Bugetul 2018 – Guvernul continuă să nu acorde beneficii

Guvernul nu va acorda nici anul viitor tichete cadou, premii, indemnizaţii de vacanţă, cupoane sociale în învăţământ sau ajutorul de 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut, iar anumite drepturi ale poliţiştilor, militarilor şi funcţionarilor publici din penitenciare vor fi îngheţate la nivelul lunii decembrie 2017. De asemenea, angajările în administraţia publică vor fi permise doar cu regula „1 la 2”, respectiv la două posturi vacante va fi permisă o singură angajare. Neacordarea de ajutoare/plăţi compensatorii la pensionare este o altă măsură pregătită în documentele aferente bugetului pe anul viitor, obţinute de Profit.ro şi semnate inclusiv de ministrul Finanţelor.

În luna iulie a acestui an, Guvernul a blocat angajările în administraţie până la sfârşitul acestui an, cu argumentul că se impune un plan de raţionalizare a cheltuielilor publice inclusiv prin blocarea posturilor din administraţia publică.

Acum, proiectul pregătit la nivelul Guvernului şi obţinut de Profit.ro relevă intenţia de a introduce o regulă nouă, care vizează ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie după principiul 1 la 2, respectiv la două posturi vacantate după 1 ianuarie 2018 va fi posibilă ocuparea doar a unui singur post.

Ordonatorii principali de credite vor fi obligaţi să scadă cheltuielile cu bunurile şi serviciile aferente întreţinerii și funcţionării instiuţiei cu 10% comparativ cu plăţile din acest an. Bugetul de stat va avea venituri în sumă de 125,9 miliarde lei şi cheltuieli de 161,731,9 milioane lei, cu un deficit de  35,7 miliarde lei. Întreaga construcţie bugetară 2018 se bazează pe un deficit cash de 2,97% din PIB. Vor fi introduse derogări de la Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu, prim-ministrul şi ministrul Finanţelor fiind scutiţi de la a menţiona abaterile.

Comisia Europeană a notificat anul acesta România că în 2016 a deviat semnificativ de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) de 1% şi a emis mai multe recomandări însuşite de Consiliu. Recent, Comisia a stabilit că România nu a luat măsuri eficiente în urma recomandării Consiliului din luna iunie şi, în consecinţă, a propus Consiliului European să adopte o versiune revizuită a recomandării adresate ţării pentru a-şi corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *