Ce lucru bun învățăm noi din BREXIT?

Brexit! O ruletă rusească jucată de fostul premier britanic Cameron. A pierdut! Și a tras după el o lume întreagă. Ieșirea Marii Britanii din UE e o operație autoprovocată, fără anestezie, care anunță pentru UE, dar în special pentru englezi, irlandezi, scoțieni dureri economice, sociale și politice crunte.

Pentru un observator din România, în toată această harababură numită BREXIT, în care prostia și manipularea au făcut jocurile, există un fapt pozitiv demn de luat în seamă. El stă în stoicismul cu care autoritățile britanice, premierul Tereza May, țin să ”livreze” Brexitul. De ce? Pentru că așa au ieșit datele din urnele Referendumului, așa a decis poporul. Chiar dacă e o acțiune de tip ”lose-lose”, poporul din Marea Britanie e suveran. În ciuda faptului că diferența dintre cei care au votat pentru ”Leave” și cei care au fost pentru ”Remain” nu a depășit 4 procente (51,9% pentru versus 48,1% contra). Și cu toate că a pierdut crunt de trei ori, este pentru a patra oară când premierul Britanic se încăpățânează să treacă prin Parlament ”deal”-ul ei cu UE pentru o retragere ordonată, cu pierderi minime din Uniune. Observați totodată că în Parlamentul britanic, nici o majoritate nu și-a putut asuma o anulare a rezultatului Referendumului, adică a voinței poporului. Pentru că într-o democrație adevărată, păzită de o societate civilă ”în vână”, politicienii nu-și permit să se joace cu voința neamului! Chiar dacă ceea ce trebuie să facă este mama și tata stupizeniei.

Românii au vrut însă ceva mult mai simplu, logic și de bun-simț când au participat la referendumul din 22 noiembrie 2009. Au fost chemați la vot să spună dacă sunt sau nu de acord cu un parlament unicameral și, pentru o eficiență sporită, cu reducerea numărului de parlamentari la 300. Rezultatul a fost devastator, comparativ cu cel de la Brexit. Potrivit datelor finale ale BEC, 72,3 la sută dintre români s-au exprimat în favoarea trecerii la un parlament unicameral și reducerea numărului de aleși dinăuntru. Prezența la urne a fost de 50,95 la sută.

A fost clar și limpede ce dorește poporul. Conform Constituției României, acesta își exercită suveranitatea atât prin reprezentanții aleși în Parlament, cât și direct, prin referendum! Parlamentul României este obligat să acționeze în sensul dat de rezultatul înregistrat la referendum. Adică ce trebuia făcut? Validarea printr-un nou referendum a modificării Constituției în sensul trecerii la un parlament unicameral! Apoi, printr-o lege organică, inițiată și adoptată în Parlament și promulgată de președintele statului, se opera reducerea numărului de parlamentari. Simplu, nu!

Care a fost efectul? Dacă îmi aduc aminte, PNL a introdus în 2009 un proiect de lege care ar fi redus numărul de parlamentari la un total de 316 de reprezentanți. Inițiativa a rămas fără efect practic. Ba mai mult, pentru că Ion nu e John, după referendum numărul de parlamentari români, nefiind limitat prin lege, a continuat să crească prin redistribuirea scaunelor parlamentare.

Nu e asta sublimul democrației originale care ne bântuie de vreo 30 de ani încoace?

Cât privește BREXIT-ul credința mea este că soluția pe care politicienii britanici o vor adopta până la urmă este o reîntoarcere la popor. Un nou referendum. Pentru că deși un popor nu greșește niciodată, el poate fi uneori dus de nas.

 

Adrian Sălăgean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *