Sănătatea românilor nu mai poate aștepta

Gândul că s-ar putea îmbolnăvi personal, sau cineva dintre cei dragi, este unu dintre motivele de mare neliniște în România, teama de boală fiind, în toate statisticile, cea mai mare frică a românilor, înaintea fricii de sărăcie, de șomaj, de război, de dezordine socială, de calamități naturale. Aceasta dovedește, dacă mai era nevoie, lipsa de încredere a cetățenilor în sistemul medical, cel care ar trebui să gestioneze spre vindecare, situația unui pacient. Din ce în ce mai mulți români caută să se pună la adăpost, pe sine și pe cei apropiați, rude și angajați din propria companie, folosind facilitățile puse la dispoziție de o legislație destul de săracă în a le sprijini eforturile.

Totuși, potrivit prevederilor Legii nr. 177/2017 care a modificat art. 76 alin.(4) lit. t) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, s-a legiferat neimpozitarea următoarei categorii de venituri: „t) primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, conform Legii nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro;”

Această măsură, care ar fi trebuit să încurajeze dezvoltarea sistemului asigurărilor voluntare de sănătate, atât în rândul angajaților, cât și al persoanelor fizice autorizate, degrevează într-o măsură importantă bugetul public al asigurărilor de sănătate. Mai mult decât atât, această facilitate ar fi încurajat și dezvoltarea unui sector al serviciilor private de sănătate, oferind o alternativă la  serviciile scumpe și de slabă calitate din sistemul public.

Din păcate, chiar dacă această măsură a fost unanim apreciată, trimiterile la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și neadaptarea reglementărilor la noile modificări ale Codului fiscal, face această facilitate fiscală practic neaplicabilă, atât pentru angajatori, cât și pentru persoanele fizice autorizate, fiind în așteptare, fără răspuns, rezolvarea condițiilor care permit implementarea, ca multe alte măsuri benefice care sunt doar mimate de PSD chiar și atunci când, totuși, cu multă greutate, s-a reușit legiferarea lor.

Prevederea legală este imposibil de aplicat căci, la acest moment, nu se știe când și dacă se vor clarifica normele legale, prin modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, astfel încât contribuabilii să poată, efectiv, profita de facilitatea prevăzută de art. 76 alin.(4) lit. t) din Legea nr.227/2015 privind primele de asigurare voluntară de sănătate.

Guvernării roșii se pare că nu-i pasă de impactul bugetar favorabil asupra sistemului public de sănătate, prin dezvoltarea sistemului asigurărilor voluntare de sănătate. Dealtfel, n-ar fi de mirare să întârzie intenționat implementarea acestei măsuri, pentru a nu pierde resurse bugetare din impozitul pe venit programat să intre în bugetul general consolidat al statului, conceput ca o gaură neagră.

Se pare că războaiele interne ale PSD sunt mult mai importante, iar sănătatea românilor mai poate aștepta. Ca de altfel educația și infrastructura, considerate și ele a fi niște fleacuri.

 

  Eleonora-Carmen HĂRĂU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *