Varianta DELTA a Sars-CoV-2, spaimă și vedetă mondială în pandemia Covid-19

Vedeta COVID-19 a momentului este, fără îndoială, varianta Delta a acestui virus care a întors lumea pe dos. Și este vedetă datorită agresivității cu care se răspândește acolo unde găsește mediu prielnic, principalele ținte fiind persoanele neimunizate prin boală sau vaccinare. Deja, valul patru al pandemiei, crescând îngrijorător și în Europa, are ca motor al propagării tocmai această variantă DELTA care pare să pună în umbră chiar și unele soluții de vaccinare.

În această perspectivă, credem că ar fi de folos să lămurim, în câteva rânduri, ce e cu această variantă DELTA și în ce măsură sunt justificate spaimele noastre.

 

O variantă agresivă, puternic contagioasă

După cum spun specialiștii, varianta DELTA este un mutant al virusului Sars-CoV-2, virusul care este la originea pandemiei Covid-19. Până la această variantă, au fost descoperite și altele în lume: varianta ALFA, provenind din Marea Britanie, varianta BETA, provenind din Africa de Sud și varianta GAMA, provenind din Brazilia.

Varianta DELTA a fost descoperită pentru prima dată în India, în regiunea Nagpur, în luna octombrie 2020. Popularitatea mediatică a acestei variante indiene a apărut atunci când s-a descoperit că DELTA este cu 40-60 la sută mai contagioasă decât varianta britanică deja mai contagioasă decât virusul sursă.

 

Și campionii vaccinării au probleme mari cu noul mutant al virusului

Este relevant să mai spunem ceva despre varianta DELTA, judecând după incidența în două zone importante: Marea Britanie și Israel.

În Marea Britanie, la începutul lunii iulie peste 90 la sută dintre contaminările noi erau cu varianta DELTA. Asta în condițiile în care Marea Britanie a reușit o performanță de vaccinare de peste 67 la sută dintre persoane cu prima doză și aproape 50 la sută în formula completă.

Campioana vaccinării, Israelul, cu aproape 60 la sută din populație vaccinată complet, a avut nefericita surpriză de a vedea cum varianta DELTA se infiltrează cu agresivitate chiar și în acest spațiu care tindea spre imunitate colectivă.

 

Acest virus va găsi pe toată lumea care nu are imunitate

Mai trebuie spus că varianta Delta a devenit dominantă și în Statele Unite, Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor anunțând marți că aceasta este responsabilă acum de peste 80 la sută dintre noile infecții cu coronavirus depistate în SUA. Și ni se pare de folos să punem aici și o declarație a unui expert american în vaccinuri, Gregory Poland, care spune: „Cred că nu există niciun dubiu că vom asista la o creștere vertiginoasă a numărului de cazuri. (…) Nu vă amăgiți că „am ajuns până aici și sunt OK”. Aceasta este o variantă foarte diferită. Vă va găsi. (…) Acest virus va găsi pe toată lumea care nu are imunitate”.

 

Pfizer și Astra Zeneca ajută împotriva variantei DELTA

Din analizele Agenției Europene a Medicamentelor (EMA), ar reieși că sunt două vaccinuri care par să fie eficiente împotriva variantei DELTA. Este vorba de o eficacitate de 80 la sută pentru Pfizer și de 60 la sută pentru Astra Zeneca în apărarea contra variantei DELTA a Sars-CoV-2.

 

O nenorocire nu vine niciodată singură

Cum necazul este, deseori, însoțit de altele, iată că varianta DELTA are și urmași zdraveni. Astfel, conform unor date furnizate de autoritățile sanitare din India, în regiunile Maharashtra, Kerala și Madhya Pradesh a apărut o nouă mutație a virusului numită DELTA PLUS și care a pus specialiștii în alertă.

DELTA PLUS pare încă mai agresivă decât DELTA, produce o legătură mai puternică cu receptorii celulelor pulmonare și pare să diminueze posibilul răspuns al anticorpilor. Așadar, o spaimă în plus, de parcă nu ne ajungeau și cele de până acum.

 

Sursă: Le Figaro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *