a fost dat înainte sau înapoi în funcţie de ameninţările cu care s-a confruntat omenirea. Acele ceasului sunt stabilite în fiecare an de Consiliul de știință și securitate al Buletinului, cu asistența unei game largi de oameni de știință din întreaga lume, inclusiv zece laureați ai Premiului Nobel. În timp ce în 1953, după prima detonare a unei bombe cu hidrogen, ceasul a fost setat la două minute până la miezul nopții, iar în timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962, la șapte minute până la miezul nopții, în 2020, a fost stabilit la un record de 100 de secunde până la miezul nopții – un record acum încă o dată doborât din cauza crizei din Ucraina. Cele 90 de secunde până la Apocalipsă, la care a fost setat anul acesta ceasul, reprezintă cel mai mare risc de distrugere a omenirii din 1947 până astăzi. Tic-tac, tic-tac…

 

MIERCURI, 24 IANUARIE 2023

Candidatură eroică

Să candidezi în Rusia de azi la funcția supremă în stat împotriva președintelui Putin prezintă, fizic vorbind, risc mortal. Pojghița subțire de democrație care împachetează cea mai dură dictatură europeană a momentului nu are cum să susțină o altă variantă de învingător la alegerile din martie decât despotul care conduce circul și anume actualul președinte rus, Putin. Și totuși, în nesfârșita grădină a Domnului, se găsesc oameni curajoși care se poziționează public de partea adevărului și a democrației și împotriva minciunii, crimei și dictaturii putiniste. Unul dintre ei este dl Boris Nadejdin (foto). Domnia sa este singurul opozant al ofensivei din Ucraina care a încercat să își înregistreze candidatura la alegerile prezidențiale ruse din martie. Domnia sa a declarat miercuri, într-un interviu pentru agenția media AFP, că speră ca alegerile să marcheze „începutul sfârșitului” lui Vladimir Putin. Contracandidatul lui Putin știe perfect în ce poziție de risc se află. El a declarat că știe că va fi greu să îl învingă pe Putin pe 17 martie anul acesta. Puterea este de partea lui Putin, sistemul de securitate este de partea lui și un număr mare de oameni care nu au văzut niciodată altceva decât Putin la televizor sunt de partea șefului de la Kremlin. Demersul lui Boris Nadejdin (60 ani) nu va fi  însă un fiasco total dacă va fi lăsat să candideze. Potrivit lui, dacă aproximativ 120.000 de ruși au semnat petiția sa de susținere, este pentru că o mare parte a populației dorește o schimbare. „Candidatura mea le oferă oamenilor o ocazie unică de a protesta în mod legal împotriva politicii actuale. Dacă Putin va câștiga și eu voi ieși al doilea, țara va fi complet diferită (…) pentru că voi fi o persoană susținută de zeci de milioane de oameni”, spune Nadejdin. Contracandidatul lui Putin asigură că, în calitate de președinte, ar opri conflictul din Ucraina, ar negocia o soluție cu Kievul și Occidentul, ar pune capăt „militarizării” Rusiei și ar elibera „toți prizonierii politici”. El însă nu spune nimic despre teritoriile anexate deja de Putin și care reprezintă 20 la sută din teritoriul ucrainean. Nadejdin are termen până la 31 ianuarie pentru a depune cel puțin 100.000 de semnături de susținere la Comisia Electorală, dar aceasta din urmă îi poate respinge candidatura dacă consideră că listele de susținere sunt eronate sau falsificate.

 

JOI, 25 IANUARIE 2023

Turcia a semnat pentru aderarea Suediei la NATO. Ungaria nu!

Președintele turc Tayyip Erdogan a semnat joi ratificarea de către parlament a aderării Suediei la NATO. E un moment istoric, la care s-a ajuns în urma invaziei rusești din Ucraina. Ca reacție firească la agresiunea rusă, Finlanda și Suedia, singurele țări vecine cu Rusia aflate pe cont propriu din punct de vedere militar, au cerut la începutul invaziei să fie acceptate în NATO. Finlanda a fost admisă în primăvara lui 2023. Suedia a mai trebuit să aștepte pentru că două țări din componența Alianței Nord-Atlantice, Turcia și Ungaria, au avut obiecțiuni. În fine Turcia, care nu este membru UE și a avut mai multe atingeri necuviincioase cu regimul Putin din Rusia, a ratificat primirea Suediei în NATO vineri. Ca răsplata pentru asta, SUA au aprobat vânzarea de avioane de vânătoare F-16 către Turcia. Aderarea la Alianță a Suediei rămâne acum blocată într-un singur vot refuzat de Ungaria. Membră NATO și UE, Ungaria lui Viktor Orban se comportă de ani buni ca un aliat al noii axe a răului China-Rusia-Iran.  Presiunea din partea SUA și a UE este în creștere asupra Ungariei pentru a-și exprima votul final necesar pentru a permite Suediei să se alăture NATO, însă oamenii din jurul premierului Viktor Orban nu par să se grăbească. Președintele parlamentului ungar a declarat joi că nu există nicio urgență în ceea ce privește ratificarea aderării Suediei la NATO. Reaua voință este evidentă și e de mirare că întreg Occidentul se împiedică de cârtița putinistă hrănită cu bani europeni. Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat joi că este pregătit să se întâlnească cu omologul său ungar Viktor Orban la Budapesta, ca răspuns la invitația acestuia de a discuta despre aderarea Suediei la NATO, deși inițial a răspuns cu răceală invitației, explicând că țara sa nu are „niciun motiv” să negocieze cu Ungaria în prezent. Deși a acceptat până la urmă o întâlnire cu liderul maghiar, premierul Suediei și-a lansat din timp buzduganul scandinav spre Budapesta. „Fără cereri legate de aderarea la NATO – asta nu este pe masă”, i-a pus în vedere premierul Suediei lui Viktor Orban, ca să taie din fașă eventuale pretenții maghiare ca să ratifice aderarea. Dealtfel, politica vădit antieuropeană și pro Putin al liderului maghiar a devenit într-atât de deranjantă încât nu mai poate fi tolerată. La Bruxelles se discută deja de aplicarea ”soluției nucleare” Ungariei. În termenii ”beligeranți” europeni asta înseamnă ridicarea dreptului de vot a Ungariei în Consiliul European din cauza derapajelor de la democrație și sabotării efortului Occidental de a descuraja agresiunea Rusiei.

 

VINERI, 26 IANUARIE 2023

În loc să-i calmeze, premierul îi sperie pe români cu declarații deplasate

Există o credință larg răspândită în rândul celor care ne conduc cum că dă bine la popor să facă declarații liniștitoare în vremuri de criză. Când economia se duce evident în cap, să spui că nu vor fi probleme cu salariile și locurile de muncă, când arșii de la Colectiv sunt condamnați în spitalele românești să asiguri că toate măsurile au fost luate pentru salvarea lor, sau când evident riscul izbucnirii unui război e cel mai mare de la al Doilea Război Mondial, să asiguri că nu are nici un rost să ne pregătim de luptă. Firește, rolul unui lider este să liniștească populația, dar efectul vizat apare numai dacă lumea simte că acesta știe ce vorbește și, mai mult decât atât, înțelege care este situația reală în țară și în lume. Altfel, tot demersul devine caraghios, ba chiar dăunător. Amintiți-vă doar penibilul din tentativa președintelui Iohannis, care, vrând să liniștească lumea, a negat ferm posibilitatea căderii unei drone rusești pe teritoriul României, lucru infirmat ulterior fără echivoc de epava dronei găsite lângă Tulcea. Tot din acest registru, regăsim declarația făcută vineri de premierul României, dl Marcel Ciolacu. Domnia sa a declarat, în Maramureș, că nu este cazul să ne pregătim de război. Oare, așa cum arată acum Ucraina, liniștește pe cineva o declarație ca asta lansată chiar de la vârful Guvernului României? Să nu știe încă premierul României că, dacă Ucraina pică, în meniul imperialist al lui Putin, după aperitivul Republica Moldova, urmează, în ordine logică și de apropiere geografică, România? Adică șeful armatei britanice spune public că populația din Regatul Unit trebuie să fie pregătită să ia armele în mână, ministrul german al apărării avertizează că războiul dintre Rusia și Ucraina se poate extinde în țările vecine, chiar și ministrul de Externe român declară că trebuie să fim pregătiți să ne apărăm, și cu toate acestea, premierul Ciolacu declară public că nu e cazul să ne pregătim de război. Desigur, primul-ministru nu are cum să nu știe ce înseamnă și ce riscuri prezintă pentru noi recrudescența imperialismului rus, dovedit cu fapte sângeroase în Ucraina. Știu asta și copiii! Declarația primului ministru a fost doar o dovadă de lipsă de spontaneitate și imaturitate politică. Pentru că l-a luat gura pe dinainte,   primul ministru s-a pus singur într-o ipostază de figurant care rostogolește vorbe fără rost și pe declarațiile căruia e imposibil să pui preț. Dacă a dorit să garanteze că putem dormi liniștiți de grija lui Putin, domnului prim-ministru nu i-a ieșit pasiența. Dimpotrivă, a lansat o nouă îngrijorare! Dacă chiar crede ce vorbește și nu face nimic, suntem pierduți în fața unui atac rusesc!

 

SÂMBĂTĂ, 27 IANUARIE 2023

Miss Japonia e o ucraineancă

Faptul divers al săptămânii vine din Japonia. Concursul de frumusețe Miss Japonia din acest an nu a avut ca și câștigătoare o asiatică. Cea care a fost aleasă cea mai frumoasă femeie din țara Soarelui Răsare este o ucraineancă, cetățean japonez. Cum era de așteptat, desemnarea tinerei de origine ucraineană Karolina Shiino (foto) drept câştigătoare a concursului Miss Japonia în această săptămână a declanşat o dezbatere pe reţelele de socializare despre ce înseamnă a fi şi a arăta japonez. ”Deci, cineva care nu are o picătură de sânge japonez şi nu are nicio urmă de „japonezitate” va reprezenta femeile japoneze”, a fost unul dintre mesajele postate pe platforma X. Modelul în vârstă de 26 de ani, care s-a născut în Ucraina, trăieşte în Japonia de peste 20 de ani şi este cetățean japonez naturalizat. Ce e foarte clar e că noua miss Japonia nu arată deloc ca o japoneză. Dar măcar, Doamne ajută!, e femeie, spre deosebire de Miss Olanda 2023. Ce mai vremuri trăim!

 

DUMINICĂ, 28  IANUARIE 2023

Un tablou al artistului austriac Gustav Klimt, despre care s-a crezut că a fost pierdut timp de aproape 100 de ani, a fost găsit la Viena, valoarea sa fiind estimată la 54 de milioane de dolari. Intitulat ”Portretul domnişoarei Lieser”, tabloul a aparţinut unei familii de evrei din Austria şi a fost văzut ultima dată în public în 1925. Portretul va fi acum scos la licitaţie în 24 aprilie, în numele proprietarilor şi al succesorilor legali ai familiei Lieser. Acest lucru se bazează pe Principiile de la Washington, un acord internaţional de restituire a operelor de artă furate de nazişti urmaşilor persoanelor de la care au fost luate.

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *