Acolo unde şcoala întâlneşte piaţa muncii

RecomSid oferă burse elevilor din învățământul profesional dual

”Se caută meseriași!”. Asta scrie în mai toate anunțurile de angajare ale firmelor cu activitate de producție atât din județul Hunedoara, cât și din întreaga țară. În vreme ce specialiștii județului fie au luat calea străinătății, sperând la un trai mai bun ori au ieșit la pensie, mai sunt și societăți comerciale care și-au dat seama că ar putea să își formeze propriii specialiști încă de pe băncile școlilor.

Hotărâți să își împrospăteze firmele cu forță de muncă proaspătă, calificată sub ochii lor, reprezentanții a trei societăți comerciale din Hunedoara au semnat, marți, noi contracte pentru învățământul profesional dual. Astfel, elevii Liceului Tehnologic ”Constantin Bursan” din Hunedoara au șansa de a se perfectiona în meseriile de lăcătuș mecanic și sudori, primesc burse și, la finalul studiilor, pot fi angajați în cadrul firmelor care le-au asigurat pregătirea.

RECOM SID, la al doilea contract

Una dintre firmele implicate în proiect este SC RECOM SID SA, care activează în domeniul confecțiilor metalice, a construcțiilor de montaj și reparații, precum și în cel al construcțiilor civile și industriale.

Ioan Giurgiu, director general RECOM SID S.A.

Ion Giurgiu, directorul general al SC RECOM SID SA Hunedoara, vorbește despre faptul că societatea pe care o reprezintă este deja la derularea celui de-al doilea contract cu Liceul Tehnologic ”Constantin Bursan” din Hunedoara.

”SC RECOM SID este astăzi la al doilea contract pe care noi îl semnăm cu liceul ”Constantin Bursan” pentru demararea unui proiect cu o nouă clasă de învățământ dual. De data aceasta este vorba de o clasă de lăcătuși. Avem deja, la finalul primului an de studii, o clasă de sudori. Am început acest proiect în urmă cu doi, trei ani, la solicitarea și îndemnul doamnei senator Carmen Hărău, care s-a implicat de la început în demararea programului în municipiul Hunedoara”, a declarat Ion Giurgiu.

Directorul general al RECOM SID mai explică și cum elevii sunt împărțiți pe grupe diferite, în cadrul cărora învață primele elemente ale meseriei pe care urmează s-o asimileze.

”Noi avem 15 copii pe care i-am împărțit inițial în două grupe. O grupă este coordonată de un inginer și încă doi responsabili, muncitori cu experiență, care îi învață primele elemente din meseria pe care ei urmează s-o învețe și s-o practice în viitor. O altă grupă este repartizată pe lângă oamenii cu experiență și asistă la modul în care se lucrează, muncitorii le explică și lor, după care aceste două grupe se rotesc între ele”, spune Ion Giurgiu.

Totodată, acesta mai vorbește și despre faptul că liceenii primesc și burse pentru participarea la stagiile de pregătire, burse condiționate de prezența la ore și rezultatele la învățătură.

”Pentru fiecare elev înscris în programul dual de învățământ, SC RECOM SID SA acordă burse de 200 de lei lunar. Pe lângă bursă se mai oferă echipamentul de protecție și materialele necesare învățării practice a meseriei pe care ei urmează să o presteze în viitor. Bineînțeles, cei 200 de lei sunt condiționați în primul rând de prezența la școală și la practică, precum și de rezultatele la învățătură. Se cere un barem de 95% prezență, iar elevul respectiv nu trebuie să aibă corigențe, sau, mai rău, să rămână repetent. În aceste situații își pierde bursa”, precizează Ion Giurgiu.

Şansa de a fi pregătit de profesionişti

Maria Ștefănie, inspector general ISJ Hunedoara

Maria Ștefănie, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Hunedoara, vorbește despre importanța acestui proiect și despre responsabilitatea pe care o au cadrele didactice de a asigura desfășurarea lui în condiții cât mai bune.

”Contractele au fost semnate între reprezentanții Primăriei municipiului Hunedoara, reprezentanții agenților economici implicați în aceste programe de formare – este vorba de companiile Draxlmayer, Assa Abloy și Recom Sid – și Liceul Tehnologic ”Constantin Bursan” din Hunedoara.  Nouă ne revine sarcina să luăm toate măsurile necesare, astfel încât acest program să se deruleze în cele mai bune condiții. Potrivit acestui program, elevii liceului au șansa de a fi pregătiți de profesioniști, pot primi burse, iar la finalul școlii vor putea fi angajați în cadrul întreprinderilor în care și-au efectuat practica”, a declarat Maria Ștefănie.

Model german

Maria Cristea, diretorul Liceului Tehnologic „Constantin Bursan”

Maria Cristea, directorul Liceului Tehnologic ”Constantin Bursan”, precizează că învățământul profesional dual se realizează după un model german.

”Am semnat contractul pentru învățământul profesional dual. Este un îmvățământ care se realizează după un model german, în care nu doar instituția școlarizează elevii pentru a dobândi diferite calificări, ci se implică agentul economic. O dată solicită aceste calificări, iar pe de altă parte susține elevii prin burse și practica efectuată în cadrul agentului economic. Toată practica care se efectuează în cei trei ani de zile elevii o vor învăța de la specialiștii din întreprindere și, ca urmare, vor învăța exact ceea ce au nevoie agenții economici”, declară Maria Cristea.

 

 

Anamaria NEDELCOFF

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *