RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 11 MARTIE 2024

Noi intervale și tarife la Rovignetă

Noi modificări în privința taxei pentru folosirea rețelei de autostrăzi și drumuri naționale – rovinieta – au intrat în vigoare de luni. Cea mai mare schimbare pe care o pot constata șoferii este introducerea rovinietei pentru o zi. Pentru 24 de ore un șofer de autoturism va plăti echivalentul a 2,5 euro, față de cei 3 euro pe care îi plătea până acum pentru o rovinietă de o săptămână. În schimbul rovinietei de o săptămână este introdusă cea de 10 zile, care va costa echivalentul a 3,3 euro. O altă schimbare este renunțarea la rovinieta de 3 luni (90 de zile) și introducerea rovinietei de 2 luni (60 de zile) pentru echivalentul a 8,4 euro. Rovinieta pentru un an va rămâne în continuare 28 de euro pentru autoturisme, 96 de euro pentru vehicule de marfă sub 3,5 tone și 320 de euro pentru vehicule de transport cu 9-23 locuri. Cea mai scumpă rovinietă este de 1.210 euro pentru vehiculele de transport marfă cu masa mai mare de 12 tone.

 

MARȚI, 12 MARTIE 2024

În ce lideri străini cred românii?

Conform unui sondaj realizat de INSCOP dat publicității marți, Regele Charles al Marii Britanii conduce în clasamentul încrederii românilor cu 56.2% încredere multă şi foarte multă. Monarhul britanic este urmat de Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, cu 34% încredere multă şi foarte multă şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, cu 32%. Clasamentul este continuat de Joe Biden, preşedintele SUA, cu un capital de încredere de 27.6%, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, cu 26.8% şi Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, cu 25.9%. Paradoxal, cea mai mică doză de încredere acordată de români o au personalitățile cu cea mai mare notorietate în România. Astfel, în Donald Trump, fostul președinte al SUA, au încredere multă şi foarte multă doar 21.5% dintre cei intervievaţi, iar în Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, numai 11.4%. Asta în timp ce 99.5% dintre români declară că au auzit de Vladimir Putin. Preşedintele Rusiei este urmat de Donald Trump, fostul preşedinte al SUA, cu 96.4% notorietate. Este un lucru demonstrat de Istorie că liderii toxici, criminali în masă,  au avut întotdeauna un grad de notorietate mult mai mare decât liderii buni. Cine nu a auzit azi de Hitler, sau Stalin?

 

MIERCURI, 13 MARTIE 2024

Mai mult PNL în PSD. Primarul Petroșaniului a trecut la social democrați

Umblă o glumă pe Facebook. Cică domnul Marcel Ciolacu va candida la conducerea PNL, dar din partea PSD. După ce președintele Iohannis a adus PSD la guvernare, liberalii au intrat într-un proces de pierdere progresivă de identitate politică. Comparat cu PSD,  PNL nu îi mai reprezintă pe ”ceilalți”. Încet-încet partidul cu săgeată se topește în magma social-democrată dispărând ca soluție politică alternativă. Alegătorilor liberali le este tot mai dificil să facă diferența între politicile celor două partide. Și pe bună dreptate cocktailul politic denumit coaliție PSD-PNL, cu mici nuanțe, pare tot mai mult o soluție politică omogenă branduită după numele nașului mare, PSD. Dacă lucrurile vor rămâne ca acum, configurația garantează trendul în politica românească pentru PNL, adică viitorul va fi cu PSD, sau nu va fi deloc. Primarii știu asta, directorii marilor firme de stat știu asta, PNL știe asta. Sunt absolut normale atunci scurgerile de primari dinspre PNL spre PSD și ele nu fac decât să confirme că în politică nici prieteniile, nici dușmăniile, ci doar interesele sunt eterne. Traseismul până la urmă e doar modul de acțiune al acestor interese. De ce atunci a făcut atâta vâlvă ”transferul” primarului Petroșaniului? În primul rând, pentru că e vorba de pierderea unui municipiu de către liberalii hunedoreni. În al doilea rând, pentru că liderii PNL Hunedoara s-au lăsat păcăliți ca niște copii atunci când la începutul lunii martie, într-un cadru festiv, îl anunțau cu patos pe dl Ridzi ca și candidat PNL pentru Primăria Petroșani. Nu au simțit nimic despre trădarea care va urma.  Magistrală manevra de acoperire a domnului Tiberiu Iacob Ridzi. Pentru sănătatea partidului, PSD ar trebui să țină minte cum lucrează domnul Ridzi. Dată fiind situația, ce sfat electoral s-ar mai putea da votanților PNL în general, și în particular, celor din Petroșani? Să nu fie necăjiți! La ce transferuri se fac mai nou,  votând PSD e din ce în ce mai mult ca și cum ar vota PNL. Diferențele s-au estompat demult!

 

JOI, 14 MARTIE 2024

Tezaur. Regimul Putin nu-i consideră pe români o națiune

Rezoluția privind restituirea Tezaurului României a fost votată joi dimineața cu o largă majoritate de voturi. Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârşitoare eurodeputaţii români, a reprezentat prima punere pe tapet a chestiunii tezaurului României însuşit ilegal de Rusia în Parlamentul European. Textul rezoluției finale, negociat în urma propunerilor venite de la șase grupuri politice distincte, precizează că tezaurul național al României include ”91,5 tone de aur aparținând rezervelor de aur ale Băncii Naționale a României, colecții regale de bijuterii și monede rare cu valoare numismatică și culturală diferită de valoarea aurului în sine, bunuri culturale, religioase și de arhivă aparținând patrimoniului național al țării”. Documentul mai afirmă că ”revendicările României în privința tezaurului sunt ”pe deplin valabile din punct de vedere juridic” și subliniază că ”rezervele de aur ale unui stat servesc ca un activ financiar crucial, oferind stabilitate monedei sale și întărind încrederea în puterea economică a națiunii”. Înțelegerile semnate în timpul Primului Război Mondial de România și Rusia, când guvernul de la București căuta să pună în siguranță la Moscova tezaurul național al României, au valoare de tratate internaționale iar însuşirea ilicită a tezaurului reprezintă o încălcare a dreptului și a cutumelor internaționale. Documentul constată că furtul tezaurului României de Rusia este ”un caz unic la nivel internațional în care rezervele monetare și de aur ale unui stat (…) predate spre pază unui alt stat cu garanții de retrocedare nu au fost returnate în condițiile legal stipulate”. Eurodeputații cer Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să pună recuperarea tezaurului național românesc pe agenda unor viitoare discuții bilaterale cu Moscova, odată ce contextul regional permite reluarea dialogului politic. Firește, este de la sine înțeles că deocamdată Rezoluția votată în Parlamentul UE are în principal un rol propagandistic aducând în atenția lumii întregi caracterul interlop al statului rus, lipsa lui de cinste și onoare de la preluarea conducerii de către bolșevici și până acum în timpul regimului Putin. Firește, dezgroparea subiectului atât de jenant pentru Rusia, a enervat Moscova până la nivel de spume la gură. Dmitri Medvedev a spus că România nu va primi nimic de la Rusia și că rezoluția adoptată de Parlamentul European privind returnarea tezaurului nu va avea niciun efect la Moscova. Vicepreședintele consiliului rus de securitate spune că „liderii europeni sunt idioți”, i-a înjurat pe români și a spus că „românii nu sunt o națiune, ci un mod de viață”. După care a trimis poporul român ”la dracu” într-o postare pe rețelele de socializare ruse. Chiar dacă nu are nici o valoare practică, rezoluția adoptată de Parlamentul European are totuși o calitate, a scos ceva fire de păr alb la Moscova. Ăsta era de fapt și rolul ei.

 

VINERI, 15 MARTIE 2024

Nu promite ”viață veșnică și bere gratis”! Este el politicianul care va readuce democrația în Ungaria?

Eveniment de o anvergură fără precedent în ultimii 10 ani. Zeci de mii de unguri au răspuns la apelul unei figuri în ascensiune a opoziției la regimul naționalist al lui Viktor Orban, vineri în centrul Budapestei. Apelul care cheamă oamenii să iasă în stradă a fost lansat de Péter Magyar (foto), un activist care, până de curând, făcea parte din cercurile interne ale Partidului „Fidesz” şi care are o experienţă vastă de luptă politică, inclusiv în stradă. Vineri, Péter Magyar a chemat ca Ungaria să se conformeze poziţiilor partenerilor săi occidentali, denunţând „oligarhia” care „ruinează” ţara. El a pledat, de asemenea, pentru revenirea la independenţa procuraturii şi a presei, precum şi aderarea Ungariei la Parchetul European. Péter Magyar a dezvăluit în discursul său că, în opinia sa, actualul guvern poate fi învins la alegeri. Formația politică a lui Péter Magyar, dacă ar exista,  ar putea deja să ia o ”felie” frumoasă din ”tortul” opoziției.  Potrivit unui sondaj al institutului maghiar Median, un procent de 13 la sută din întreaga populație ar vota pentru ea. Dealtfel, Péter Magyar a promis că își va înființa un partid în curând.   Fostul soț al fostului ministru al justiției Judit Varga a intrat mai pregnant pe scena politică după izbucnirea scandalului din dosarul de amnistie (în care fosta sa soție sa a acordat grațiere unui pedofil) și a devenit imediat una dintre figurile definitorii ale opoziției și a alegătorilor dezamăgiți. Péter Magyar și-a dobândit experiența de politician în partidul lui Viktor Orban, pe care-l critică acuma. A fost, împreună cu fosta lui soție, un politician foarte apropiat de centrul puterii regimului. Practic, atacurile noului lider al opoziției maghiare vin din partea unui politician care cunoaște din interior abuzurile făcute de regimul Orban.  ”Am crezut mult timp într-o idee, Ungaria națională, suverană și civilă și timp de mulți ani am încercat să contribui cu mijloacele mele modeste la realizarea ei”, spune Peter Magyar. Acum, politicianul maghiar și-a modificat radical poziția dându-și seama că exploatarea instinctului național al ungurilor folosește doar regimului Orban. În fața zecilor de mii de maghiari adunați la chemarea lui Péter Magyar se destăinuie „Dar în ultimii ani a trebuit să realizez încet și în sfârșit că toate acestea sunt într-adevăr doar un produs politic, un înveliş dulce care servește doar două scopuri: să ascundă funcționarea fabricii și să obţină bogății uriaşe”. Fostul soț al lui Judit Varga denunță sistemul ungar ca fiind o țară coruptă în care „totul aparține câtorva familii”. Premierul britanic Churchill, sub bombardamentele naziste, a avut o zicere ce a rămas celebră în istorie; „Nu am nimic de oferit decât sânge, muncă, lacrimi și sudoare.” Preluând cumva skepsisul din celebra zicere a liderului britanic, Péter Magyar a spus că el nu promite „viață veșnică și bere gratuită, dar promite că va construi o țară nouă cărămidă cu cărămidă, unde este bine să te naști, să trăiești și să crești copii buni”. Este Péter Magyar politicianul care poate readuce democrația în locul regimului autoritarist al lui Viktor Orban în Ungaria? Astăzi este imposibil de dat un răspuns categoric. Depinde foarte mult și de sensul în care se va învârti roata Istoriei! Între timp, premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că este pregătit să mărșăluiască până la Bruxelles pentru a „ocupa” capitala Uniunii Europene ca să „apere libertatea și suveranitatea Ungariei” înaintea alegerilor europarlamentare. Se spune că Putin i-ar dat un ”like” prietenului său de la Budapesta  pentru curajul ungurului de a ataca Bruxelles-ul înaintea lui.

 

SÂMBĂTĂ, 16 MARTIE 2024

Bombă pe roți. Șoferiță la 103 ani

Deja a devenit un subiect de discuție vârsta de la care oamenii ar trebui să-și atârne în cui permisele de conducere auto. De la câți ani încep să ne părăsească reflexele, vederea să ne trădeze și junghiurile din șale să ne perturbe atenția la volan? 70 de ani? 80 de ani? Nu există studii clare pe această temă, dar, la bunul simț se poate spune cu destulă precizie că de pe la 75 de ani în sus e mai sigur să devii doar pieton sau pasager în mașină. Acest lucru nu se întâmplă pentru că niciunde în lume nu există o lege care să impună o limită superioară de vârstă pentru conducătorii auto. Și totuși, pentru italianca Giuseppina Molinari cariera ei de conducător auto amator s-a terminat la vârsta de 100 de ani. Atunci femeia a dorit să-și reînnoiască permisul, dar nu a făcut față controlului medical din cauza vârstei înaintate. Se pare că acest lucru nu a descurajat-o pe femeie, care și-a asumat statutul de șofer în ilegalitate. Asta până luni noaptea la ora unu când polițiștii au primit un apel care semnala că un automobil circula periculos pe una din străzile orașului.   Patrula de carabinieri trimisă la fața locului a reușit să identifice vehiculul în cauză, l-a oprit și au constatat că la volan era o femeie care ar fi putut fi străbunica lor. Era Giuseppina. Aceasta a declarat că fusese la niște prieteni (!) în alt oraș să joace cărți și să mănânce înghețată, iar acum se întorcea acasă. Polițiștii i-au dat amendă și i-au confiscat mașina. Centenara Giuseppina însă nu se lasă. „Nu o să mă opriţi. Îmi cumpăr o motoretă Vespa”, a declarat ea după ce a fost făcută celebră de presă.

 

DUMINICĂ, 17 MARTIE 2024

Fotografia săptămânii

Alegeri prezidențiale ruse. Rușii curajoși protestează cum pot față de politica președintelui sângeros de la Kremlin. O femeie care a aruncat în urnă cu cerneală verde, folosită adesea de opozanții lui Putin. O altă femeie a incendiat vineri o cabină de vot într-o secție de votare în Moscova în prima zi a alegerilor prezidențiale ruse. O altă persoană a aruncat un cocktail Molotov într-un sediu de poliție din St. Petersburg, orașul natal al lui Putin. Cel puțin opt persoane au fost arestate vineri, în prima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia, pentru deteriorarea unor secții de votare.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *