RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 14 septembrie 2020

Școală pe sfoară, măști și lecția COVID încă neînvățată. Niciodată în ultima sută de ani, începutul școlii nu a fost mai ciudat, mai plin de teamă și incertitudine. Poate doar Bunul Dumnezeu, dacă s-ar fi ocupat de organizarea evenimentului, ar fi făcut ca totul să fie perfect. Autorităților pământene nu avea cum să le iasă. Așa că fiecare, pe țări, au deschis școlile așa cum au crezut că e cel mai bine. Luni, a început școala și în România.  Evenimentul a scos încă o dată în evidență cât de jigărită este infrastructura școlară românească cu prea multe școli-ruină și grupuri școlare la cucurigu,  în curte. Asta o știau toți deja. La fel cum se știe că e imposibil să treci pe online 2,8 milioane de școlari cât ai bate din palme. În plus, generației actuale,  de la ministru la ultimul educator, le-a picat pe cap o responsabilitate inedită: protejarea școlii de infecția COVID-19. La bunul simț s-au luat niște măsuri: trei scenarii de acțiune (verde, galben și roșu) funcție de impactul local al coronavirusului, măști, distanțare socială, orare decalate, festivități de deschidere anulate, fără părinți în clase. Brambureala din prima zi de școală a demonstrat însă că nimeni nu știe deocamdată bine lecția COVID-19 și că ea trebuie învățată din mers de fiecare așa cum poate. Și, de la caz la caz, s-a văzut asta! De exemplu, într-o școală din București elevii au intrat în clase cu sfoara. Fiecare copil a apucat de o sfoară, poziționați la un metru distanță unul față de celălalt, și au pășit în șir indian cu sfoara care trebuia păstrată întinsă între ei. În altă școală, elevii au primit o trusă de măști, mânuși, dezinfectant și un ghid de pandemie. A devenit virală poza în care dincolo de gardul care împrejmuia curtea școlii, unde elevii stăteau disciplinați la doi metri unul de altul, părinții, ca oile, se înghesuiau umăr la umăr ca să-și vadă odrasla mai bine. Pachetul pestriț de măsuri și de inițiative din prima zi de școală, a arătat că nimeni nu știe dacă e prea mult, sau prea puțin ce s-a făcut pentru siguranța elevilor în clase.  Speranța tuturor este ca pandemia să fie ținută sub control,  iar protejarea de virus a elevilor, dascălilor, părinților și bunicilor să nu însemne până la urmă închiderea școlilor. Vom afla peste două săptămâni. Rezultatul de atunci va fi prima lecție cu adevărat utilă ca să știm ce și cât de ferm trebuie făcut.

MARȚI, 15 septembrie 2020

Infractorii repatriați ne arată meșteșugul retragerilor ”explozive” de la bancomat. Aruncatul în aer a bancomatelor a devenit ultima modă de făcut bani în rândul infractorilor români. Marți, în jurul orei 04.00 I.P.J. Galați a fost sesizat prin SNUAU 112, despre faptul ca, în comuna Tulucești, județul Galați, bancomatul, aparținând unei unități bancare, din incinta unei societăți comerciale, prezintă urme de distrugere. Persoane necunoscute au folosit o substanță explozivă, iar în urma deflagrației, partea din spate a bancomatul a fost distrusă, iar din interior a fost sustrasă o sumă de bani. Este scenariul clasic care de la începutul anului s-a derulat de șapte ori pe teritoriul României. Înainte de Tulucești, au mai sărit în aer bancomate la Otopeni, precum și în județele Covasna, Brașov și Timiș. Anchetatorii spun că în toate situațiile s-a folosit o metodă de operare similară cu cea folosită în statele UE. Din datele existente, a reieșit că, în comiterea unor astfel de infracțiuni în statele europene, cum ar fi Austria sau Spania,  sunt implicați și cetățeni români. Autoritățile din aceste state au probat activitatea infracțională a unor grupuri de români. Există bănuiala că pandemia i-a obligat pe o parte din acești infractori să se repatrieze, iar acum ei operează pe teritoriul național. Polițiștii se întreabă acum nu dacă, ci unde și când va sări în aer următorul bancomat. Fenomenul pare a fi abia la început la noi în țară.

MIERCURI, 16 septembrie 2020

PSD aplică ”metoda nigeriană” pentru voturi. Ați auzit de metoda nigeriană, nu? E simplă! Escroci versați trimit mesaje (pe e-mail) prin care vă anunță că ați fost desemnat câștigător pentru a încasa un premiu de milioane de dolari la o tombolă internațională. Pentru a intra în posesia averii însă e nevoie de un mic aport care să acopere, se spune în mesaj,   manopere de formularistică și comisioane de transferuri bancare. Firește, toate astea costă un fleac,  circa 500 de dolari, pe care dumneavoastră trebuie să le trimiteți în contul pe care vi-l indică escrocii. Ce mai contează 500 de dolărei, dacă milioanele așteaptă să vă intre în cont, nu!? Evident, după ce fraieriții plătesc, povestea fericită se termină trist. Exact asta e metoda pe care PSD o aplică acum pentru a obține voturile românilor. Parlamentarii PSD din comisiile reunite de buget finanțe, operând asupra legii rectificării bugetare,  au votat miercuri pentru majorarea pensiilor cu 40%. De asemenea, a fost abrogat amendamentul prin care creșterea salariilor profesorilor este amânată până în 2021 cu revenirea la prevederea care impune creșterea lor pe actualul buget de la 1 septembrie 2020. Parlamentarii PSD au mai anunțat electoratul și despre câteva sute de miliarde de lei dați cu generozitate social-democrată pentru mediul de afaceri și bugetele locale. În  total, PSD aruncă în partea de cheltuieli a bugetului național suma de 65 de miliarde de lei. Gestul politic din Parlament al PSD anunță milioanele de pensionari, profesori, primari și oameni de afaceri din România că au câștigat fiecare o sumă impresionantă. Ca să intre în posesia ei însă e nevoie doar de un aport minor, nesemnificativ al fiecăruia: un vot dat PSD-ului. Lucrul necinstit stă în faptul că cele 65 de miliarde de lei nu există. Creșterile de pensii, de salarii, de finanțări de basm pentru mediul de afaceri sunt toate fake-uri. Nu și votul care s-ar da pentru ele. Fix ”metoda nigeriană”, adică o escrocherie care în politică mai e denumită eufemistic și populism!

JOI, 17 septembrie 2020

Au sosit patrioții pe care se poate conta. Rachetele Patriot. Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, la ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot, că țara noastră este mai sigură acum, cu acest sistem, care are un grad de tehnologie fără precedent și cu rezultate dovedite în acțiuni de lupta. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, prezent la ceremonie, a anunțat că Armata României devine cea de-a 17 țară care deține o astfel de capacitate și cea de-a șaptea din rândul țărilor NATO. Un „sistem” de rachete Patriot conține, pe lângă radare, sisteme de comandă și control, patru vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antirachetă. Fiecare astfel de lansator conține 4 sau 12 canistre în care se afla rachetele antiaeriene, respectiv interceptorii balistici. România a primit cea mai noua configurație Patriot, folosită în prezent și de armata SUA. În total, România va fi dotată cu 7 astfel de sisteme de rachete defensive sol-aer.

VINERI, 18 septembrie 2020

Președintele a promulgat! Mii de hunedoreni pot ieși la pensie cu doi ani mai repede fără penalizare! De ce legea nu poate fi numită ”Resmeriță!”  Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind sistemul unitar de pensii publice. Actul normativ extinde categoriile de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, daca au locuit cel puțin 30 de ani in unele zone afectate de poluarea remanenta, precum si pe o raza de 8 km in jurul acestora. În județul Hunedoara, beneficiari ai legii promulgate de președinte sunt locuitorii de lung parcurs din localitățile Aninoasa, Baia de Criț, Băița, Brad, Călan, Certej, Crișcior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, și Vulcan. Paternitatea acestui proiect de lege a făcut obiectul disputei dintre senatorul PNL Carmen Hărău și senatorul PSD Cristian Resmeriță. Din discuții a reieșit că la Parlament există depuse două proiecte de lege pe această temă: unul din anul 2017, iar celălalt din anul 2019. Primul aparține doamnei senator Carmen Hărău, iar cel de-al doilea domnului senator PSD Cristian Resmeriță. Dacă se cade de acord că timpul este ireversibil, reiese evident că prima inițiativă legislativă pentru a scădea vârsta de pensionare a hunedorenilor trăiți în localități poluate aparține liberalilor, prin senatorul Carmen Hărău. Tot așa de evident este că în Republica Dragnea era exclusă posibilitatea ca un proiect liberal să devină lege în Parlamentul României, ultra-pesederizat. Ideea însă a devenit publică și, în logica evoluției faptelor,  ea putea fi preluată fără rușine până la copy-paste de PSD prin senatorul Resmeriță ca să devină până la urmă lege, dar și reclamă electorală pentru un PSD aflat în cădere liberă în sondaje. Chiar dacă este consemnat în catastife ca unic inițiator al legii, ar fi cinstit ca domnul senator Resmeriță să conteste botezarea legii cu numele său. Și numai pentru că nu are cum să demonstreze că ideea îi aparține, atâta timp cât, cu doi ani înaintea sa, senatorul Carmen Hărău a făcut-o publică prin proiectul depus în 2017.

SÂMBĂTĂ, 19 septembrie 2020

Protestul turmei. Se spune că prostia este cel mai mare pericol social. Exploatată cu dibăcie, prostia omenească poate fi pusă în slujba celor mai stupide, nedrepte sau criminale cauze. Prostia omenească este cea care naște adepți ale celor mai nebunești teorii și conspirații. Cine mai poate crede astăzi că Pământul e plat, că naziștii se regrupează sub Antarctica, că americanii și-au distrus singuri Turnurile Gemene, sau că noul coronavirus COVID-19 nu există? Firește, niște oameni neinteligenți. În anumite cazuri, ei devin pericol social în momentul în care deficitul de inteligență îi împinge la acțiuni iresponsabile. Cum ar fi un miting de protest împotriva ”dictaturii medicale” pe timp de pandemie. Peste 300 de persoane au protestat sâmbătă la București față de măsurile impuse de autorități pentru a combate efectele produse de epidemia sanitară provocată de noul coronavirus. Ei au fost prostiți luni de zile de către PSD și ALDE, partide care au îndemnat încă din luna martie la nesupunere față de măsurile de protecție impuse de autorități. De ce au făcut PSD și ALDE asta? Pur și simplu, ca să lovească în guvernarea PNL pe care a picat gestionarea crizei. Au fost însă loviți și românii care s-au îmbolnăvit sau au murit din cauza COVID-19 pentru că nu s-au mai supus regulilor de protecție. Pericol care îi pândește și pe oamenii care au protestat aiurea sâmbătă.  Protestatarii, unii veniți cu copiii,  au încălcat toate măsurile impuse de autorități privind distanțarea sociala și purtarea măștilor la astfel de evenimente. Firește, nu e deloc plăcut să porți mască, iar pe copii îi poate afecta chiar mai mult. Sunt ieșite din normal și pot irita procesul de măsurare a temperaturii, impunerea distanțării fizice, izolarea și carantinarea. Dar de la mica iritare și disconfort creat de noile reguli și până la lozinci ca ”Jos dictatura!”, „Libertate!”  și „Copiii noștri nu sunt cobaii voștri”  e distanța dintre oamenii cu și cei fără discernământ. Mulți din cei prezenți la protest se pot îmbolnăvi dacă s-au înghesuit fără mască lângă un asimptomatic. Trist este că poate nici atunci nu vor înțelege răul care l-au făcut lor însăși și celorlalți. De aceea, se spune că prostia e cel mai mare pericol social.

DUMINICĂ, 20 septembrie 2020

Fotografia săptămânii

Server Microsoft. Microsoft își depozitează serverele sub apa în cadrul unui program test. Motivul este legat de protecția acestora care ar fi mai bună decât pe uscat. Din două motive: azotul, care este mai puțin coroziv decât oxigenul, iar temperaturile mai scăzute de pe fundul mărilor ar acționa ca o auto-răcire a componentelor hardware mult mai bună decât daca centrele de date ar fi operate pe uscat. Noile servere subacvatice ale Microsoft sunt amplasate la 50 de metri sub nivelul mării.

 

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *