Bansko, modelul turistic preluat de Petroșani

Bansko este considerat un model de succes în ceea ce privește dezvoltarea turistică. Cu fonduri ale investitorilor privați, Bansko a devenit una din cele mai mari stațiuni montane de schi, și nu numai din Europa.

„Sunt mai multe lucruri de avut în vedere atunci când vorbim de proiectele turistice. Bansko are natură, Bansko are istorie și cel mai important, Bansko are spirit. Când investitorul potrivit a venit în Bansko, proiectul turistic pur și simplu s-a întâmplat”, a declarat Georgi Ikonomov, primarul municipiului Bansko.

Ce înseamnă investitorul potrivit și cum poate fi acesta recunoscut, am vrut să aflăm de la primarul din Bansko, însă răspunsul a fost unul complex. Există nevoie de încredere și o permanentă colaborare între administrația locală și investitori, iar astfel proiectele se transformă în unele de succes.

Georgi Ikonomov, primarul municipiului Bansko

„Doar sperăm să fie investitorul potrivit și este important ca investitorul să aibă o comunicare bună cu administrația locală și administrația locală să colaboreze cu investitorul pentru același obiectiv comun. De asemenea am întâmpinat greutăți în realizarea proiectelor pentru că Bansko este parte a UNESCO și are o mulțime de reguli. De aceea, noi încercăm să facem un turism all-season, încercăm să avem turism de vară, facem o mulțime de festivaluri pe timp de vară. Vara folosim muntele pentru pescuit, echitație, ciclism, iar asta face din Bansko o stațiune all-season. Este foarte important pentru afacerile locale, ca antreprenorii locali să aibă de lucru pe parcursul întregului an, nu doar iarna. În ultimii ani am fost bucuroși să vedem că acest lucru se întâmplă, nu doar iarna, ci și vara”, a mai spus primarul.

Campionate mondiale

Cu două pârtii şi un telescaun, Bansko a devenit staţiune de ski în urmă cu 30 ani. Însă investiţiile străine au început să curgă după anul 2000, iar în câţiva ani, s-a dezvoltat enorm, ajungând să beneficieze de 75 km de pârtii pentru toate nivelurile, precum şi de numeroase instalaţii (telegondolă, telescaune, teleschiuri). Staţiunea a atras investiţii de aproape patru miliarde euro, bani veniţi exclusiv din buzunarele companiilor europene şi ai oamenilor de afaceri bulgari, în timp ce guvernul a oferit facilităţi fiscale. Odată cu amenajarea pârtiilor, s-au investit sume uriaşe în construcţia de unităţi de cazare, astfel că piaţa imobiliară a înflorit rapid. Acum, stațiunea montană găzduiește ediții ale campionatelor mondiale.

„Primul campanionat va avea loc în februarie 2019, este pentru bărbați, ski alpin. În anul 2020 vom găzdui cupa mondială de schi alpin pentru femei și în anul 2021 vom avea cupa mondială pentru bărbați. În 2021 vom avea campionatul mondial pentru tinerii până în 21 de ani. Până acum am găzduit 7 ediții ale campionatelor mondiale de schi alpin. Asta arată că Bansko este o gazdă bună”, a mai precizat primarul municipiului Bansko.

Model pentru Petroșani

Bansko este un model demn de urmat. Autoritățile locale de la Petroșani au încheiat un parteneriat de înfrățire cu localitatea din Bulgaria în urmă cu 10 ani. Proiectul ce se dorea a fi implementat și aici este cel care privește domeniul schiabil din Parâng.

„Momentul înfrățirii cu Bansko acum 10 ani a fost un demers de-al nostru și am urmărit să găsit un model de succes în zona turismului montan în Europa de Est. Acesta a fost motivul principal pentru care am dorit să ne înfrățim cu cei din Bansko. Colaborarea dintre noi a avut ca obiect această zonă a turismului. Bansko s-a dezvoltat foarte mult, sunt în primele 30 de stațiuni de schi din lume, au competiții mondiale de schi și sperăm și noi să ajungem acolo cu domeniul nostru schiabil”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Aflat la o altitudine de 925 metri, Bansko se află la o distanţă de 160 km de capitala Sofia şi 530 km de Bucureşti. Fondat în secolul al X-lea, Bansko oferă turiştilor un contrast plăcut între străduţele pietruite sau bisericile vechi şi clădirile noi, pârtiile pline de zăpadă sau instalaţiile moderne. Turismul reprezintă peste 60% din economia Municipiului Bansko și șomajul este mult sub nivelul mediu din țară. Bansko are 5 zone. Prima zonă este cartierul veche, care este în sine stătătoare o capodoperă arhitecturală din epoca Renașterii și atrage mulți turiști. Cea de-a două zonă este tranzitoare după ce urmează zona de hoteluri. A patra și a cincea sunt zone cu case și terenuri agricole. Traseele din Bansko fac un total de 75 km. Printre ele sunt pârtii potrivite pentru schiori și snowboardiști profesionaliști: 25% din toate. Sunt și pârtii pentru avansați – 40%. Restul de 35% sunt pârtii potrivite pentru începători. Există și o serie de școli de schi și  snowboard.

Municipiul Bansko are legătură cu complexul de schi în partea de sus a muntelui printr-o șosea de 16 km. Pârtiile și lifturile din Bansko sunt menținute în condiții optime, ele sunt rapide și prevăzute confom tuturor cerințelor internaționale. Funicularele și lifturile funcționează de la 8:30 dimineața până la 16:30 după-amiază. Funicularele și lifturile sunt diverse, lungimea totală ajunge 26 km. Gondola reprezintă o mulțime de cabine cu 8 locuri, există și telescaune – cu 3, 4 și 6 locuri. În afară de confortul pentru turiști, acestea oferă și vederi spectaculoase din natura munților și obiective turistice aproape de Bansko.

Lifturile sunt noi, construite și renovate în ultimii ani. Liftul de 6 scaune Todorka de exemplu, este construit în iarna din anul 2015. Pe plan circulația lui constă în 6 metri pe secundă, și poate transporta până la 2 000 de personae pe oră. Acesta a înlocuit liftul deschis în februarie 1986 pentru Balcaniada.

Astfel, Bansko acum este o destinație turistică de lider în iarnă nu numai în Bulgaria ci și pe Peninsula Balcanică.

Monika BACIU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *