Arde în situl Feţele Albe. Lumânările puse de „credincioşi” daci riscă să facă scrum zona

Un incendiu puternic a izbucnit în situl Feţele Albe din Munţii Orăştiei, o importanţă aşezare dacică din apropierea Sarmizegetusei Regia. Pădurarii spun că flăcările au pornit chiar de la nişte lumânări aprinse în monument. Cei de la Ocolul Silvic Grădişte se luptă pentru a localiza incendiul şi pentru a împiedica extinderea lui.

„Este clar pentru noi că incendiul a pornit de la lumănările aprinse ieri de un grup care a urcat acolo şi au avut un fel de ceremonie cu ocazia începerii Postului. Lumânările au rămas supravegheate şi a mai fost un pas până când vegetaţia uscată de lângă monumente să ia foc. Incendiul se manifestă pe 10 hectare, arde chiar pe lizieră. Din păcate vegetaţia în zonă este foarte uscată din cauza secetei”, spune șeful Ocolulul Silvic, Nicolae Oproiu.

Potrivit pădurarilor, incendiul a izbucnit mai jos de locul în care în această toamnă a avut loc alunecarea masivă de teren pe Masivul Feţele Albe. „Avem acolo o aşezare dacică deosebit de importantă, deşi cercetările arheologice nu au fost de amploare s-au găsit acolo locuinţe, temple, un inventar bogat. Din păcate, monumentul de interes naţional nu era păzit”, spune Angelica Bălos de la Direcţia de Cultură Hunedoara.

Este al doilea incendiu care izbucneşte în Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina în această lună.

 

Laura Oană

Un comentariu la „Arde în situl Feţele Albe. Lumânările puse de „credincioşi” daci riscă să facă scrum zona

  • 15 noiembrie 2018 la 21:31
    Permalink

    Ar trebui sa se ia masuri severe contra neglijentei! Vai de tara asta si de noi!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *