Negoțul cu aflări în treabă

Să faci lumea să creadă în ceva! Este mecanismul fără de care politica nu ar exista. Ca să te cațări pe semeni spre un vârf mai mult sau mai puțin înalt al societății trebuie să fii un bun negustor de credințe. Degeaba visezi la propășire, funcții, putere și influență, dacă nu poți să-ți asiguri spatele cu mulțimi credulizate. Nazismul și comunismul sunt doar două din mega-poveștile care s-au jucat cu mințile a milioane de oameni, numai pentru a ridica la putere unele din cele mai odioase sisteme politice din toate timpurile. Ele astăzi sunt sleite și nu mai pot fi vulcanizate doctrinar. Dar și liberalismul și relaxarea democratică, observăm, trec acum printr-o criză existențială. Iliberalismul pare că totuși nu le va înlocui. Până la urmă e neatractiv îndemnul populiștilor la eliberare de sub ”jugul” libertății de a huidui guverne,  al călătoriilor fără frontiere și al poverii coșului umplut la supermarket.

Dar nu e vorba numai de politică la temă. Poți ajunge din nimic să ai adepți, să conduci ierarhii și să faci bani în foarte multe domenii. Trebuie doar să știi să beneficiezi de incredibila eroare din construcția minții omenești, cea prin care crezul bate rațiunea. Sectele așa funcționează. Pe urmă, s-au creat structuri, instituții, evenimente, filme documentare, mișcări sociale,  s-au cheltuit și încasat sume imense pornind de la simple teorii gen ”nimeni nu a mers pe Lună”, ”11 septembrie a fost organizat de americani”, sau ”SIDA este un virus creat în laborator”. Limita e doar imaginația.

În consens cu cele spuse, regret că nu am avut ocazia să fiu observator la un eveniment al cărui temă te face să te gândești la experimente psihiatrice. Nu ai în fiecare zi posibilitatea să cunoști în carne și oase contemporani care susțin teorii desființate încă de pe vremea lui Copernic.  Organizată la începutul lunii octombrie cu tot fastul la Cluj, Conferința Internațională a ”Pământului Plat” s-a consumat la un hotel de cinci stele din centrul orașului. Presa consemnează că participarea a fost vămuită cu 40 de euro taxă de înscriere. Firește, la bănetul ăsta, nu puteai fi lăsat chiar cu ochii în soare. Cum se face de obicei, primeai un tricou,  o cafea și puteai asculta platitudini terestre fulminante ”spiciuite” de ”vorbitori internaționali”. Făcea însă toți banii să cunoști  niște oameni, altfel clinic sănătoși, care susțin în anul de grație 2019 teza Pământului plat.

După ce însuși Prunariu a mărturisit că a văzut cu ochii lui rotunjimea Pământului, mie mi-e greu să cred altceva. Surprinzător însă, prinde tot mai mult ideea contrară că bătrâna noastră Terra ar avea forma unui plan sau a unui disc și, nene Galileo să ne ierți!, că ea este staționară. Teoria asta a generat aplauze vibrante în ultimii ani. Ea susține, practic, că Pământul este un corp fix,  plat, înconjurat de Antarctica, deasupra căruia se învârt soarele şi luna.

O statistică de pe NET spune că unu din 10 români crede că Pământul este plat, pentru că „așa pare cu ochiul liber”, în timp ce doi din 10 români consideră că Soarele se învârte în jurul Pământului, nu invers. Deci ar exista o bază electorală destul de însemnată pentru un partid al Pământului Plat.

Îmi închipui că nu e ușor să susții așa ceva în vremurile noastre. Credincioșii teoriei Pământului plat pot suferi umilințe, batjocuri, dacă nu chiar marginalizări în societatea celor cu capul pe umeri. Această suferință în grup pentru ”cauză” are întotdeauna ca efect întărirea solidarității dinăuntru, în timp ce în afară generează un magnetism capabil să absoarbă noi adepți care simt nevoia să fie înfiați de un crez care să dea sens unei vieți goale. Iar cel care strigă cel mai tare că Pământul e o farfurie devine ”leader”. În UK, există chiar și o ”Societate Internațională de Cercetare a tezei Pământului Plat” care are președinte, vice-președinți, plus un întreg colectiv care caută zilnic capătul Pământului.

Nu știu cine a aruncat sămânța cu acest ”ia nimic și ține-l bine”, cum e teza Pământului Plat, dar a fost genial.  A generat iată instituții,  job-uri concrete și un număr de adepți-cotizanți suficient de mare ca să se poată trăi bine la sediul central.

Dacă există spirit antreprenorial, ambiția de a deveni leader sau guru și o teorie bună devine la-ndemână pentru oricine să-și croiască propriul regat. Atenție însă! Sunt luate deja teoriile ”Pământului plat” și ”Chemtrails”, cea din urmă adunând adepți care susțin teza că urmele lăsate de avioane sunt de fapt chimicale dispersate intenționat de foruri secrete care vor să decimeze populația.

La urma urmei, cum spuneam, nu e nevoie decât de puțină imaginație.  Pentru că oamenii sunt pregătiți mereu să lase rigoarea logicii pentru a deveni o turmă.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *